Репички

Можем ли да си представим пролетната трапеза без свежите репички, които й придават не само цвят и вкус, но и настроение? Малките червени зеленчуци са подходяща гарнитура към салати и предястия – истински здравословен дар от пролетта! Твърди се, че родината им е Средна Азия, но днес са най-разпространени в Европа.

Репичката (Raphanus sativus var. radicula) представлява едногодишно кореноплодно зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. За нейна родина се приема Средна Азия, но се е отглеждала като зеленчукова култура още преди 1000 г. пр. н. е. в Рим, Гърция, Китай и Япония. Тя е студоустойчиво и светлолюбиво растение с къс вегетационен период. Малките зеленчуци са с овална, конусовидна или цилиндрична форма, а външното им оцветяване варира от светлорозово до червено и виолетово. Вътрешността им е бяла, сочна и крехка, когато репичките са свежи и скоро набрани.

Дълга е историята на червените зеленчуци, започнала още в Древен Египет, където са били част от основната храна на хората. Репичките са били познати и на древните гърци, които посветили цяла книга на растението. В Япония и Китай репичките се приготвят, като се потапят в специална марината, към която се добавя ориз. Резултатът е жълт цвят и приятен сладък вкус.

Различно е предназначението на този зеленчук в различните държави. Например, в Китай един от сортовете репички се използва за добиването на олио, докато в Индия се отглеждат заради големите и ядливи плодове, дълги до осем инча. В България малките сочни репички са чудесна добавка към различни салати и ястия.

Сортове репички

Познати се два сорта – европейски и китайски. В България се култивират главно европейските форми.

Хранителен състав на репичките

  • витамини: А, В1, В2, В3, С и РР
  • 1.2% белтъчини и 3.8% въглехидрати
  • гликозиди, придаващи специфичен лютив вкус
  • багрило, наречено антоцианин, което придава червен цвят на репичките
  • ензими, етерични масла, целулоза и пектин
  • минерални соли на желязо, фосфор, калий, калций и натрий

Здравословни ползи

  • Високото съдържание на етерично масло усилва секрецията на храносмилателните жлези и подобрява функцията на  храносмилателната система, а освен това е и с изразени бактерицидни свойства.
  • Те стимулират дейността на черния дроб и бъбреците.
  • Особено подходящи са за хора, страдащи от диабед.
  • Сокът от репички е богат източник на витамин С, който се превръща в добра алтернатива в борбата с пролетната умора. Той оказва освежаващ и тонизиращ ефект, но действа благотворно и при жлъчни и бъбречни заболявания.
  • Учени от университета в Охайо установяват, че съдържащият се в репичките антоцианин има способността да забави растежа на раковите клетки при рака на дебелото черво.

Здравословен риск

Потенциален риск от консумацията на репички съществува само за тези хора, които имат установена непоносимост към някоя от съставките на пролетните зеленчуци.

Как да изберем и съхраним репичките?

Винаги когато си избирате репички, обръщайте внимание на тяхната обвивка. Тя трябва да бъде свежа и без черни петънца, които са сигурна индикация за гнилостни процеси във вътрешността на зеленчука. Кулинари препоръчват репичките да се съхраняват в хладилник, потопени във вода или в найлонови торбички. Този вид зеленчук не е подходящ за термична обработка, защото губи вкусовите си качества и крехкостта на вътрешността си.

Идеи за използване на репичките

• Таратор с репички

Необходими продукти: 2 връзки пресни репички, 3 скилидки чесън, 1 връзка копър, 1 кофичка кисело мляко, 2 ч. ч. вода, зехтин, орехови ядки и сол на вкус
Приготовление: Киселото мляко се разбива с водата, счукания чесън, ситно нарязания копър, зехтина и почистените и дребно нарязани репички. Прибавя се сол на вкус и се поднася добре охладен.

• Репички със спагети

Необходими продукти: 500 г спагети, 2 връзки репички, 1 консерва царевица, 1 маруля, 6 с. л. майонеза, 1 ч. ч. кисело мляко, лимонов сок
Приготовление: Спагетите се сваряват в подсолена вода, репичките се почистват и се нарязват на кубчета. Марулята се нарязва на едри парчета и се смесва с царевицата и репичките. Киселото мляко се разбива с майонезата до получаването на хомогенна смес, която се подправя със сол и лимонов сок. С този сос се заливат спагетите, смесени със зеленчуците.

Репичките повишават апетита и подпомагат обмяната на веществата, така че можете да ги консумирате с удоволствие и мярка винаги, когато имате възможност да си ги набавите.

Източник: bb-team.org

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s