Съноподобната Природа на Света

Лекция от Парамаханса Йогананда изнесена в Лос Анжелис на 23 декември 1937 г.

Братя и сестри, размишлявайки и следвайки снетата от Учителя „Добрата молитва“: „Господи… помагай ни и ни съдействай да растем във всяко познание и мъдрост, да се учим от Твоето слово…“, както и записките на словото на Учителя архивирани от Брат Б. Боев, част от които ще цитирам (от 2-ри том на „Акордиране на човешката душа“, стр. 111) – „…Вие трябва да прочетете и „Ведите“, епичните произведения на Индия, те са хубави. Ведите са тридесет тома, преведени на английски от Макс Мюлер. …Като влезете в този клас, за който ви говоря, вечерно време ще оставите тялото си, ще намерите „Ведите“ в Англия, ще ги прочете, ще си вземете бележки и сутринта ще си дойдете. И във Ватикана ще идете. Другите да не знаят, че сте стигнали до такива дълбоки неща“, (от 3-ти том, стр.201) – „Аз съм в духовна връзка с всички мистични движения в света“, (от 3-ти том, стр. 145) „Мистичните братства“ чрез Всемирното Бяло Братство те ще са обединени. Външно сближаване между мистичните братства може и трябва да има взаимно опознаване; да си ходят на гости да имат деликатни приятелски отношения едно към друго да се види кому какво се е дало от Горе… В това няма да има еднообразие. При такава вътрешна обмяна циркулират соковете на всяко едно от тях в другите, без никакво препятствие, както жизнените сокове в организма. От друга страна могат да се свикват международни събори на всички мистичнии братства и мистични души в света и то на планина „Алпите или Рила“ реших една колеблива осенила ме преди време мисъл за ползотворна духовна обмяна да развия и „материализирам“ под форма на превод от беседа на един източен светец, който подобно на Учителя е разговарял с Христос (отразено в два тома на творбата му „Второто пришествие на Христос“)

Само когато се събудим от сънищата си, ние разбираме, че сме сънували. Подобно на това, този живот може да го разберем, че е сън, само когато се събудим в Космично съзнание.

Когато сме в будно съзнание, мисълта за един красив пейзаж няма непосредствената сила за материализация. Но когато спим, имаме повишена сила за визуализация и проявление; нашите мисли творят бързо, творят различни структури на сънуване. За проекцията на сънувани образи са необходими едновременно мисъл и енергия, както при прожекцията на филм са необходими едновременно фимова лента и електричната енергия на светлината от прожекционния апарат.

Когато човек спи, жизнена енергия се освобождава от различни телесни нужди и отива към мозъчните клетки, в които са складирани мислите като филми от всичките преминали опитности. Оживяващото действие на енергията върху съхранените мисловни филми в подсъзнателния ум се проявява в прожекцията на ментални подвижни картини, които ние наричаме сънища. Сънищата са всъщност уроци в работата на Космичното съзнание. Те идват в човек по определена причина; тяхната цел е да събудят в него разбирането на съноподобната природа на света и метода на неговото действие.

Светците от древни времена са говорили за света като материализиране на мисълта на Бога. Лесно е да се каже разбира се, че този свят е един сън. Но правдоподобността на „живота“ в нашите ежедневни опитности го прави почти невъзможно за нас да повярваме, че е нещо повече от един космичен сън. Необходимо е първо ние да развием силата на ума, за да сме способни да реализираме това, че светът действително е направен от мисълта на Бога, и че подобно на един сън той е структурно краткотраен.

Ние знаем, че мислите са невидими. Но в света на сънищата те могат да се направят видими със силата на енергия. Така изначално целият свят – под формата на мисли на Бога – е бил невидим, скрит в космичния поток на съзнание. Само когато тези мисли са изкристализирали посредством Божествената космична вибрация или енергия, тогава тези мисли са станали видими за нас като материален свят.

Така че, макар да е трудно да реализираме в ума си, че този космичен сън – свят, е само сън, ние трябва да се стремим да мислим в тази насока. Много практически ползи ще придобием от такова истинско разбиране на физическия свят.

За илюстрация нека да кажем, че спящият човек сънува например, че е велик и мощен войн, че отива на война и е застрелян и лежи умирайки. И точно както се чувства много тъжен, той внезапно се събужда. Започва да се смее на страха си от преживяното в съня си, като разбира, че не е нито войн, нито умиращ.

В „реалния“ живот човек може да има същата опитност. Войник, който отива на война и е смъртоносно ранен, внезапно се събужда в астралния свят и разбира, че войната и случилото се е било един лош сън – че той не е имал нито счупени кости, нито физическо тяло. Независимо от това той има все още съзнание за живот и за индивидуалността си.

За да разберем, че всичко, което се случва в този свят е опитност от сън, ние трябва да се научим как да визуализираме нашите мисли – как да ги заредим с енергията от концентрация, докато те станат видими проявления. Подходяща визуализация чрез упражняването на концентрация и силата на волята ще ни позволи да материализираме мисли, не само като сънища или видяно в ментална реалност, но също като опитност в материалната реалност.

Материята Произлиза

от Мисълта

Започвайки със силата на съзидателното си въображение, човек е сътворил чудни научни средства и забележителна материална цивилизация. Изобретенията са резултат на материализация на човешката мисъл. Много хора се опитват да постигнат нещо в реалността на мисъл, но те се отказват, когато се явят трудности. Само тези хора, които са визуализирали мислите си много силно, са могли да ги проявят във външна форма. Всичко на Земята има своето начало във фабриката на ума – или на ума на Бога, или на човешкия ум. Всъщност човек не може да сътвори „оригинална“ мисъл. Той може да вземе такава само от мислите на Бога и да стане инструмент за материализирането им.

Прави опити с мислите си. Опитай най-силните си мисли върху тялото си. Виж дали ти не можеш да преодолееш нежелани твои навици или упорити болестни състояния. Когато ти успееш, тогава може да приложиш своята мисъл, да направиш промени в света, който те заобикаля.

Връзката между мисъл и материя е много фина. Представи си, че виждаш един дървен стълб и се опитваш чрез силата на мисълта да премахнеш стълба. Ти не можеш да сториш това. Въпреки мисълта ти стълбът си стои на мястото. Този стълб е материализация на мисълта на някой друг преди теб. Стълбът няма да изчезне само от твоята мисъл че той не е там. Само когато го реализираш като една материализация на мисъл, ти би могъл да го дематериализираш според твоето съзнание. Както се учиш, експериментирайки върху преодоляване на навиците, болките и т.н., ти ще започнеш да разбираш, че цялата постройка на тялото ти и всичките му процеси се контролират от мисъл. (Моят кратък научен коментар е: Научно доказателство за последните е науката психофизиология с многобройни верифицирани факти. При интерес от читателите допълнително ще цитирам конкретни научни издания).

Превел проф. д-р Огнян Колев, д.м.н.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s