Магнезий

Магнезият обикновено се класифицира като макро минерал, което означава, че нашата храна трябва да ни предоставя стотици милиграма магнезий всеки ден. Останалите макроминерали, които хората е необходимо да си набавят ежедневно са: калций, фосфор, натрий – хранителен, калий и хлорид.

Магнезият се съдържа най-вече в костите на човешкото тяло (60-65%), но също и в мускулите (25%), както и в други видове клетки и телесни течности. Както всички минерали, магнезият не може да бъде произведен от човешкото тяло и трябва да се набавя чрез храната.

Функции на магнезия

– Формиране на костите – около две трети от магнезия в тялото се намира в костите. Част от магнезия в костите помага за изграждането на тяхната физическа структура, тъй като се намира в скелето на костите заедно с минералите фосфор и калций. Друго количество магнезий, обаче, се намира на повърхността на костите и действа като място за съхранение на магнезий, който тялото може да ползва по време на лоши хранителни доставки.

– Релаксиране на нерви и мускули – магнезият и калцият действат заедно за регулиране на нервния и мускулен тонус на организма. В много нервни клетки, магнезият служи като химически блокер, така че калцият да не може да достигне нервните клетки и да активира нерв.

– Други функции

Над 300 различни ензими в организма, изискват магнезий, за да функционират. Магнезият участва в метаболизма на белтъчини, въглехидрати и мазнини. Той също помага на гените да функционират правилно. Сърдечно-съдовата система, храносмилателната система, нервната система, мускулите, бъбреците, черния дроб, хормон-секретиращите жлези и мозъка разчитат на магнезия за техните метаболитни функции.

Тъй като магнезият играе такова голямо разнообразие от роли в организма, симптомите на магнезиев дефицит могат да варират значително. Много от симптомите включват промени в нервната и мускулна функция, като мускулна слабост, тремор, и спазъм. В сърдечният мускул, магнезиевият дефицит може да доведе до аритмия, нередовна контракция и повишаване на сърдечната честота.

Поради ролята на магнезия в костната структура, омекването и отслабването на костите също може да бъде симптом на магнезиев дефицит. Други симптоми включват: небалансирани нива на кръвната захар; главоболие; повишено кръвно налягане; повишени мазнини в кръвта; депресия; припадъци; гадене; повръщане и липса на апетит.

Най-честият симптом на токсичност, свързана с високи нива на магнезий е диарията. Магнезиевата токсичност може да бъде свързана и с много общи симптоми като повишена сънливост или чувство за слабост.

Националната академия на науките на САЩ е определила допустимата горна граница (UL) за прием на магнезий от 350 милиграма на ден за лица на 9 години и повече. Тази граница обаче се отнася само до магнезия, получен от хранителни добавки.

При някои храни, които са с по-голям процент на магнезий, е установено, че при разтварянето им във вода – бланширане, варене на пара или кипване, може да се загуби значителна част от количеството магнезий. При други храни обаче, като бадеми и фъстъци, е много малка загубата на магнезий при печене или преработка.

Някои видове диуретици, използвани за понижаване на кръвното налягане, включително и тиазидни диуретици като Diuril или Enduron излагат на риск статута на магнезия в човешкото тяло. Антибиотиците също могат да доведат до по-ниска наличност на магнезий.

Магнезият може да играе важна роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: алкохолизам, ангина, аритмия, астма, хронична умора, вродени сърдечни заболявания, коронарна болест, диабет, епилепсия, инфаркт, СПИН, хипертония, възпаление на червата, мигрена, множествена склероза, остеопороза, пептична язва, PMS и др.

Магнезият може да бъде закупен като диетична добавка в една от двете основни форми: хелатиран или нехелатиран. Хелатираният магнезий е свързан с блок протеини (наречени аминокиселини). Най-широко достъпните добавки от този вид са магнезиев глицинат, магнезиев аспартат и магнезиев таурат.

Магнезият също може да бъде прикрепен към органична киселина (като цитрат) или мастна киселина (като стеарат). Нехелатираните съединения на магнезия включват магнезиев оксид, магнезиев сулфат и магнезиев карбонат.

Отлични източници на магнезий са швейцарски чард и спанак. Много добър източник на магнезий са: синап, летни тикви, броколи, долнокачествена меласа, камбала, ряпа, семена от тиква и мента.

Други добри източници на магнезий са: краставица, зелен фасул, целина, зеле, слънчогледови семена, сусамови семена и ленени семена.

Източчник:готвач.бг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s