Соев сос – отрова в бутилка?

Как се произвежда соев сос?

Именно модерната технологията на производство поставя под съмнение полезността на този привидно необходимо продукт. В идеалния случай, соевият сос се приготвя по следния начин.

Соя се попарва, смесва се с печени зърна пшеница, след това се залива с вода и се добавя малко сол. Получената смес се оставя да ферментира на слънце в специални контейнери. Тази маса достига до желаното „състояние” за не по-малко от една година.

Във висококачествения соев сос, към по-горните съставки могат да се добавят в различни комбинации натурални екстракти, като чесън, копър, и други, за промяна на вкуса.

Безспорно, такава комбинация от продукти е не само вкусна, но и много полезна. Затова все повече загрижени за собственото си здраве, европейците започват да консумират огромни количества соев сос ….

И после – класическите закони на пазара: високото търсене стимулира висока изобретателност у производителите. Желанието за печалба, уви, често е придружено от загуба на качеството.

Единственият доброкачествен начин за ускоряване на подготовката на соев сос е да се прибавят специфични микроорганизми към ферментационната маса. Това придава на соса характерния сладък привкус и ускорява неговото „узряване” с около 12 пъти.

Тези два вида се считат за най-безопасни и дори полезни. Но цените на тези сосове не всеки може да си позволи: от 3 до 9 долара за бутилка.

Много по-евтино, 1-2 долара за бутилка, струва сосът, приготвен по този начин: Соята се вари със сярна или солна киселина, а след това се прегасява. Това е всичко. Технологията е проста, времето за приготвяне е минимално. За месец работа може да се затрупат всички пазари с много евтин и бързо продаваем продукт. Повечето видове соев сос на пазара, са приготвени по такъв начин.

И още по-лесно е соев концентрат да се разрежда с вода и да се бутилира, и хайде по рафтовете. Това е евтино като в предишния метод, но поне не е опасно. За полезност не може да става въпрос.

По матерял от интернет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s