Джинджифилът е не само подправка, но и лекарство

Подправката е отлично средство при язва, добре регулира храносмилането, спира гаденето и упоритото повръщане, облекчава болнката и стопира развитието на инфекциите.

Джинджифилът, наричан още зингибер, исиот (Zingiber officinale L), е популярна кулинарна подправка, която за съжаление не е достатъчно позната като лечебно средство. В медицинската практика се използват корените на растението. Те съдържат етерично масло, протеини, липиди, лецитин, бета-каротин, мастни киселини, протеази (протеинсмилащи ензими) и др.

Изолираните от корените на джинджифила вещества притежават разнообразни фармакологични свойства. Дрогата предпазва продуктите от животински произход от гранясване, тъй като е мощен антиоксидант. Доказано е, че тя може да запаз задълго качествата на замразеното месо. Наред с това джинджифилът е отличен регулатор на храносмилането, премахва гаденето, повръщането и газовете в червата. Препоръчва се при пътуване със самолет или с кораб. Половин час преди полета е добре да се изпие една чаена чаша чай, приготвен от равни части джинджифил, салвия, маточина и мента.

Ароматният корен е особено полезен зажени в първите месеци на бременността, които често повръщат. По лекарско предписание джинджифилът е подходящ за приложение и при бебета с колики, придружени с повръщане. Дрогата се препоръчва също така и при повръщане при болните, подложени на химиотерапия. Ако се комбинират джинджифил и алкалоидите на беладоната, и най-упоритото повръщане спира незабавно! Но тази комбинация трябва да се прилага само по лекарско предписание, тъй като беладоната е силно токсично растение.

При болните от язвена болест джинджифилът се явява отлично средство за потискане на стомашната секреция, на болката и особено на кръвоизливите. Предвид неговата безвредност и липса на странични ефекти, той се прилага успешно наред с модерните противоязвени средства.

Противовъзпалителното действие на джинджифила е добре изразено. То се проявява в потискането на простагландините (веществата, предизвикващи възпалителни процеси и като следствие – чувството за болка, бел. ред.). Аналгетичната му активност пък е свързана най-вероятно с потискане на брадикинина – субстанцията, която играе основна роля за възникването на болковия синдром. Дрогата пречи на съсирването на кръвта, понижава нивото на холестерола и триглицеридите. Тези качества на билката се използват при лечението на варикозната болест, флебита и атеросклерозата.

Джинджифилът влияе благоприятно при простудни заболявания, като понижава високата температура, облекчава мускулните и ставните болки, главоболието. Незаменимо средство е при болезнена менструация. Дрогата притежава антибактериални и противовирусни свойства и за
кратко време спира развитието на инфекции, причинени от трихомонас и салмонела, особено ако се комбинира с антибиотици.

Клиничната практика е установила, че джинджифилът и изолираните от корените му екстракти са нетоксични и могат да се приемат продължително време.

източник:lekar.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s