Не оставяйте храна извън хладилника!

 • Тези храни, които са по-нетрайни, трябва да се държат охладени на 4 градуса. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-надеждно ще се опазите от хранително отравяне.

 • Ако млечният продукт е заразен с листерия и го оставите само за 10 минути при 5 градуса, бактериите ще се удвояват. Щом температурата стигне 10 градуса, техният брой започва да расте в геометрична прогресия. Ако забравите парче сирене камамбер в тези условия,
  Бактериите ще се размножат 1000 пъти.

 • Продуктите най-често се замърсяват с опасните бактерии в торбата за пазар, в кухнята или дори в хладилника, когато се съхраняват неправилно.
  Небрежно измитите ръце на продавачите, зеленчуци, които са расли в земята и са оставени близо до месо, домашните животни, който се разхождат из кухнята, също могат да пренесат зараза.

 • Листериозата започва като грип. Виновната бактерия се нарича листерия. Тя може да се открие върху зеленчуци, яйца и продукти, които са били изложени на прах или в контакт с животински екскременти.
  Ниските температури блокират размножението им.
  На студено голяма част от тях умират.
  Достатъчно е обаче токът на хладилника да спре за 1 час и в състава на нетрайните продукти настъпват промени.
  Те стават негодни за ядене и могат да причинят тежки хранителни отравяния.
  Бактериите се размножават скоростно и щом броят им стане достатъчен, атакуват организма като причиня ват отравяне. То може да е фатално при кърмачета и малки деца.

 • Другите опасни бактерии като салмонелата, златистият стафилокок и ешерия коли също стават особено агресивни през лятото.
  Например бактериите на салмонелата са над 2000 щама и се размножават светкавично. Някои от тях са по-опасни и се срещат по-често. Те се намират по яйцата, и пилешкото месо и мидите Дори слабо заразени продукти, които не са прибрани в хладилник, след 10-12 часа стават опасни за ядене и е по добре да се изхвърлят.

 • Бактерията се размножава дори при стайна температура.
  Каймата, която втасва извън хладилника за 3 часа, става опасна. Милиони бактерии плъзват из нея, а само една е достатъчна, за да зарази храната в цял ресторант.
  Лятото е любимият им сезон, затова и масовите отравяния зачестяват, щом температурите се повишат.
  Българинът е свикнал с нашенските варианти на салмонелата и не боледува често, докато „чуждестранните“ ни разболяват.
  С вносните храни у нас влизат нови и нови щамове, които сварват имунната система неподготвена, твърдят специалисти.
  Достатъчно е мишка да препикае продуктите в склада и опасните бактерии полепват по нея. След това само хлориране и висока температура могат да обеззаразят продуктите.
  Колко бързо ще се прояви заболяването, зависи от количеството бактерии, които са погълнати с храната. Резултатът е остра диария, повръщане, които могат да са изтощителни – по 20 пъти на ден.
  Това води до тежко обезводняване, което е особено опасно за деца и възрастни.

 Източник:e-psylon.net


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s