Здраве и вегетарианство

От избора на храната, която консумираме, буквално зависи нашият живот. Това е безспорно. Затова за всички нас е изключително важно да имаме достатъчно обективна информация по въпроса кои храни са здравословни за човека и кои – не.

Съвременната медицинска общност като цяло все още не е единодушна в отговора на въпроса здравословно ли е или не за човека да яде месо. И все пак през последните десетилетия все повече уважавани представители на медицинската наука убедително твърдят, че вегетарианското хранене е по-здравословно. Тяхното мнение се основава на личния им опит и на множеството научни изследвания, провеждани по цял свят от утвърдени научни колективи. Все повече научни факти сочат, че вегетарианското меню поддържа по-добре здравето на човека и го предпазва от множество болести (сърдечен инфаркт, атеросклероза, мозъчен инсулт, рак, затлъстяване и др.), които са бич за съвременното човечество.

Месодобивната промишленост в световен мащаб е една жестока, но добре разработена и много печеливша машина за печелене на пари. Последните, които биха признали, че яденето на месо е нездравословно, са именно заетите в месопроизводството и търговията с месо, защото това признание работи против техните материални интереси. Дори може да бъдете сигурни, че по-невежите или безскрупулни представители на този оцапан с кръв бранш ще се опитват с реклами и други посредници до последно да ни убеждават, че непременно се нуждаем от месо. Затова ви съветваме: НЕ обръщайте внимание на платените реклами и заинтересованите мнения – търсете истината при неподкупените. И сред неподкупените търсете мнението на добре осведомените.

Можете да бъдете сигурни, че фактите в полза на вегетарианското хранене са вече достатъчно категорични и неопровержими, щом това вече са принудени да признаят дори официални държавни служители, ангажирани в месния бранш:
ДЕЙВИД СТРОУД от Американския институт за месото казва:
“Някои хора ще продължат да искат да ядат месо… Ние сме съгласни, че вегетарианството е по-здравословно.”

Следват факти и мнения на специалисти, които говорят достатъчно сами по себе си и ние няма да ги коментираме. Представяме ви една съвсем малка част от огромното количество информация, която доказва здравословния ефект на вегетарианството. Нека добре осведомените учени говорят. Тяхна е задачата да обясняват нещата, търсейки по научен път истината. Нека и практическият опит говори, защото винаги има факти, които науката не може да обясни, но не може и да отхвърли.

Може ли вегетарианското меню да подобри или възстанови здравето и да предотврати някои заболявания? Отговорът е: “ДА!”

ПРАВИЛНОТО ВЕГЕТАРИАНСКО ХРАНЕНЕ СЪС СИГУРНОСТ ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО И ПРЕДПАЗВА ОТ МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ. Това твърдят както милиони вегетарианци от цял свят, така вече и съвременната наука. Допреди 40 години повечето европейски медици не са мислели така. Но днес множество достоверни медицински изследвания вече са доказали предимствата на вегетарианската диета и връзката между месоядството и такива убийци като сърдечно-съдовите болести и рака, поради което на вегетарианството вече се гледа с друго око.

Д-р УИЛЯМ КАСТЕЛИ
“Вегетарианците имат най-добрата диета. Те имат най-ниските нива на сърдечно-съдови болести в сравнение с всяка друга група в страната (САЩ)… Някои хора се подиграват на вегетарианците, но те имат най-ниско ниво на сърдечните удари (сърдечните инфаркти) и 60% по-малко случаи на рак. Сега те надживяват другите хора с около 6 години.”

Още от 60-те години учените са предполагали, че месната диета е свързана по някакъв начин с развитието на атеросклерозата и болестите на сърцето. През 1961 г. Journal of the American Association (орган на американския лекарски съюз – бел. пр.) отбелязва: “От 90 до 97% от сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез вегетарианска диета.”
Оттогава досега множество добре организирани научни изследвания са доказали, че в Западна Европа, САЩ, Австралия и други развити страни по света, месото е най-големият убиец след тютюна и алкохола.

НИЙЛ БЪРНАРД – Президент на лекарския комитет за отговорна медицина (САЩ):
“Месодобивната индустрия е довела до повече смъртни случаи на американци, отколкото всички войни на този век, всички природни бедствия и всички автомобилни катастрофи, събрани заедно. Ако месото е твоята идея за “храна за истински хора”, по-добре е да живееш наистина близо до много добра болница.”

Доказано е, че човешкият организъм не е приспособен да се справя с големи количества животински мазнини и холестерол.
Една анкета, проведена сред 214 учени, които се занимават с изследвания върху атеросклерозата в 23 страни, показва почти пълно съгласие по въпроса за връзката между начина на хранене, нивото на холестерола в кръвта и сърдечно-съдовите заболявания.
Консумирането на голямо количество животински мазнини (те съдържат холестерол) причинява ранна и силно изразена атеросклероза, което нарушава кръвообращението и най-често води до сериозни заболявания (високо артериално кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт и др.)

Т. КОЛИН КЕМБЪЛ
“Аз израснах във ферма за млекопроизводство и ядях в изобилие месо и яйца до преди 20 години. Аз започнах да правя изследване за храненето и десет години след това моето семейство направи огромни промени в храненето. Аз само обърнах внимание на това, което фактите ми казват: научните доказателства дойдоха на първо място.”

Учени от университета в Милано и болницата в Маджоре са доказали, че растителният протеин допринася за понижаване нивото на холестерола. В една дописка до британското медицинско списание The Lancet, D.C.R. Sirtori заключава, че хората с високо ниво на холестерола, водещо до сърдечно-съдови заболявания “могат да постигнат подобрение чрез диета, която включва белтъчини само от растителен произход.”

ДИИН ОРНИШ:
“Не разбирам защо някои смятат, че е драстично да съветваш хората да ядат добре балансирана вегетарианска храна, когато в медицината е традиция да се оперират хора и да се дават понижаващи холестерола лекарства до края на живота им” (това е по-драстично и може да се избегне в повечето случаи чрез вегетарианското хранене).

ВРЪЗКА МЕЖДУ МЕСОЯДСТВОТО И РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Изследванията от последните 20 години показват, че съществува връзка между месоядството и рака на дебелото черво, на ректума, на гърдите и на пикочния мехур. Тези видове рак се срещат рядко сред хората, които малко или изобщо не употребяват месо, като например адвентистите от седмия ден, японците и индийците, но преобладават сред народите, които се хранят с месо.
Една друга статия в британското медицинско списание Lancet съобщава, че “хората, които живеят в области с висока смъртност от карцином (злокачествен рак) на дебелото черво, консумират предимно храни с високо съдържане на мазнини и животински белтъчини, докато хората, които живеят в области с ниска смъртност от карцином, се хранят предимно с вегетарианска храна с ниско съдържание на мазнини и животински продукти.”

ГАРИ ПЛЕЙЪР
“Колкото по-близо до вегетарианството сте, толкова по-добре.”

Роло Ръсел в своите “Бележки върху причините за рака” пише: “Констатирах, че от 25 народности, които употребяват много месо, при 19 се среща висока заболеваемост от рак и само при една – ниска, докато от 35 народности, които употребяват малко или никакво месо, при нито една не се среща висока заболеваемост от рак.”

ЗАЩО МЕСОЯДЦИТЕ БОЛЕДУВАТ ПО -ЧЕСТО ОТ ТЕЗИ БОЛЕСТИ?
Редица специалисти, имайки предвид анатомията и физиологията на човека смятат, че месото е неестествена и затова вредна за човека храна.

Д-р УИЛИЯМ С. РОБЕРТС:
“Когато убиваме животни, за да ги изядем, те накрая убиват нас, понеже тяхната плът никога не е била предназначена за човешките същества, които са растителноядни по природа.”

Биолозите и специалистите по хранене посочват главно, че човешкият храносмилателен тракт не е приспособен към храносмилане на месо. Месоядните животни имат къс чревен тракт (около 3 пъти дължината на тялото на животните), който позволява бързо да се изхвърли токсичното, разлагащо се месо. Растителните храни се развалят по-бавно от месото, затова растителноядните имат черва поне 6 пъти дължината на тялото. Човек има дълъг чревен тракт, подобно на тревопасните. Затова, ако яде месо, той се интоксикира (отравя) и това води до множество сериозни заболявания и дори рак.
Необходимо е да се обърне внимание и на химикалите, които се добавят в месото. След като животното бъде заклано, плътта му веднага започва да се разлага и след няколко дни добива болнав сиво-зелен цвят. Месната промишленост прикрива това обезцветяване, като добавя към месото нитрати, нитрити и други консерванти, за да му предаде яркочервен цвят. Но изследванията вече са показали, че много от тези консерванти са канцерогенни.
Това, което прави проблемът още по-сериозен, е огромното количество химически вещества, които се добавят в храната на добитъка. Гари и Стивън Нъл в книгата “Отровите във вашето тяло” казват следното: “Животните се отглеждат и угояват, като непрекъснато се тъпчат с успокоителни, хормони, антибиотици и още 2 700 други лекарства. Тази обработка започва още преди раждането и продължава много след смъртта. Въпреки че тези лекарства все още се съдържат в месото, когато го ядете, законът не изисква те да бъдат упоменати върху опаковката.”
Поради подобни разкрития, както и на базата на други научни изследвания, Американската национална академия на науките през 1983 г. докладва, че хората могат да предотвратят много от най-разпространените видове рак, ако ядат по-малко тлъсто месо и повече зеленчуци и зърнени храни.”

ХАРВИ ДАЙМАНД:
“Сложете бебето в кошчето с ябълка и заек. Ако изяде заека и си играе с ябълката, аз ще ви купя нова кола.”

ЧОВЕЦИТЕ ПО ПРИРОДА СА РАСТИТЕЛНОЯДНИ.
Американската асоциация на диетолозите отбелязва, че “По-голямата част от човечеството през по-голямата част от историята се е хранило с вегетарианска или почти вегетарианска храна.”
И по-голямата част от света все още живее по този начин. Дори в повечето промишлено развити страни голямата консумация на месо датира от по-малко от сто години. Тя започва с хладилните камиони и консумативното общество на XX век.
Дори и през XX век човешкото тяло не се е приспособило към яденето на месо. Именитият шведски учен Карл фон Линей заявява: “Сравнението между устройството на човека – вътрешно и външно – и това на другите животни показва, че плодовете и сочните зеленчуци са естествената за човека храна.”

ДОСТАВКАТА НА ПРОТЕИНИ (БЕЛТЪЦИ)
Що се отнася до протеините, д-р Пааво Айрола, изтъкнат авторитет в областта на храненето и биологията, казва следното: “Официално препоръчваната дажба белтъчини е спаднала от 150 гр преди 20 години до 45 гр днес. Защо? Защото сериозни изследвания по целия свят са доказали, че нашият организъм няма нужда от толкова много протеини, че действителните му потребности са само от 30 до 45 гр на ден. Белтъчините, консумирани в излишък, не само се похабяват, но нанасят сериозна вреда на организма и дори стават причина за такива убийствени болести като рак и сърдечно-съдови заболявания. За да получите 45 гр протеини дневно, не е нужно да ядете месо; може да си ги набавите от стопроцентово вегетарианско меню, съставено от различни зърнени храни, леща, орехи, зеленчуци и плодове.”

Млечните продукти, зърнените, бобовите храни и ядките са естествени концентрати от протеини. Сиренето, фъстъците и лещата например съдържат повече белтък в единица тегло, отколкото хамбургерът, свинското или телешката пържола. Въпреки това, специалистите по хранене доскоро считаха, че само месото, рибата, яйцата и млечните продукти, съдържат пълноценен белтък, включващ осемте незаменими аминокиселини, които не се синтезират от човешкия организъм, и че всички растителни протеини са непълноценни (т. е. не съдържат поне една от тези аминокиселини). Но последните научни изследвания показват, че доста растителни храни съдържат незаменими белтъчини.

    Например изследвания в Каролинския институт в Швейцария и Института Макс Планк в Германия са доказали, че повечето зеленчуци, плодове, семена, орехи и зърнени храни представляват прекрасен източник на пълноценни белтъчини. Всъщност техните протеини се усвояват по-лесно от месните и не съдържат никакви токсини. Практически е невъзможно да изпитате недостиг на белтъчини, ако ядете достатъчно натурална, нерафинирана храна.

Д-р НАТАН ПРИТКИН – Доктор по медицина. Основател на световноизвестен център по дълголетие. Програмата му е базирана на наука и изследвания и предлага цялостен метод, който комбинира специално хранене и физически упражнения. London Business Times определя методът на Приткин като “Безспорно най-ефективната в света програма за промяна, която включва диета, упражнения и промяна в начина на живот.”:
“Вегетарианците често се безпокоят за приемането на достатъчно протеини, но аз не познавам нито един експерт по хранене, който може да даде диета от природни храни, която да даде в резултат недостиг на витамини, стига да няма недостиг в калориите. Вие се нуждаете само от 5 или 6% калории от протеини общо… и то е практически невъзможно да се получат под 9% в обикновените диети.”

ДЖОН МАКДУГЪЛ:
“Важен факт, който трябва да се запомни е, че всички природни диети, включително чистите вегетариански диети без следа от млечни продукти, съдържат количества калций, които са над необходимото за задоволяване на хранителните нужди. Всъщност липса на калций, причинена от недостатъчното му количество в диетата, е неизвестно да се е случвала при хората.”

АЛБЕРТ АЙНЩАЙН:
“Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”

Статията е подготвена по материали от Интернет и от книгите:

  1. “Резерви на нашия организъм” на Агаджанян и Котков, МФ, София, 1985;
  2. “Вегетарианството – кратко научно изследване”, Хелиопол.
  3. vegetarianstvoto.hit.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s