Седемте чакри

Чакрите са кондензираните енергийни центрове във всяко човешко тяло. Те са седем на брой и играят ролята на разпределителни възли. Разположени са по протежението на гръбнака и всяка една от тях е свързана с определени органи, нервни сплитове или жлези.

ПЪРВА ЧАКРА

Първата чакра е разположена в корена на гръбначния стълб, в областта на перинеума. Енергията, която протича през този център е изключително мощна. Основните фунции на първата чакра са свързани със силата, прочистването и утвърждаването на жизнената енергия. Свързаните органи са ректумът и дебелото черво.

ВТОРА ЧАКРА

Тя е разположена в гръбначния стълб, близо до половите ор­гани и е свързана с творчеството. Разбирайки творчеството като акт на създаване, раждане и потомство, втората чакра е център именно на сексуалната енергия. Тя влияе върху целия ни живот – мисли, действия, поведение. Вто­рата чакра е силно активен център и свъзаните с нея органи са половите органи, бъбреците, дебелото черво и пикочният мехур.

ТРЕТА ЧАКРА

Третата чакра, която се намира в областта на слънчевия сплит, е център на индивидуалното Аз. Тя е вихрения център на волята, силата и себеутвърждаването. Изключително свързан с личните водачески способности, чар и обаяние. Далакът, стомахът и  тънките черва са свързаните с третата чакра органи.

ЧЕТВЪРТА ЧАКРА

Срещу стернума, костта в средата на гръдния кош, се намира нашата четвърта чакра. Тя е смятана за център на любовта – състоянието, в което изоставяме егоцентризма и осъществяваме лична връзка със заобикалящия ни свят. За да получи достъп до по-висшите сфери на творчеството и съзнанието, човек трябва съз­нателно да „премине” през четвъртата чакра. Основните функции на четвъртата чакра са свързани още с имунитета, състраданието, а свързаните с нея органи са сърцето и белите дробове.

ПЕТА ЧАКРА

Разположена е зад средата на гърлото. През нея преминават енергиите, предназначени за по-висшите функции на творчеството, комуникацията и изобщо себеизявата. Мощта й е особено забележима при употребата на словото. Ако човек има добре развита пета чакра, той умее да влияе, да убеждава,  да говори дълбоко вълнуващо и магнетично. Свързаните с петата чакра органи са гласните струни.

ШЕСТА ЧАКРА

Шестата чакра се намира между веждите зад основата на носа и е средището на паранормалното зрение и  висшия интелект. Това е така нареченото „трето око“. Когато то е „отворено”, човек може ясно да вижда миналото, настоящето и бъдещето. Свързаният с шестата чакра орган е мозъкът.

СЕДМА ЧАКРА

Тя е разположена на темето на главата и е центърът на космическото съзнание – състояние на абсолютно осъзнаване и сливане с първичната творческа сила на Вселената. При състояние на хармония на седмата чакра човек разбира, че космическо­то съзнание е естественото му състояние. Разбуждането й обикновено е резултат на интензивно пречистване, вътрешно самоусъвършенстване и духовна дейност. Свързаният орган отново е мозъкът.

Нашите седем чакри винаги работят едновременно, така както всички наши органи. Също като тях, чакрите могат да бъдат дисбалансирани, по-слаби, по-силни или в пълен баланс. Различните йога практики подсигуряват хармоничното им функциониране и така ни гарантират по-здрав, по-витален и хармоничен живот.

източник:edna.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s