Френско черно грозде, касис (Ribes nigrum)

Френското черно грозде, касис има богати на витамини плодове – до 320 мг % витамин С, витамин Р, каротин и др., много пектин, минерални соли.  Използват се пресни и преработени  в сокове, сиропи, желета. Касисът е много полезна  храна, действа и лечебно – укрепва сърцето, тонизира кръвното налягане, подобрява дейността на храносмилателната система. Червеното и бялото френско грозде са добри за диабетици.

Химичен състав

В сравнение с плодовете на други овощни видове, отглеждани у нас, плодовете на касиса съдържат повече киселини, пектин, багрилни вещества и витамини.

Съдържанието на захари е от 7,9 до 12,7%. Захарите са представени главно от фруктоза и гликоза с незначителен превес на фруктозата, а захарозата е малко. Киселините са от 2,5 до 4,2%. Преобладава лимонената, а на второ място е ябълчената киселина. Касисовите плодове съдържат 0,85-0,93% пектинови вещества. Количеството на целулозата е почти колкото в малините – обикновено около 4%. В касиса има много повече дъбилни вещества, отколкото в ягодите и в малините. Средното съдържание на дъбилни и багрилни вещества е от 0,33 до 0,93%.

По съдържание на витамин C (до 219,0 мг%) касисът превъзхожда почти всички ягодоплодни и овощни култури и 2-3 пъти лимоните. Голямото му значение се определя не само от високото съдържание на витамин C, но главно от цялостния комплект на витамините, минералните соли, багрилните и другите вещества. Днес се придава много голямо значение на багрилните вещества (и наличието на витамин P), тъй като те играят важна роля при действието и стабилизирането на витамин C в присъствието на калций.

Съдържание на витамини в касиса (мг%):

Каротин

0,23 – 0,75

Витамин B1

0,04 – 0,08

Витамин B2

0,02-0,04

Витамин PP

следи

Витамин C

150,0 – 219,0

Витамин P

500 – 3800

Касисовите плодове съдържат голямо количество минерални вещества (0,65-0,95%).

Съдържание на минерални вещества в касиса (мг%)

Калий

253 – 260

Калций

8 – 10

Магнезий

6 – 8

Желязо

0,2 – 0,4

Фосфор

12 – 50

Лечебни свойства

На касисовите плодове още от средните векове са приписвани много лечебни свойства, дори действие срещу ухапване от змии. В наши дни касисът се използва в народната медицина като противодиарийно, диуретично, а също и като потогонно средство. За тази цел в чаша кипяща вода се слагат 20 г плодове, варят се 20-30 минути и се прецеждат. Отварата се пие по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден. При изостряне на стомашно-чревни заболявания в диетичната храна се включват кисел, отвара или сок от касис.

Пресен сок се предписва при язва на стомаха и на дванадесетопръстника и при гастрит с понижена киселинност на стомашния сок. Благотворно влияят върху стомаха и запарката от пресни листа и екстрактът от растението. Сокът с мед или със захар се препоръчва да се пие при силна кашлица и пресипналост. Витамин P, който се съдържа в касиса уплътнява капилярните съдове и е доказано, че жълтите пигменти (флавоноидите) пречат за проникването на вируси в организма. Взаимодействието между флавоноидите, от една стра, и витамин C и калция, от друга, е главният фактор за поддържането на здравината на стените на кръвоносните съдове.

Запазване на пресен касис

Узрелите плодове се берат в сухо време. За малък период плодовете на всички сортове касис се запазват добре. Внимателно обрани без разкъсване на отделните плодчета и внимателно поставени в малки щайги при температура 8-10° те може да се запазят за 8-10 дни. При по-продължителен престой плодовете омекват, кожичката се разкъсва и част от сока изтича.

В хладилник при температура от 0 до 1deg;C касисът може да се запази 30 и повече дни, ако влажността на въздуха е 82-90%. По-високата влажност създава условия за появяване на плесен по плодовете. Поставянето на касиса полиетиленови опаковки не се препоръчва – плодовете бързо се запарват и плесенясват.

Полезни съвети за касис:

* Плодовете му също са дребни, почти топчести и на върха запазват остатък от цвета. Те са събрани на гроздове, по което приличат на обикновеното грозде. Плодът е кисел или сладко-кисел и притежава същата миризма, каквато и листата.

* Касисът е най-богат на витамини измежду всички останали плодове. Ако човек изяде 50—60 зърна на ден, организмът му няма да има нужда от повече витамини. Той е 4—5 пъти по-богат на витамини от лимона и ягодата, 10 пъти — от ябълката, 20 пъти — от вишната, 100 пъти — от гроздето. Съдържа най-много витамин С, който улеснява храносмилането.

* От плодовете на касиса се приготвят сокове, сиропи, компоти, вино и др. При преработката на плодовете витамин С се запазва добре в продуктите. Пъпките, листата и клонките на касиса също съдържат витамини.

* Подходящ е за замразяване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s