Защо ни е здравословно хранене?

Сигурно си чувал поговорката „Ти си това, което ядеш“. Е, ако ядеш сандвич, не означава, че ти си сандвич, а също и ако хапваш наденичка, не си наденичка в истинския смисъл. По-скоро значи, че ако това, което ядеш, е добра храна, то и ти си в добра форма, ако пък се храниш не много здравословно, сигурно имаш проблеми или с корема, или с килограмите.

Направи следния експеримент. Вземи някаква храна в опаковка (например кроасан) и погледни надписите върху опаковката. Там пише „въглехидрати“, „мазнини“, „протеини“.

Въглехидратите се делят на два вида: прости или монозахариди (глюкоза, фруктоза) и полизахариди. Съдържат се във всички тестени храни и сладки неща, а също и в много от безалкохолните и алкохолните напитки. Тялото ти има нужда от въглехидрати, защото те дават енергия, но много хора прекаляват с простите въглехидрати, каквито има в газираните напитки и сладкишите. Всъщност можеш да живееш съвсем спокойно и без тях, ако например всеки път, когато ти се прияде нещо сладко, хапваш плод – ябълка или праскова. Това със сигурност ще е по-добре за организма ти.

Мазнините също се разделят на два вида: наситени и ненаситени. Наситените се съдържат в кравето масло, кокосовото олио и не е хубаво да се поемат в големи количества. Ненаситени мазнини има в зехтина, слъчогледовото олио, разститеното олио и те не са вредно за здравето, ако се консумират в разумни количества. За да си здрав, трябва да приемаш мазнини всеки ден, но в малки количества и то от „добрите“ мазнини. В чипса, солетите, пуканките за микровълнова, шоколада, сандвичите и закуските от бутер тесто се съдържат лошите мазнини, които силно увреждат сърцето.

Протеините се съдържат в месото, яйцата, млякото и млечните продукти, рибата. Тялото ти се нуждае от протеини, но те също трябва да са в умерени количества. Протеините ти дават най-много енергия и ако ги приемаш правилно с другата храна, няма опасност да увредят здравето ти или да натрупат излишни мазнини в него.

Витамините и минералите също са от голямо значение за тялото ти. А тях можеш да ги откриеш в плодовете и зеленчуците. Витамините се делят на няколко групи и всяка група оказва различно въздействие на организма ти. Ако искаш да си здрав, трябва да хапваш различни плодове и зеленчуци, защото всеки от тях си има свое собствено предимство. Ето няколко примера защо е хубаво да ядеш например моркови и да си морков!
Витамин А
Има го в зелените и жълтите зеленчуци и плодове. Например в пъпеша, моркова, картофа, тиквата, спанака, зелената салата и др. Помага за добро зрение, както и за заздравяването на кожата. Ако не ядеш достатъчно от него, кожата ти може да започне да се лющи.
Витамин К
Ще го откриеш в броколите и карфиола. Той е много важен за мускулите ти, както и за кръвните клетки, защото им помага да се пречистват, а това е важно за работата на сърцето. Ако не хапваш достатъчно броколи и карфиол, мускулите ти ще отслабнат, а кръвните клетки няма да функционират добре.
Витамин С
Има го в портокалите, кивито, лимона, ананаса, чушките, ягодите, зелето и т.н. Той е най-добрият щит срещу настинките. Но не само това. Също така е много полезен за сърцето, като му помага да се бори с много лоши болести. Ако не поемаш достатъчно витамин С, можеш да заболееш от анемия, което означава да нямаш достатъчно желязо в кръвта, да си блед и да се чувстваш уморен и отпаднал винаги.
Калций
Калцият е минерал. Ще го откриеш в броколите, спанака, зелето, обезмасленото мляко, сиренето, портокаловия сок и др. Той е много важен за развитието на мускулите и заздравяването на костите и зъбите. Ако не поемаш достатъчно от него, рискуваш да имаш слаби кости и мускули, а също и прекалено суха кожа.
Калий
Калият е минерал, който помага на сърцето, костите, мускулите, бъбреците. Много калий има в бананите, цитрусовите плодове и зелените зеленчуци. Ако не приемаш достатъчно калий, няма да имаш достатъчно енергия, мускулите ти ще са слаби, а сърцето ти няма да има сили да се справи с всичко!
Източник:zamamaimen.com

One thought on “Защо ни е здравословно хранене?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s