Прeчистване на бъбреците

Това са откъси от книгата на Малахов “Пречистване на организма”. Ще откриете защо и как се образуват камъни в бъбреците и няколко начина за тяхното прочистване, може да прецените кой е най-подходящ за вас.

Пикочният канал (уретери) имат дължина 22-25 см.при мъжете и 2,4-4 см.- при жените.Най- широкото място в пикочния канал е 1,2 см.

Пикочопроводите (уретери) имат дължина 28-32 см.Урината се движи по уретерите благодарение на активните перисталтически свивания, които я изтласкват.Диаметърът на уретерите може да бъде увеличен значително благодарение на много голямата еластичност и при затруднено оттичане на урината същият може да се разшири до 8 см.

След тази уводна информация да преминем към разглеждане на бъбречнокаменната болест. Хипократ, Гален, персийските и арабските лекари са поставяли образуването на камъни в зависимост от географските особености на местността, климатичните условия, питейната вода.

Съвременните данни сочат, че при нарушаване или промяна на съотношението между пикочната киселина и другите соли от една страна и колоидите на урината – от друга, оксаловокиселият калций е способен да образува кристали. Нормалната урина и урината на болни (с пикочни камъни) съдържа различни мукопротеиди с отрицателен заряд. При бъбречнокаменната болест се наблюдава здраво съединение на калция с анионмукополизахаридите, които се превръщат в неразтворим комплекс. Нормалната урина съдържа около 90 мг общ биоколоид, а при болните – средно около 500 мг. При недостиг на витамин А могат да се образуват камъни. Експериментално е установено, че ВИТАМИН „А“ ПРЕПЯТСТВА ОБРАЗУВАНЕТО НА КАМЪНИ И СЪДЕЙСТВА ЗА РАЗТВАРЯНЕ НА ОБРАЗУВАНИТЕ ВЕЧЕ КАМЪНИ.

Характерът на храненето има голямо значение за възникване на бъбречнокаменната болест, особено в детската възраст.Ранното захранване на кърмачетата основно с каши и тестени блюда води до голяма смъртност и заболявания, в това число и много често до бъбречнокаменни заболявания.Отстраняване на дефектите в храненето позволява рязко да се снижи горепосоченото. Ще ви припомня, че кашите и тестените блюда съдържат голямо количество калций. КАЛЦИЙ, КОЙТО Е ПРЕТЪРПЯЛ ТЕРМИЧНА ОБРАБОТКА, НЕ СЕ УСВОЯВА от нашия организъм и играе роля на ИЗТОЧНИК ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА БЪБРЕЧНИ КАМЪНИ. Това е главната причина, поради която след премахване на камъните, те отново израстват. Човек не иска да знае причината и да я отстрани, а тя е – неправилното хранене. Инфекцията, която по един или по друг път попада в бъбреците, може да предизвика бъбречнокаменна болест. Стафилококът непосредствено в самия бъбрек влияе на реакцията на урината, променяйки киселата реакция в алкална (вследствие на бактериални преобразования на урината в пикочнокисел амоний), в резултат на което в урината се появяват утайки.

Известно значение за образуването на камъни имат и чревните бактерии. Така в червата на човека има бактерия, която изработва оксалов варовик. Размножаването на тези бактерии (зависи от храненето) предизвиква поява на осалурия (наличие на оксалати в урината) в здравия човек вследствие на прекаленото образуване на оксалати в червата, всмукването и извеждането им с урината.

Голямо значение за рецидиви на камънообразуването има и черният дроб. Нали една от функциите на черния дроб е образуването на пикочина (урея). То се извършва само в черния дроб, а уреята като краен продукт на белтъчната обмяна се отделя от бъбреците.

Урината е наситен воден разтвор на неорганични и органични соли (кристалоиди), които съществуват в разтворено, суспензирано състояние, което се благоприятства от температурата, киселиното съотношение на солите и главно от присъствието на защитни колоиди.Те поддържат солите в разтворено състояние, препятстват тяхното утаяване. Колко са важни колоидите за разтваряне на солите, се вижда например от пикочната киселина, която се разтваря във вода в съотношение 1:39480. Защитните колоиди представляват най-нежните частици на органични вещества, суспензирани в урина и се състоят от багрилните вещества на урината. В урината, отделена за едно денонощие, тяхното съдържание е 1 грам. Решаващо значение за тяхното защитно действие има специфичният им вид. Една част от тях се намира в кръвта, другата се образува в бъбреците под въздействие на жизнената дейност на бъбречните клетки. Оттук процесът на образуване на камъни в бъбреците може да се разглежда отчасти като резултат от недостатъчното в количествено и качествено отношение образуване на защитни колоиди от бъбречните елементи, като своеобразно заболяване на бъбречните клетки. Много важен фактор за възникване на дисколоидоурията (изменение на функционалната дейност на бъбреците) е нарушаване на нейната регулация от централната нервна система. Във връзка с това веднага ще посочим наблюденията на китайските лечители – страхът спуска надолу ци* и уврежда бъбреците, т.е страхът чрез централната нервна система оказва увреждащо влияние върху бъбреците и ако тази емоция се задържа или се повтаря достатъчно дълго, то се нарушава образуването на колоидите и започва образуването на камъни. Същите лечители са забелязали и друго – храната със сладък вкус (нишестето трябва да се превърне в захар, преди да бъде усвоено от организма) оказва вредно влияние върху функцията на бъбреците. А споед Аюрведа и „Чжуд-ши“ всички хранителни вещества след храносмилане притежават свой специфичен вкус. Така месо, риба, млечни продукти, варива, хляб, а също така храна със солен вкус, след смилане се превръща в химус със сладък вкус. Спомнете си съвременните изследвания на Кюттер и Вейл, които също потвърждават това древнокитайско наблюдение.

Масата на камъните е средно 20-40 г. Но се срещат и камъни, тежащи килограми. Камъните най- често се срещат в десния бъбрек, защото дебелото черво от дясната страна има тънка стена, позволяваща преминаването на токсични изливи, които увреждат десния бъбрек.Освен това той е предразположен към изместване и застойни явления! Камъните и от двете страни се срещат в 10-17 % от случаите.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ БОЛЕСТИТЕ НА БЪБРЕЦИТЕ

За борба с бъбречно-каменната болест както древните, така и съвременните лекари препоръчват да се пият много течности и да се правят топли вани.

Обилното поемане на течности помага за промиване на бъбречните легенчета и чашки и едновременно с това понижава съдържанието на плътните вещества в урината.

Използват се най-разнообразни пикочогонни средства. Нека да ги разгледаме и да намерим най- ефикасните и най-безопасните от тях.

Динята (меката й част и отвара от корите) оказва мощно пикочогонно действие, но не дразни бъбреците и пикочните пътища. Алкализирането на урината спомага за разтваряне на солите и предотвратява образуването на пясък и камъни (2-2,5 кг. диня за денонощие).

Топлите вани нормализират капилярното кръвообращение, премахват спазмите, подобряват работата на бъбреците, препятстват склеротизирането на нефроните. Отпускането и разширяването на уретерите спомага за безболезненото преминаване на пясък и дребни камъни.

Непосредствено влияние върху разтварянето на камъни оказват веществата, които се съдържат в големи количества етерични масла със специфичен горчиво-хладен вкус.Такива вещества в изобилие се съдържат в билките пелин и вратига. Древните лечители препоръчвали да се пие сок от вратига, за да се разтворят камъните в бъбреците и пикочния мехур.

Необикновено силно разтваря бъбречните камъни маслото от бяла ела, което съдържа много етерични масла с такъв горчиво-изстудяващ вкус.

Сокът от черна ряпа също разтваря бъбречните камъни.

Лимоненета киселина както и други киселини спомагат за разтваряне на фосфатни и карбонатни камъни.

Копърът съдържа 4% етерично масло, успокоява бъбречните кризи, разтваря камъните. Близките до копъра растения – целина и резенето (Foenicilum vulgare) също притежава такива свойства. Особено е необходима употребата на тези растения за профилактика на бъбречно-каменната болест, както и за подобряване на храносмилането. Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) притежава подобни качества.

Установено е и друго: растителните пигменти (особено много се съдържат в прясноизтисканите зеленчукови и плодови сокове) под въздействието на окислително-възстановително превръщане окисляват урината, което предизвиква бързото разтваряне на някои видове пикочни камъни. Голямо количество растителни пигменти съдържат корените на билката брош (Rubia tinctorum) и шипка, а също така и плодовете на шипката и прясно приготвени сокове от моркови и цвекло.

Нека сега да разберем на практика, как става това и колко механизми са задействани във всяко прочистване.

ПРОЧИСТВАНЕ НА БЪБРЕЦИТЕ С ПОМОЩТА НА УРИНА

Раоджибхай Манибхай Пател, изтъкнат изследовател на XX век, описва случай с 35- годишен артист, които в продължение на 7 години имал камъни в бъбреците. Той се отказал от операция и се излекувал, като слагал превръзка (компрес с урина) и пил собствената си урина. Компресът се слага върху областта на засегнатия бъбрек за цяла нощ, изпива се почти цялата урина в продължение на деня. Провеждат се лечебни курсове по 20-30 дни до пълно излекуване с прекъсване за 10-20 дни.

Самият Раоджибхай веднъж през нощта усетил силни болки поради спиране на урината. Тогава той изпил своята урина, която е могъл да събере за един час (в този случай може да се изпие и чужда урина, за да се задействат по-бързо бъбреците). След два часа отделянето на урината се възобновило и болките изчезнали.

По свиделство на Раоджибхай, ДИАБЕТЪТ СЪЩО МОЖЕ СА СЕ ЛЕКУВА С УРИНОВА ТЕРАПИЯ.

ПРОЧИСТВАНЕ НА БЪБРЕЦИТЕ ЧРЕЗ ДИНЯ

Такова прочистване се провежда през сезона на дините. За тази цел трябва да се набавят дини и черен хляб. Тази храна ще бъде използвана в продължение на 1 седмица. Ако искате да ядете – яжте диня, ако искате да пиете – яжте диня, ако много ви се яде – яжте диня с хляб. През време на прочистването е желателно да има около вас близки. Защото се случва такъв момент, когато започва да се отделя пясък, камъчета и може да настъпи сърдечна слабост. Пригответе корвалол, валидол, амоняк.Трябва да сте готови за това. Това е малка операция, но без нож. Ако в бъбреците и пикочния мехур има камъчета, то най- добро време за тяхното изхвърляне е от 17-21 часа местно време.Именно по това време се проявява биоритъмът на пикочния мехур и бъбреците. Трябва да вземете топла вана и усилено да ядете диня.Топлината разширява пикочопроводите, премахва болките и спазмите (най- вече когато минават камъчета), динята ще предизвика засилено отделяне на урина – промивка, а биоритъмът ще даде необходимата сила за откъсване и изгонване на пясъка и камъните.

В края на лятото използвайте дини, през пролетта и лятото – прясно приготвени сокове по Уокър. Ако изобщо нямате нищо от горепосоченото – използвайте собствена урина. Благодарение на такава смяна на пикочогонните и разтварящи стедства, вие ще въздействате върху целия спектър на бъбречните камъни. Защото едно средство помага на един вид камъни и не помага при друг. Запомнете това.

По-нататък след едноседмична предварителна подготовка прибавете в пикочогонната отвара 5 капки масло от бяла ела и изпийте всичко това 30 минути преди хранене. Най-добре е маслото да се разбърка хубаво и да се приеме със сламка, за да не се разрушат зъбите. Желателно е да приемете маслото от бяла ела в продължение на 5 дни 3 пъти на ден преди ядене. Резултатите от прочистването започват да се проявяват на 3-4-ия ден във вид на незначително потъмняване на урината. По-късно могат да излезнат и камъчета. След 2 седмици това може да се повтори и т.н. до получаване на необходимия резултат.

В допълнение към всичките горепосочени методи може да правите особено упражнение за изхвърляне на пясък от бъбреците. Това упражнение се отнася към серия“Тигър“ и се нарича „Гладен тигър напада жертвата“.

ПРОЧИСТВАНЕ НА БЪБРЕЦИТЕ С ПОМОЩТА НА ОТВАРА ОТ КОРЕНИ ИЛИ ПЛОДОВЕ НА ШИПКА

За разтваряне или раздробяване до пясък на всякакъв вид камъни в организма се използва отвара от корени или плодове на шипка.

Приготвяне на отвара: 2 с.л нарязани корени се заливат с чаша вода, врят 15 минути, изстиват. Прецежда се. Пие се по 1/3 чаша 3 пъти на ден, топла, в продължение на 1-2 седмици. Отварата от шипков плод също така се използва при бъбречни заболявания и заболявания на пикочния мехур. При това, както в първия, така и във втория случай, отварата трябва да има тъмен цвят, което говори за наличие на голямо количество растителни пигменти.

ПРОЧИСТВАНЕ НА БЪБРЕЦИТЕ С ПОМОЩТА НА ЗЕЛЕНЧУКОВИ СОКОВЕ

Доктор Уокър – основоположник на съвременната сокова терапия, препоръчва свой метод, при който са задействани два механизма: растителни пигменти и етерични масла.

Той твърди, че неорганичните вещества и най-вече калция, намиращи се в хляба и други концентрирани нишестени храни, образуват зърнести образувания в бъбреците. За пречистване и оздравяване на бъбреците той препоръчва следния сок: моркови – 10 унции, цвекло – 3, краставица-3; или: моркови – 9, целина – 5, магданоз – 2.

Накратко за сока от магданоз. Този сок е превъзходно средство при заболяване на пикочо-половия тракт и много помага (благодарение на специфичния горчиво-хладен вкус) при камъни в бъбреците и пикочния мехур, нефрит, при наличие на белтък в урината и други заболявания на бъбреците. Използва се сок както от зелената част, така и от корените. Това е един от най-силно действащите сокове, затова не трябва да се употребява в чист вид в количество повече от 30-60 грама.

ПРОЧИСТВАНЕ НА БЪБРЕЦИТЕ С ПОМОЩТА НА МАСЛО ОТ БЯЛА ЕЛА

Това е, може би, най-лесния и най-ефикасния метод за прочистване на бъбреците. Същността на метода е следната: в зависимост от годишното време в продължение на една седмица приемате пикочогонни средства.

През зимата и през късната есен – съставът на пикочогонните билки е: риган (Olriganum vulgare), градински чай (Salvia officinalis), маточина, пача трева (Polygonum aviculare), жълт кантарион (Hypericum perforatum). Жълтият кантарион може да бъде заменен с шипка (плодове или корени). Може да се използва и друг състав в зависимост от региона, в който живеете т.н. Билките трябва да са в ситно състояние с размер на чаено листо, смесват се в равни части или равно тегло – по 30 гр и се запарват.

Източник:zemqnazaem.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s