ВНИМАНИЕ опасни бои за яйца

Търговци пробутват опасна за здравето боя за яйца, алармират едновременно български диетолози и инспектори от агенцията по безопасност на храните.

За да спечелят по няколко стотинки повече, родните търгаши не се свенят да предлагат продукти със съмнително качество или изтекъл срок на годност. Последствията от употребата на вредния продукт са наистина страшни – от сърбящи обриви до смърт от задушаване. Затова специалистите съветват да използваме само естествени багрила.

Страничните ефекти, които можем да очакваме при употреба на вредните бои, са най – опасни за бременните жени и малките деца. Според медицински лица, ако невръстното дете поеме по-голямо количество, е напълно възможно да се задуши до смърт. Тежката алергична реакция, последвана от мъчителни обриви са най-лекото нещо, с което може да се разминем в такъв случай. Боята – менте може да ни докара стомашни проблеми, чернодробна недостатъчност и затруднени функции на белия дроб.

Търговци продават отровни бои за яйца и козунаци

Причина за това е убийствената комбинация от различни багрила и стабилизатори. За да се намали до минимум вредното действие на отровните вещества, на първо място не трябва да оцветяваме спуканите яйца. През счупената черупка боята прониква в белтъка и след като го изядем е напълно вероятно да се натровим. Според специалистите, най-опасен е оцветителят Е 122 и ако го видим изписан на опаковката, е най-добре въобще да не купуваме тази боя.

Еко начините за разкрасяване на яйцата са най-безвредни. Например чаят от каркаде ще боядиса яйцата в наситено червено, листата от лук – в жълто. Може да се използват и листа от орех, куркума и червено цвекло. За изрисуване на интересни фигурки можем да използваме най-обикновена свещ.

От агенцията по хранителна безопасност пък съобщиха, че има голяма вероятност на пазара да пуснат китайска боя за яйца с изтекъл срок на годност. Тя отговаря на всички стандарти, но поради застаряването й ще влезе в списъка със забранените продукти.

В същото време пекарите, които преди около седмица ревнаха, че ще фалират заради скъпите яйца, започнаха все по – масово да оцветяват козунаците с жълта боя. Тенденцията се наблюдава от години, но този Великден е по-рязко очертана, защото майсторите – хлебари се оправдават с поскъпването на кокошите продукти.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s