Вкусни плодове за които не знаем

Кивано (Cucumis metuliferus)– рогат пъпеш или бодлива краставица. Екзотичен плод, най-едрият диворастящ вид в тропическа Африка. Нискокалорично и вкусно, киваното е много подходящ плод при диети за отслабване. Родината му е пустинната област Калахари в Африка, но се отглежда и в Калифорния, Чили, Австралия и Нова Зеландия. На пазара се появява късно – едва през 20-ти век. Киваното е близък родственик на краставицата, а на външен вид прилича на пъпеш с рогца. Узряло отвън има жълто-оранжев цвят, а отвътре е като зелено желе със семки. От известно време може да се намери и на българския пазар. Има освежаващ кисел вкус.
Заради странния си вид киваното често е незаслужено пренебрегвано за консумация. Често се използва за декорация.
Киванго-хранителни качества
Киваното е богато на витамините А, С и от групата В, минералите калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, цинк, калий и натрий. Нискокалорично е и затова е доста подходящо при диети за отслабване.
Хранителни стойности в 100 г кивано: 44 ккал; 7,56 г въглехидрати, 1,26 г мазнини, 1,78 г белтъчини
Киванго-консумация
За прясна консумация плодът се разрязва през средата на две части и месестата част се изгребва с лъжичка, заедно със семките. Може да се овкуси с лимонов сок и сметана. Киваното е подходящо за плодови салати, напитки и като гарнитура на месни и рибни ястия.

Личи ( Litchi chinensis)-Личито е екзотичен плод за нашите ширини. То е плод на вечно зелено тропично дърво. Този екзотичен плод носи ярко-червени багри. Размерите му са около 2 – 3 см. а формата на плодът личи е овална. В центъра на плода се намира една голяма семка. Обвивката им е грапава, с кожеста консистенция и множество израстъци. Консумира се месото между обвивката и семката. Той е с бял цвят, а вкусът е сочен, нежен и много сладък, напомнящ на мускатов сорт грозде. Съхранението на личито  може да стане в хладилник за 2 – 3 седмици, като не бива да се бели. Възможно е и замразяването на личи но тогава то губи част от качествата си. Личито е богато на витамин С, а характерно за него е ниското съдържание на мазнини.

Как да изберем плодът:

Трябва да се избират плодове, чиито обвивка поддава на лек натиск, има червен или тъмно червени до кафяв цвят. Избягвайте плодове с тъмни петна. Най- добре е да изберете плодове с дръжка. Ако цветът на плодът е бледо розов, това е знак, че плодът е пресен.

Употреба:

Личи се консумира след отстраняване на външната обвивка. В по изисканите заведения използват сок личи като от него приготвят коктейли с шампанско. Изключително подходящ за плодова салата съчетан с пъпеш. Съчетан с пилешко месо или шунка – личито придава аромат на месото и го прави по крехко.

Дурио ( Durio )
Плодът дурио е покрит с корави бодили. Колкото е отвратителен на мирис, толкова е прекрасен на вкус. Първият европейски изследовател, който го открива през 1700 година, го нарича „краля на плодовете“.Дурино съдържа много захар,калий,витамин С,серотонинергичната аминокиселината триптофан и е добър източник на въглехидрати,протеини и мазнини.Препоръчва се за  хора консумиращи сурова храна .Използа се и за много кулинарни ястия.

Монстера (Monstera deliciosa)
Монстера се отглежда в много домове като стайно растение. В природата това растение образува вкусни плодове. Зрялата сърцевина на плода монстера, независимо от неприятния остър аромат е много вкусна и прилича на ананас.

Ръката на Буда (Citrus medica var sarcodactylus)

Безспорно е че растението прилича на уродлив лимон, но не мирише на него. Ухае на теменужки и се използва в производството на парфюми.Обикновено расте като храст или малко дърво, покрити с тръни. Има големи, продълговати, бледозелени листа. Кората на плодовете е дебела, а плодът под нея – доста малък.Странната му форма е резултат на генетична мутация, появила се преди векове. Понякога плодове с подобна форма могат да се открият и на лимонови дръвчета, но тогава това се дължи на нараняване на пъпките от вредители.

Черимоя (Annona cherimola)-Черимоята е деликатесен дървесен плод от семейство анона. Среща се в планините на Боливия, Чили, Колумбия, Еквадор и Перу. Плодът има форма подобна на ябълка и може да достигне маса до 2-3 килограма. Често плодът е наричан захарна ябълка. От плода могат да се приготвят плодови салати, сладка, конфитюри, мармалади и различни десерти. Вкусът на черимоята наподобява вкусова смес от ананас, манго, банан и ягода.Черимоята е най-известният и вкусен плод от рода на Аноните. Консумират се, когато кората почернее и плода омекне.

Лапа-лапа
Северноамериканския банан Лапа-лапа външно прилича на обикновения банан, но е по-малък и има по- ароматен.Този плод е много полезен за здравето.Лапа-лапа е лесно смилаем,съдържа витамин А  и Б ,сокът от лапа-лапа смесен с мляко е прекрасен тоник за кръвта.Той предотвратява стомашни проблеми като лошо храносмилане, запек и т.н.Добре е при лечение на инфекциозна диария изглажда кожата и предпазва от кожни проблеми като екземи, пъпки и акне.Лекува язва на стомаха.Контрол на астматичен пристъп от парене и вдишването на сухи листа.

Питая (Hylocereus undatus)

Питая е представител на семейство кактуси. Драконовият плод е нощно цъфтящо растение с много красиви големи цветове. Среща се предимно в Югоизточна Азия и Южна Америка. Плодът има продълговата форма с ярко червена и гладка кора с малки зелени израстъци, или жълта и грапава кора с леко бодливи израстъци. Месестата част на жълтата разновидност е бяла, а на червената разновидност е бяла или цикламено-червена, сочна и умерено сладка, с множество малки черни семенца, които не винаги са ядливи. Няма ясно произнесен аромат. Консумира се охладен, с малко лимонен сок.

Jaboticaba
На пръв поглед Jaboticaba прилича на паразитна дървесна гъба. Иначе на вкус тези плодове са като сливите.

Звезден плод
Това е плода на дървото карамбола, който е златистожълт, хрупкав и сладък. Вкусът му напомня този на ананас, ябълка и киви. Обикновено по-дребните плодове са значително по-кисели. Не бива да се прекалява с консумацията му.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s