Содиум лаурил сулфат (Sodium lauryl sulfate)

Защо трябва да избирате продукти без Sodium lauryl sulfate

Sodium lauryl sulfate – SLS (среща се още като Sodium laureth sulfate или Sodium laureth ether sulfate, SLES)* e химичен сапунен агент, който в последно време е подложен на контрол по безопасността, заподозрян като потенцилно токсично вещество. Среща се в много широка гама от продукти за ежедневна употреба, свързани с личната хигена и грижата за тялото. Сред тях са пасти за зъби, шампоани, лосиони, сапуни, течни сапуни за лице и тяло и много др.

Първоначално не е било предвидено Sodium lauryl sulfate да се употребява в продукти за масова употреба. Използван е като индустриална добавка в силно почистващи препарат за обезмасляване. А днес се намира в продукти, които са в близък и чест контакт с човешката кожа.

Причината да бъде част от толкова много съвременни продукти са именно очакванията на потребителите, че богатото количество пяна е свързано с измивните способности. Това е един от най-мащабно произвежданите химикали в САЩ, тъй като много компании го използват като евтин пенлив агент.

SLS дразни кожата и застрашава естествения ѝ баланс на хидратация

SLS лишава косата и кожата от естествената им влага, поради силните си детергиращи (измивни) способности. Всъщност можете да почистите кожата, косата или устата си със същия успех, използвайки по-деликатна и щадяща кожата и лигавицата субстанция. Съществуват няколко мастни киселини, които почистват кожата без да разрушават деликатния киселинен слой, който я защитава от външни елементи и токсини.

Sodium lauryl sulfate е идентифициран като един от основните фактори, предизвикващи дразнене или възпаление на кожата. Той има способността лесно да прониква в слоевете на дермата и да навлиза в кръвния поток. Разяждащият пенлив агент лесно унищожава липидните пластове, които се грижат за гладкостта и еластичността на кожата.

SLS е токсин, който позволява на токсините да проникват в кожата

Често е използван и като абсорбиращ агент, който позволява на другите съставки като витамини, овлажнители и минерали да проникнат по-лесно под повърхността на кожата. Обаче повечето сапуни, шампоани и овлажнители съдържащи SLS имат в състава си и множество химикали.

Това е друг огромен повод за безпокойство, тъй като обикновено те са основната причина за нарушаване на защитата на кожните слоеве. Когато използвате продукти, съдържащи SLS и други химически токсини и консерванти, вие буквално каните всички токсини невъзпрепятствано да проникнат в кожата ви и да навлязат в кръвния ви поток.

SLS е бил открит в тъканите на мозъка, черния дроб, сърцето и други жизнено важни органи. Това е неупровержимо доказателство, че не само прониква в организма, но и трайно остава там.

SLS дразни и разяжда очите, венците и космения фуликул

Химикалът е забранен за употреба в бебешки шампоани, защото има способността да дразни очите и други чувствителни лигавици. Продължителното излагане на токсичното вещество може да предизвика замъглено зрение и парене. Дори, в няколко случая, е бил свързан със слепота.

Проучванията показват, че SLS може да предизвика и възпаление на венците. Повечето от рекламираните пасти за зъби го използват като пенлив агент. Страдащите от заболяване или възпаление на венците се възстановяват много по-бързо, когато прекратят употребата на SLS в тяхната грижа за устната хигиена.

Този токсин е замесен е и в наличието на косопад, тъй като е възможно да предизвика дразнене и да увреди космения фоликул. При употребата на шампоани, съдържащи SLS е възможно да се изсуши стъблото на косъма и косата да загуби естествения си блясък.

В последно време избягването на продукти с опасни пенливи агенти става все по-лесно. На пазара вече има много сапуни, шампоани, пасти за зъби и други продукти за лична хигиена, предлагащи здравословна грижа без SLS

източник:отрова.орг-www.naturalnews.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s