Как да не преяждаме

Прекомерното влечение към яденето е началото на болест, с която трябва да се борим упорито и търпеливо.
Съвети:
След ядене никога не се заседявайте на масата. На въпроса „Сит ли съм“, отговаряйте едва след 20 минути, след като сте привършили с храненето. Утоляването на усещането за глад не идва веднага – ставайте от масата, още докато се чувствате леко гладни. Малка разходка след хранене (дори и 5-минутна) ще увеличи усещането за ситост.
Не яжте прави, защото така ще поемете по-голямо количество храна. Избягвайте краткотрайните диети – при всички случаи след това ще си възстановите загубените килограми. Яжте кълнове (пшенични, овесени, ръжени) и други житни култури, богати на витамин В, който предотвратява отлагането на мазнини във вътрешните органи и задържането на вода в организма.
Овесените ядки и другите храни, богати на влакнини бързо засищат глада и помагат за по-бързо отслабване. Те се смилат по-бавно, при което дълго време не се изпитва чувството на глад.
Който е склонен към преяждане трябва да се храни по-често на ден. Ако усетите глад изяжте една ябълка или купичка кисело мляко. И задължително, ако сте предпочели ябълката – изяжте я със семките, които са богати на йод, известен с качеството си да потиска влечението към храната. Винаги трябва да имате под ръка ябълки, моркови, зелеви листа. Дъвчете бавно и старателно – така ще се заситите с по-малко количество храна. Половин чаша отвара от пресен магданоз ще ви накара да забравите за глада поне за 2 часа. Подобен ефект има и изплакването на устата с ментова вода. Глада можете да залъжете и с настойка от сливи и смокини. Половин килограм плодове се заливат с 3 литра вода и се вари, докато течността остане 2.5 литра. Пие се по половин чаша преди хранене заедно с плодовете.
Ако силно ви се иска да ядете – изяжте една лъжичка обезмаслено сухо мляко. Ако обичате макаронени изделия, не е нужно да се отказвате от тях, но не ги гарнирайте с тежки сосове, а наблегнете на сиренето и зеленчуците като гарнитура. Не наблягайте на ястия, в които се съчетават захари и мазнини. И задължително консумирайте поне 300 г зеленчуци дневно – сурови, задушени или варени.
Ако преди ядене изпиете чаша минерална вода или доматен сок, необходимата за засищане на глада порция ще намалее с една трета. Кафето силно стимулира апетита – ограничете неговата консумация до 2 чашки дневно, без захар.
За вечеря (2 часа преди лягане) е добре да консумирате зеленчуци.
Враг на апетита е чесънът. Може да гълтате по една скилидка дневно, без да я дъвчете. Чесънът унищожава болестотворните микроби и помага да се справите с неутолимия апетит.
С помощта навсички тези средства трябва да се преборите с пагубната страст към преяждане за около два месеца – това е достатъчен срок за пренастройване на организма към по-малко порции.

източник:hamhum.net

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s