Как да не ни пробутат отровна храна

Ако не внимавате при пазаруване в магазин, може си докарате хранително отравяне, предупреждават експерти. В много магазини, дори от големи вериги се продават негодни стоки, които ще навредят на здравето ви. За това е нужно да бъдете особено внимателни при пазаруване.

Експертите дават няколко полезни съвета как да се предпазите. Първо избирайте опакованата и консервираната храна. Не купувайте храна в консерви, които са издути или нащърбени или от буркани, които са спукани или с разхлабени или издути капачки.

Не яжте сурови миди и използвайте само пастьоризирано мляко, сирене и пастьоризирани или обработени джусове и сокове, особено ако имате здравословен проблем, свързан с имунната система.

Избирайте яйца, които се съхраняват в хладилник. Преди да ги сложите в количката, проверете чисти ли са и има ли сред тях счупени. Избирайте замразените храни и такива, които са подлежащи на разваляне, като пиле, последни. Винаги слагайте тези продукти в отделни найлонови торби, защото капките кръв могат да заразят другите продукти в количката.

Проверявайте дали щандът за риба, месо и салати е чист. Например, сготвени скариди, лежащи на същия лед със сурова риба, могат да бъдат заразени. Носете си хладилна чанта, за да запазите замразените и лесно развалящите се храни студени, ако ще ви отнеме повече от час да ги занесете вкъщи.

Безопасно съхранение

Първото правило за съхранението в дома е лесно развалящата се храна веднага да се сложи в хладилника или фризера. Пилето и месото могат да се съхраняват в найлоновата опаковка, в която са купени за ден-два в хладилника. Ако само част от месото или пилето ще се използват веднага, могат да бъдат опаковани и съхранявани в хладилника, но се уверете, че кръвта не може да тече и да зарази другите храни.

Съхранявайте яйцата в картона им в хладилника, вместо на вратата на хладилника, където температурата е по-висока. Не претъпквайте хладилника, за да може въздухът да циркулира. Всеки ден проверявайте дали остатъците в покритите чинии и торбите за съхранение не са развалени.

Сигурен знак за разваляне е мухъл, който се образува дори в хладилника. Въпреки че не е главна заплаха за здравето, мухълът може да направи храната неприятна. Повечето мухлясали храни трябва да се изхвърлят. Може да спасите мухлясващите сирена, салами, твърди плодове и зеленчуци, ако изрежете не само мухъла, но и голяма част около него. Отрязването на голяма част около мухъла е важно, защото много от растежа му е под повърхността на храната.

Срещу бактериите

Преди да започнете да приготвяте храната, мийте ръцете си с топла вода и сапун в продължителност на поне 20 секунди.

Експертите съветват да миете кухненските плотове с разтвор от 1 чаена лъжичка хлорирана белина и четвърт вода или почистващ препарат за кухня, разтворен според инструкциите на продукта. Те са най-ефективни срещу бактериите.

Какви са симптомите на хранително натравяне?

Общите симптоми на хранителното натравяне включват диария, болки в корема, треска, главоболие, повръщане, изтощение и понякога кръв или гной в изпражненията. Въпреки това, симптомите се различават в зависимост от вида на бактериите и от количеството на заразената храна.

В редки случаи, симптомите могат да се появят рано, до половин час след приемането на заразената храна, но обикновено се появяват до няколко седмици след заразяването. Симптомите обикновено изчезват до един-два дни, но в някои случаи могат да продължат от седмица до десет дни. За повечето здрави хора хранителните натравяния не са продължителни или застрашаващи живота. Въпреки това, могат да бъдат опасни за малките деца, възрастните хора и за хората с някои заболявания и специфични състояния.

източник:vsekiden.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s