Вегетарианското месо

Самата комбинация на думите “месо” и “вегетарианец” звучи безумно и предизвиква невероятно удивление. След секунда търпение ще настане всеобщо просветление.

Ако някой е чувал за “глутен” или “сайтан/сейтан” със сигурност вече е наясно за какво става дума. А за всички останали, съвсем просто казано вегетарианското месо е житно месо 

Сайтан/сейтан (seitan ), имитация на пилешко, телешко или свинско във вегетарианските ресторанти, глутеново месо или просто глутен (gluten) са различните наименования на т.нар. вегетарианско житно месо.

Житният глутен е еластичната протеинова част на житното брашно. Еластичните нишки, които се виждат, когато се меси тестото представляват самия глутен. Чистият житен глутен се използва като заместител на месото или самостоятелно като вкусна храна с високо съдържание на протеин. Той се състои от протеините глиадин и глутенин, които съставляват 80% от протеините съдържащи се в житните продукти. Този протеин не се разтваря във вода, поради което лесно може да се отдели при обработка на житното брашно и отделяне на нишестето.

Термините сайтан/сейтан и житно месо се използват за сготвения глутен. А само глутен се употребява за обозначаване на основния продукт, когато е все още в несготвено/сурово състояние.

Отделянето на глутена се извършва чрез смесване на брашно и вода/бульон (пропорция 3/4 брашно при 1 чаша вода) до формиране на еластично тесто. След това тестото се “измива” като се потапя и меси в студена вода. Това продължава докато се разтвори нишестето и остане неразтворимата леплива част от тестото. Разбира се, в днешни времена съвсем не е необходимо да се минава през тази процедура, тъй като можете да си закупите на готово само глутен.

След като сте добили глутен следва да го сготвите. Традиционният начин за приготвяне е да го сварите или по-точно да го оставите да къкри на много слаб огън в бульон. Вкусът на бульона е според личните предпочитания, но обикновено се използват различни подправки, соев сос, пресен джинджифил. За овкусяване могат да се използват и готови бульони на прах с различни вкусове, дори сос за барбекю. Други начини за приготовления са да го изпечете или задушите, или да го изпържите и след това да го сварите.

Трябва да се има предвид, че много хора имат непоносимост към глутен и страдат от т.нар. целиакия. Самите те избягват да употребяват глутен и продукти,които го съдържат. За тях житното вегетарианско месо със сигурност няма да е нещо, което ще опитат.

Вегетарианско месо се използва в много кухни (китайска, японска, виетнамска, макробиотична, западни кухни) като заместител на истинското местото и освен тофуто и соевите продукти.Суровият глутен е нискокалоричен, хранителен и съдържа много малко мазнини. Разбира се, след обработка съдържанието на мазнини се покачва според това по какъв начин е сготвен.

Ако не сте от хората, които имат непоносимост към глутен ви препоръчвам да опитате вегетарианското житно месо :), за да сте наясно какво е това чудо.

Източник:vavalu.net

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s