Тученица – Омега Х

В градината ми има нещо прекрасно, което упорито си расте всяка година в изобилие дори при постоянните усилия да се отървем от него. Що е то? Отговор – градински “плевел” известен като тученица. Преди години, работейки в градината и виждайки навсякъде тази сочна зелена тученичка ме е навявала мисълта колко прекрасно щеше да е ако се ядеше. Ами оказа се, че се яде и то не само, че е много полезна, не само, че е вкусна и сочна и на вид апетитна, но и без грижи и усилия расте навсякъде около мен. Освен това – появява се през лятото, когато доста други зеленолистни зеленчуци са вече застарели или изкласили и не са толкова вкусни.

Полезна ли е – много.

* свежите й листа съдържат изненадващо много Омега-3 мастни киселини (алфа-линоленова киселина – АЛК), повече от който и да е друг зеленолист зеленчук. 100 грама свежи листа от тученица доставят около 350 мг от АЛК.

* добър източник на Витамин А – 100 грама доставят 44% от дневните нужди. Витамин А е мощен натурален антиоксидант и изключително важен за зрението. Задължителен е за поддържането на здрава кожа.

* богат източник на Витамин С, и някои витамини от групата на В, минерали като желязо, магнезий, калций, калий и манган.

* много ниска на калории и мазнини, но богата на фибри, витамини и минерали

* в тученицата присъстват 2 вида пигменти, червеникав бета-цианин и жълтия бета-ксантин – и двата пигмента са антиоксиданти.

Ето цитат от тази статия: “Тученицата помага за  подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, от рак. Богат е на ненаситени мастни киселини и каротин. Тя има лечебен ефект при диабет, инфаркт и дори рак, доказаха преди време учени от САЩ. Много от механизмите на това действие още не са изяснени. Установено е, обаче, че мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега-3 в рибеното масло. Вероятно те пазят съдовете от склероза и така предпазват и от инфаркт. Тези  ненаситени мастни киселини почистват кръвоносните съдове както топлата вода и сапунът мият мазнините.”

В Португалия специално в лехи сяхме тученица от семена в пакетчета. Тогава съвсем се замислих, защо пренебрегвам моята. Сега често като съм в градината късам листа и хапвам. Правя и зелен сок, а най-вече я консумирам на салата с домати и други неща. Има много рецепти и варианти както сурови така и сготвени. От баба ми разбрах, че са си правили супа и баница с тученица. Но най-добре е да се консумира сурова, за да се усвои цялата й полезност.

източник:zemianazaem.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s