Ролята на протеините

Основната роля на протеините е да доставя необходимите елементи за растежа, образуването на ензими и хормони и обновяването на клетките при всички възрастови групи.

Освен това протеините участват в образуването на хемоглобина в кръвта и на антителата в имунната система. Успоредно с всичко това те могат да снабдяват организма с енергия.

Животинските протеини имат по-голяма биологическа стойност от растителните протеини. Най-много животински протеини има в рибата, яйцата,  киселото и прясно мляко и сиренето.

Какво количество протеин да приемаме?

Протеините са необходимо, но недостатъчно условие за нарастването на мускулите. Съкращаванията на мускулните влакна по време на тренировка предизвиква стремеж на организма към компенсация, която не е възможна на енергийно ниво, поради което организмът реагира с нарастване на мускулната маса – за което са нужни протеини.

Без достатъчно гликоген мускулното съкращение не може да протича по оптималния начин и хипертрофията е ограничена. От друга страна, консумацията на въглехидрати се отразява благоприятно, както на гликогенния, така и на протеиновия синтез посредством инсулиновата реакция. (Анаболличния хормон инсулин се синтезира при поемането на въглехидрати.)

В някои научни изследвания се предлага на спортистите, занимаващи се с интензивни спортни занимания, да приемат по 1,7 – 1,8 грама протеин на килограм телесно тегло. За да определите от колко грама протеин се нуждаете ще ви помогне следната схема:

– Слаба тренировъчна активност – по 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло

– Активни упражнения – по 1,2 – 1,4 грама протеин на килограм телесно тегло

– Много активни занимания на състезателно ниво – по 1,7 – 1,8 грама протеин на килограм телесно тегло.

Протеините трябва да създават 15-20% от ежедневните ни калории. Прекалено богат на протеини режим обаче може да увреди бъбреците и да доведе до намаляване на калция в костите.

източник:tialoto.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s