Вредните Е-та

Човек е това което яде !

Да кажем Не на изкуствените добавки към храните – консервантите. Днес се храним с какви ли не продукти, но знаем ли какво съдържат те и какви са опасностите.

В този така забързан Свят хората са принудени понякога да ядат набързо каквото им попадне без да осъзнават че един ден това може да доведе до здравословни проблеми например рак и др.

Човекът е пряко свързан с природата,

(което днес не се осъзнава достатъчно) и би трябвало да се храним според нейните закони.

Бъди истински и здрав с път към истината, присъедини се към нас !

http://www.facebook.com/groups/106448909508/

Пълен списък на консервантите използвани понастоящем в хранителната промишленост на Европейския Съюз.

  • 1. Оцветители (E100-E181)
  • 2. Консерванти (E200-E290)
  • 3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
  • 4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
  • 5. Минерални соли (Е500-Е585)
  • 6. Овкусители (Е620-Е640)
  • 7. РАЗНИ (E900-E1520)
  • Оцветители (E100-E181)
  • E100 Curcumin жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума – curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
  • E101 Riboflavin, Riboflavin-5′-phosphate ‘Витамин B2’ и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
  • E102 Tartrazine FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** – не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия
  • E104 Quinoline Yellow FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
  • E107 Yellow 7G жълт оцветител; HACSG* препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; typical products are soft drinks; забранен в Австралия, САЩ
  • E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства – Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти – ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия
  • E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG* препоръчва да се избягва
  • E122 Azorubine, Carmoisine червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
  • E123 Amaranth FD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
  • E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия
  • E127 Erythrosine FD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия.
  • E128 Red 2G Забранен в Авсралия и много други страни, освен Великобритания.
  • E129 Allura red AC FD&C Червено No.40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
  • E131 Patent blue V Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
  • E132 Indigotine, Indigo carmine FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
  • E133 Brilliant blue FCF FD&C Blue Dye No.1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен – течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
  • E140 Chlorophylis, Chlorophyllins зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
  • E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
  • E142 Green S зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при used in консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
  • E150(a) Plain caramel тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
  • E150(b) Caustic sulphite caramel виж E150(a)
  • E150(c) Ammonia caramel виж E150(a)
  • E150(d) Sulphite ammonia caramel виж E150(a)
  • E151 Brilliant Black BN, Black PN черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
  • E153 Vegetable carbon черен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ
  • E154 Brown –– кафяв, забранен в САЩ
  • E155 Brown HT (Chocolate) кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
  • E160(a) Carotene, alpha-, beta-, gamma- жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във ‘Vitamin A’ в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
  • E160(b) Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin червен; извлича се от дървото Bixa orellana;използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash)
  • E160(c) Paprika extract, capsanthin, capsorubin червен, не се знаят странични ефекти.
  • E160(d) Lycopene червен, не се знаят странични ефекти.
  • E160(e) Beta-apo-8′-carotenal (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
  • E160(f) Ethyl ester of beta-apo-8′-carotenic acid (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
  • E161(b) Xanthophylls – Lutein жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
  • E161(g) Xanthophylls – Canthaxanthin жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
  • E162 Beetroot Red, Betanin пурпурен, не се знаят странични ефекти.
  • E163 Anthocyanins виолетов, не се знаят странични ефекти.
  • E170 Calcium carbonate минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
  • E171 Titanium dioxide бяла минерална сол.
  • E172 Iron oxides and hydroxides черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
  • E173 Aluminium
  • E174 Silver
  • E175 Gold
  • E180 Latolrubine BK да се избягва.
  • E181 Tannic acid, tannins пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.
  • Консерванти (E200-E290)
  • E200 Sorbic acid дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата
  • E201 Sodium sorbate не са известни вредни ефекти
  • E202 Potassium sorbate не са известни вредни ефекти
  • E203 Calcium sorbate не са известни вредни ефекти
  • E210 Benzoic acid фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;
  • E211 Sodium benzoate използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
  • E212 Potassium benzoate при хора с алергични реакции. в.ж 210
  • E213 Calcium benzoate виж 212
  • E214 Ethyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
  • E215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
  • E216 Propyl p-hydroxybenzoate възможен алерген
  • E217 Sodium propyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
  • E218 Methyl p-hydroxybenzoate възможни алергични реакции, главно върху кожата.
  • E219 Sodium methyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
  • E220 Sulphur dioxide серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
  • E221 Sodium sulphite почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220
  • E222 Sodium hydrogen sulphite виж 220
  • E223 Sodium metabisulphite третиращ агент, виж 220
  • E224 Potassium metabisulphite виж 220
  • E225 Potassium sulphite виж 220
  • E226 Calcium sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
  • E227 Calcium hydrogen sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
  • E228 Potassium hydrogen sulphite виж 220
  • E230 Biphenyl, Diphenyl може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели – цитрусови плодове
  • E231 Orthophenyl phenol може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели – pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
  • E232 Sodium orthophenyl phenol виж 231
  • E233 Thiabendazole виж 231
  • E234 Nisin антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
  • E235 Natamycin плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение – месо сирене
  • E236 Formic acid да се избягва, забранен в някои страни.
  • E237 Sodium formate да се избягва, забранен в някои страни.
  • E238 Calcium formate да се избягва, забранен в някои страни.
  • E239 Hexamethylene tetramine да се избягва, забранен в някои страни.
  • E249 Potassium nitrite фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
  • E250 Sodium nitrite може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
  • E251 Sodium nitrate виж 250
  • E252 Potassium nitrate виж see 249 и 250
  • E260 Acetic acid основен компонент на оцета
  • E261 Potassium acetate в сосове и марини виж 261
  • E262 Sodium acetate, Sodium diacetate виж 260
  • E263 Calcium acetate виж 260
  • E264 Ammonium acetate като 263, но може да предизвика гадене и повръщане.
  • E270 Lactic acid млечна киселина, киселинен регулатор;
  • E280 Propionic acid използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
  • E281 Sodium propionate виж 281
  • E282 Calcium propionate виж 281
  • E283 Potassium propionate виж 281
  • E290 Carbon dioxide въглероден двуокис
  • E296 Malic acid ябълчна киселина;
  • E297 Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
  • върни се в началото
  • Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
  • Номер Наименование Коментар
  • E300 Ascorbic acid аскорбинова к-на, ‘vitamin C’; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
  • E301 Sodium ascorbate натриева сол на Е300
  • E302 Calcium ascorbate калциева сол на Е300
  • E303 Potassium ascorbate potassium salt of vitamin C
  • E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
  • E306,
  • E307,
  • E308,
  • E309 Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- ‘vitamin E’; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
  • E310 Propyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
  • E311 Octyl gallate виж 310
  • E312 Dodecyl gallate виж 310
  • E315 Erythorbic acid получава се от sucrose
  • E316 Sodium erythorbate получава се от E317
  • E319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
  • E320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
  • E321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) виж E320
  • E322 Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
  • E325 Sodium lactate получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
  • E326 Potassium lactate виж 325
  • E327 Calcium lactate виж 325
  • E328 Ammonium lactate виж 325
  • E329 Magnesium lactate виж 325
  • E330 Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
  • E331 Sodium citrates Натриева сол на Е300
  • E332 Potassium citrates Калиева сол на Е300
  • E333 Calcium citrates Калциева сол на Е300
  • E334 Tartaric acid Винена киселина; без странични ефекти
  • E335 Sodium tartrates виж Е334
  • E336 Potassium tartrates виж Е334
  • E337 Sodium potassium tartrate виж Е334
  • E338 Phosphoric acid фосфорна киселина; без странични ефекти
  • E339 Sodium phosphates mineral salt, used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing; high intakes may upset the calcium/phosphorus equilibrium
  • E340 Potassium phosphates see 339
  • E341 Calcium phosphates минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
  • E343 Magnesium phosphates основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
  • E350 Sodium malates без странични ефекти
  • E351 Potassium malate без странични ефекти
  • E352 Calcium malates без странични ефекти
  • E353 Metatartaric acid без странични ефекти
  • E354 Calcium tartrate без странични ефекти
  • E355 Adipic acid киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
  • E357 Potassium adipate без странични ефекти
  • E363 Succinic acid забранена в някои държави
  • E365 Sodium fumarate сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)
  • E366 Potassium fumarate без странични ефекти
  • E367 Calcium fumarate без странични ефекти
  • E370 1,4-Heptonolactone забранена в някои държави
  • E375 Niacin vitamin B3;
  • E380 Tri-ammonium citrate може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
  • E381 Ammonium ferric citrates сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули
  • E385 Calcium disodium EDTA забранен в някои страни
  • върни се в началото
  • Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
  • Номер Наименование Коментар
  • E400 Alginic acid извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове – предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
  • E401 Sodium alginate виж 400
  • E402 Potassium alginate виж 400
  • E403 Ammonium alginate виж 400
  • E404 Calcium alginate виж 400
  • E405 Propylene glycol alginate няма данни за странични ефекти
  • E406 Agar получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите
  • E407 Carrageenan извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
  • E410 Locust bean gum извлича се от Ceratonia siliqua; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
  • E412 Guar gum извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола
  • E413 Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката
  • E414 Acacia извлича се от Acacia Sengal;
  • E415 Xanthan gum използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
  • E416 Karaya gum извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител – има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
  • E417 Tara gum извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
  • E420 Sorbitol изкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
  • E421 Mannitol изкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни
  • E422 Glycerol подсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни
  • E431 Polyoxyethylene stearate Полиоксиэтилен( стеарат
  • E432 Polysorbate 20 Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
  • E433 Polysorbate 80 Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
  • E434 Polysorbate 40 Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
  • E435 Polysorbate 60 Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
  • E436 Polysorbate 65 Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
  • E440(a) Pectin Пектини: пектин, ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
  • E440(b) Amidated pectin амидопектин
  • E441 Gelatine възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
  • E442 Ammonium phosphatides без странични ефекти
  • E450 Diphosphates Пирофосфати: натриеви, калиеви и калциеви
  • E460 Cellulose без странични ефекти
  • E461 Methyl cellulose метил целулоза; може да причини чревни проблеми
  • E463 Hydroxypropyl cellulose ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни
  • E464 Hydroxypropyl methyl cellulose хидрокси пропил метил целулоза
  • E465 Ethyl methyl cellulose етил метил целулоза
  • E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose без странични ефекти
  • E469 Sodium caseinate без странични ефекти
  • E470 Fatty acids salts соли на мастни киселини; забранени в някои страни
  • E471 Mono & di glycerides of fatty acids без странични ефекти
  • E472 Fatty acid esters of glycerides без странични ефекти
  • E473 Sucrose esters of fatty acids естери на захароза и мастни киселини
  • E474 Sucroglycerides захароглицериди
  • E475 Polyglycerol esters of fatty acids без странични ефекти
  • E476 Polyglycerol polyricinoleate без странични ефекти
  • E477 Propylene glycol esters of fatty acids без странични ефекти
  • E478 Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol
  • няма данни
  • E479(b) Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни
  • E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate натриев диоктилсулфосукцинат
  • E481 Sodium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти
  • E482 Calcium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти
  • E483 Stearyl tartrate забранен в някои страни
  • E491 Sorbitan monos tearate без странични ефекти
  • E492 Sorbitan tristearate може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции
  • E493 Sorbitan monolaurate забранен в някои страни
  • E494 Sorbitan mono-oleate забранен в някои страни
  • E495 Sorbitan monopalmitate забранен в някои страни
  • Минерални соли (Е500-Е585)
  • E500 Sodium carbonates Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества
  • E501 Potassium carbonates без странични ефекти
  • E503 Ammonium carbonates дразнещ лигавицата
  • E504 Magnesium carbonate използва се като лаксатив и антиацид
  • E507 Hydrochloric acid безопасно в малки количества
  • E508 Potassium chloride по големи количества могат да причинят язва
  • E509 Calcium chloride калциев хлорид
  • E510 Ammonium chloride да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
  • E511 Magnesium chloride магнезиев хлорид (основен минерал)
  • E513 Sulphuric acid сярна киселина; забранена в някои държави
  • E514 Sodium sulphates натриев сулфат – може да наруши водния баланс
  • E515 Potassium sulphates без странични ефекти
  • E516 Calcium sulphate калциев сулфат, получава се от варовик
  • E518 Magnesium sulphate има лаксативен ефект
  • E519 Copper sulphate
  • E524 Sodium hydroxide натриева осноова
  • E525 Potassium hydroxide калиева основа
  • E526 Calcium hydroxide без странични ефекти
  • E527 Ammonium hydroxide амониев хидроксид
  • E528 Magnesium hydroxide магнезиев хидроксид
  • E529 Calcium oxide калциев оксид, безопасен в малки количества
  • E530 Magnesium oxide магнезиев оксид
  • E535 Sodium ferrocyanide без странични ефекти
  • E536 Potassium ferrocyanide без странични ефекти
  • E540 Dicalcium diphosphate дикалциев дифосфат
  • E541 Sodium aluminium phosphate натриево алуминиев фосфат
  • E542 Bone phosphate костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines
  • E544 Calcium polyphosphates avoid it, banned in some countries
  • E545 Ammonium polyphosphates avoid it, banned in some countries
  • E551 Silicon dioxide без странични ефекти
  • E552 Calcium silicate получава се от варовик и диатомит – антиацид
  • E553(a) Magnesium silicates магнезиев силикат
  • E553(b) Talc свързва се с рак на стомаха; типичен продукти – белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
  • E554 Sodium aluminium silicate използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност
  • E556 Calcium aluminium silicate използува се в млечни прахове; виж Е554
  • E558 Bentonite без странични ефекти
  • E559 Aluminium silicate (Kaolin) без странични ефекти
  • E570 Stearic acid без странични ефекти
  • E572 Magnesium stearate без странични ефекти
  • E575 Glucono delta-lactone без странични ефекти
  • E576 Sodium gluconate забранен в някои страни
  • E577 Potassium gluconate без странични ефекти
  • E578 Calcium gluconate без странични ефекти
  • E579 Ferrous gluconate цвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден
  • E585 Ferrous lactate няма данни
  • Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)
  • E620 Glutamic acid аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца
  • E621 Monosodium glutamate (MSG) мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
  • E622 Monopotassium glutamate монокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
  • E623 Calcium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
  • E624 Monoammonium glutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
  • E625 Magnesium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
  • E626 Guanylic acid в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра
  • E627 Disodium guanylate натриев гуанилат; виж 626
  • E629 Calcium guanylate калциев гуанилат; виж 626
  • E631 Disodium inosinate виж 626
  • E633 Calcium inosinate виж 631
  • E635 Disodium 5′-ribonucleotide както 626
  • E636 Maltol използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг
  • E637 Ethyl maltol виж Е636
  • E640 Glycine & its sodium salt глицин и негова натриева сол
  • върни се в началото
  • РАЗНИ
  • Номер Наименование Коментар
  • E900 Dimethyl polysiloxane базирано на силикон
  • E901 Beeswaxes пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
  • E903 Carnauba wax извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
  • E904 Shellac извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
  • E905 Paraffins, Microcrystalline wax парафини – може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
  • E907 Refined microcrystalline wax забранен в някои страни
  • E913 Lanolin добива се от овча вълна
  • E920 L-Cystein за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
  • E921 L-Cystin вж E920
  • E924 Potassium bromate в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
  • E925 Chlorine в обработка на брашната
  • E926 Chlorine dioxide виж 925
  • E927 Azodicarbonamide забранен в някои страни
  • E928 Benzoyl peroxide при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви – виж 210
  • E931 Nitrogen азот, при пакетиране и замразяване
  • E932 Nitrous oxide безвреден в малки количества
  • E950 Acesulphane potassium
  • E951 Aspartame изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
  • E952 Cyclamic acid изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
  • E954 Saccharines изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
  • E957 Thaumatin изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
  • E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup овлажнител, лаксативен в големи концентрации
  • E967 Xylitol овлажнител
  • E999 Quillaia extract емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки
  • E1100 Amylase извлича се от гъби или панкреас на свиня
  • E1200 Polydextrose безопасен в малки дози
  • E1201 Polyvinylpyrrolidone диспергиращ агент; при изкуствените подсладители
  • E1202 Polyvinylpolypyrrolidone колоиден стабилизатор, при избистряне на виното
  • E1400-E1450 Starches Скорбяла – няма странични ефекти
  • E1505 Triethyl acetate част от него се превръща в алкохол в тялото
  • E1510 Ethanol алкохол
  • E1517, E1518 Glycerol acetates разтворител, получен от глицерол
  • E1520 Propylene glycol омокрящ и диспергиращ агент

2 thoughts on “Вредните Е-та

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s