Мисията възможна: работливи черва

Прекарани часове в тоалетната, в опити да изхвърлим поне малка част от ненужните хранителни остатъци, посещения веднъж на 3, 5 или 7 дена, придружено с болки и неистови напъни, мечти за всекидневно работливи черва и т.н., ако всичко това ви е познато, може по-долните идеи да се окажат подходящи и полезни.

Знаете ли, че в идеалния случай трябва да посещаваме тоалетната по “голямата нужда” всяка сутрин и 1-2 часа след всяко по-стабилно хранене (обяд, вечеря). Това е в идеалния случай. Смята се, че за да нямаме запек е достатъчно да посещаваме тоалетната всяка сутрин. Това е също добре, но съществува мнение, че дори и тогава е твърде вероятно да имаме проблем с червата си. Все по-често се среща проблема с нередовните черва, а това води до почти всички останали здравословни проблеми. Остатъчната хранителна маса е добре да се изхвърля редовно, защото престоявайки в червата ни, започва да загнива и да ферментира, отделените газове и вещества са отровни и лесно преминават обратно в кръвообращението и така се разпространяват по цялото ни тяло. В следствие на това може да се появи главоболие, да имаме нечиста, акнеична кожа, екземи, а ако с години положението е такова се нарушават функциите на редица органи. Всичко в тялото ни е свързано. Пиейки хапчета и лаксативи за разхлабване, проблемът се разрешава временно, но спирайки ги е почти сигурно, че скоро ще се върне. И всъщност по този начин не лекуваме червата си от тяхната ленивост, а притъпяваме сигнала, че нещо не е наред с начина ни на хранене или на живот може би.
Лаксативите и разхлабващите билки не са полезни за организма ни, особено приемани хронично. Добре е да променим малко диетата си, да открием метода и начина, който ще действа за нас, за да имаме редовни черва.

Ето и няколко идеи (със сигурност има още доста):

* чаша-две гореща вода сутрин на гладно – не мога да не сложа тази идея на първо място, сравнена с всичко останало, тази действа почти безотказно. Първите 2-3 дни може да не се наблюдават резултати, но това не бива да ни отказва. Пиенето на топла вода сутрин не притежава единствено това предимство, а също:

отмива всички остатъци по храносмилателната ни система, престояли и загнили цяла нощ, особено добре изчиства от натрупани мазнини по лигавицата и стените и така се подобрява храносмилането,

горещата вода унищожава вредни микроорганизми,

разтваря шлаки и пречиства кръвта,

привежда в добър вид храносмилателната ни система и така по-пълноценно ще се абсорбират и полезните вещества от последващата храна.

* лимонов сок със зехтин в съотношение 1:1 – тази комбинация действа благотворно на черния дроб като стимулира отделянето на жлъчка, така каналчетата на черния дроб се изчистват, жлъчния мехур също се отървава от застояла жлъчка, песъчинки и други вредни натрупвания. Отделената жлъчка стимулира по естествен начин перисталтиката на червата и така се предизвиква тяхната редовност. Освен това лимоновия сок притежава силно пречистващо действие и спомага за разтварянето на шлаките в организма ни, а също и стимулира тяхното изхвърляне. Не на последно място – тонизира, богат е на витамин С, зарежда ни с енергия, зехтинът също има жлъчегонно действие и е благотворен за ставите и сухожилията ни, зарежда ни с омега мастни киселини…

* чаша ленена напитка– в посочената статия е описано как може да се направи и да се ползва, ето още един начин – 1-2 лъжици смляно ленено семе заливаме от вечерта с повечко вода. На сутринта прецеждаме и пием. Може да овкусим с малко мед и лимон (лимонът никога не е излишен). Слузестите вещества в ленената вода спомагат за лекото движение на съдържанието в червата ни. Този метод при някои хора не действа.

закуска от плодове – по принцип това е идеалната закуска за всички ни, не само за тези, които имат лениви черва. Плодовете ни зареждат с много ензими, витамини, дават ни нужната чиста енергия, тонизират и хидратират….. Някои плодове действат в насока разхлабващо, други – запичащо (дюля, нар, дренки, череши – тях избягвайте в началото…). В групата на разхлабващите плодове влизат диня, пъпеш, круша, сини сливи, ябълка, грозде и други. * зеленолисти или сок от зеленолисти, особено от зърнени поници – сокът от житени поници е вече много популярен и известен със своите лечебни свойства.

кълнове – консумацията на повече кълнове лекува всякакви неразположения, може да са както покълнали зърна, така и поници от тях. Кълновете оказват благотворно влияние върху стените на дебелото черво, но и не само.

прясно смлян суров сусам или лен – фибрите от тези семена действат много благотворно на перисталтиката. Поръсвайте салатите, влагайте го в десерти, вариантите са много. позата – тоалетните чинии се смятат за основната причина по-голяма част от населението в развитите страни да страдат от болести на дебелото черво. Естествената поза е клекналата – а не седналата – така по естествен начин се предизвиква изпразване на червата. Причината е, че в клекнало положение бедрата притискат дебелото черво и помагат на мускулите на коремната стена, за по-лесно и бързо изхождане.

спорт– това май е излишно да се споменава, тъй като е пределно ясно, че: активни ли сме физически и нашите органи стават активни и супер-функциониращи. Да бягаме, да практикуваме йога или да танцуваме – все е прекрасно и много благотворно за цялостното ни здраве.

Това са малко идеи от гледна точка на храненето. Съществуват и други предполагаеми причини за ленивите черва, които се основат на база на нашите мисли и характер. Според Луиз Хей начина, по който се възприемаме, както и определени черти от характера ни, оказват влияние върху здравето ни. Ето какво тя определя като причина за запека:
“Отказ да се освободим от старите идеи. Затъване в миналото. Понякога скъперничество.”
нов начин на мислене:
“Освобождавайки се от миналото, давам възможност на новото, свежото и жизненото да навлязат в мен. Позволявам на живота да протича през мен.”
Затова, ако горното се отнася за нас, трябва да се опитаме да направим промяна в начина си на мислене, може да повтаряме мислено или на глас всеки ден горната мисъл или подобна на нея, която ще е по-близка до нашата същност.

Но преди всичко и може би най-важното е да съумеем да преливаме от щастие всеки ден.

източник:zemqnazaem.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s