Черен шоколад

Много хора знаят, че яденето и прекаляването с шоколад е наистина вредно и опасно за здравето на човек. Това е доказан факт, когато говорим за обикновения шоколад и напълно погрешно ако говорим за натурален (черен) шоколад.

Нормалния шоколад задоволява изискванията на нашия вкус, той е сладък топи се в устата и може да ядеш безкрайно много. Проблемите, които носи той обаче са много. Децата, а дори и възрастните, които злоупотребяват с то и шоколад повишават риска от затлъстяване, поява на кариес, сърдечни проблеми и най-важното повишават риска от появата на инсулин.

Черния шоколад обаче е нещо коренно различно. Учените по света са единодушни, че дори приемането на 30г. черен шоколад на ден е изключително здравословна храна. Черният шоколад не съдържа почти захар. На Пазара на България най-високия процент черен шоколад, който поне аз съм срещал е 85%. Има разбира се и с по-ниско съдържание 75%, 65% и т.н. Черния шоколад се състой преди всичко от какао и човек, който до този момент не се е заблъсквал с вкуса на истински шоколад ще усети неговата горчивина и разликата с нормалните шоколади.

Ползите от черния шоколад се дължат и на наличието в него на флабоноиди, които притежават и антиоксиданти свойства. Те намалят кръвното налягане и същевременно засилват кръвообращението на човек. Поради тази причина похапването на черен шоколад предпазва от заболявания на сърдечносъдовата система.

Диети със черен шоколад има много. Той е предпочитана храна в много диети защото съдържанието на  калории в него е много по-малко от това на нормалния шоколад (в 30г. шоколад съдържанието на калории варира от 100 до около 150 калории).

Избирайки черен шоколад стремете се да е с възможно най-голям процент съдържание на какао това ще ви гарантира и по-ниското съдържание на захар.

Източник:lechitel.info

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s