Няколко начина да се противопоставим на пролетната умора

Есента често предизвиква у нас мрачно настроение и недостиг на сили, а пролетта – резки промени в настроението – раздразнителността се сменя с апатия по няколко пъти дневно. Обичайните умствени и физически натоварвания ни се струват непосилни.

Най-добрият начин да се избегне това състояние е да планираме малко отпуска през пролетта. Въпреки че не е прието да се почива точно сега, именно през април човек особено се нуждае от промяна в обстановката.

През ранна пролет организмът ни се нуждае от по-продължителен сън. На тези, които през лятото им стигат 8 часа, сега се нуждаят от 10. Именно безсънието е една от причините за сезонното влошаване на паметта и намаляване на работоспособността. Ако не искате да се превърнете в разсеян човек със зачервени от недоспиване очи:

Здравословното хранене е необходимо за успешната борба със стреса. Включвайте в храната си повече сурови плодове и зеленчуци, орехи, мед. Днес са много популярни билковите чайове от растения-адаптогени – женшен, зелен чай, ехинацея. Те са особено ефективни при нервно изтощение, предизвикано от напрегната умствена дейност.

Силният имунитет също помага срещу стреса. Пролетта е “пик” и на възпалителните и алергични заболявания. През този сезон ние сме особено чувствителни към капризите на природата, толкова непостоянна през март и април – студ, вятър, влага, резки промени в температурите. Опитвайте се да избягвате прекомерното натоварване, търсете разумния баланс между спокойствието и напрежението.

Ако пролетните болести са ви чест спътник, най-добре се обърнете към лекар-имунолог. Почти сигурно е време да започнете приемането и на витамини и минерали. През пролетта организмът се нуждае най-много от витамини А, С, D и фолиева киселина.(а)

източник:здраве.бг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s