Магданоз – за здраве и сила

Магданозът, и по-специално неговите семена имат диуретично действие, придружено с повишено отделяне на соли от организма, повишава тонуса на гладката мускулатура на матката, на червата и пикочния мехур. В народната медицина магданозът се използва за стимулиране на апетита и за подобряване на храносмилането.

Семената се използват като потогонно и диуретично средство при отоци, отоци от сърдечен произход, камъни в бъбреците и пикочния мехур, жлъчно-каменна болест. Семената се приемат при менструалния нарушения, възпаление на простатата.

Натрошени семена се смилат и от получения прах се приготвя отвара: 4 чаени лъжици семена и 1 чаена лъжичка листа на 1 чаша вряща вода се варят 15 минути, изстива, филтрира се и се пие по 1 супена лъжица 4/6 пъти на ден. За деца отварата се дозира с чаени лъжички.

Използва се като настойка, приготвена по студен метод: 1 чаена лъжица семена се накисват в една чаша вода за 8 часа. Чаят се пие по 1/4 чаша 4 пъти на ден.

Можете да използвате треви и корени от магданоз: 4 чаени лъжици пресни или изсушени корени се накисват за 8-12 часа в 1/4 чаша вряла вода в затворен съд, филтрира се, добавя се 1 чаена лъжица мед от липа. Взема се по 1 супена лъжица 4 пъти дневно, половин час преди хранене.

Позната е и външната употреба на това растение. За да премахнете лунички и тъмни петна се препоръчва сутрин и вечер кожата да се почиства със силна отвара от корени на магданоз, смесена с лимонов сок. За избелване на кожата ежедневно лицето се маже с пресен сок от листата.

Силна отвара от семена на магданоз се смесва с лимонов сок за премахване на петна от витилиго.

На страдащите от камъни в бъбреците се препоръча да ядат повече зелен магданоз. Тези камъни много трудно се отстраняват от тялото, но с използването на магданоз, те се разтварят и се изхвърлят с урината.

От корени на магданоз се приготвя зеленчуков бульон, за лечение на отоци със сърдечен произход: 1 супена лъжица корени се варят 10 минути в 1 чаена чаша вода и се пие по 1/2 чаша 2 пъти на ден. Противопоказания – нефрит на бъбреците.

При хронична коронарна недостатъчност и декомпенсирана сърдечна болест магданоз се употребява в каквато и да е форма. В допълнение 2 с.л. натрошени корени и листа се накисват в 1 1/2 чаши вряла вода за няколко часа, филтрира се и се пие по 1/2 с.л. 4 пъти дневно 30 минути преди хранене.

При колики в червата, метеоризъм, гастрити с висока киселинност помага настойка от корени или къдрав магданоз: 1/2 с.л. от сместа се залива с 1 1/2 чаши вряла вода, натисва се за 5 часа в термос, след това се филтрира и се пие 1/2 с.л. 4 пъти дневно половин час преди хранене.

Както жлъчно средство може да се използва настойка от семената на къдрав магданоз: 1/2 чаена лъжица от билката се залива с 2 чаши студена преварена вода, накисва се от 8 до 10 часа, филтрира се и се пие по 2-3 с.л. 3 пъти на ден.

При цистит може да се приема 1-2 с.л., 5 пъти дневно,30 минути преди хранене, настойка от корени и листа на къдрав магданоз: 2 с.л. натрошена смес се заливат с 1/2 чаша вряла вода за няколко часа, след което се прецежда.

При простатит настойка от корени на къдрав магданоз се приема по 1/2 с.л. 4 пъти дневно половин час преди хранене.

При нарушения на менструалния цикъл, помага чай от семената на къдравия магданоз: 1/2 чаена лъжуца суровини се заливат с 2 чаши охладена преварена вода, престояват 8 часа, филтрира се и се пие по 2-3 с.л. на всеки 2 часа.

При болезнена менструация и маточни кръвотечения се използва настойка от корени и листата на това растение: 2 с.л. натрошена смес се заливат с 2 чаши вряща вода за 4 часа, след което се филтрира и се пие по 1/2 с.л. 4 пъти дневно 30 минути преди хранене.

При разстройство в храносмилането и уринирането при децата помага настойка от семена, листа и корени на къдрав магданоз: 1 супена лъжица натрошена смес се заливат с 500 мл вряла вода, престоява в термос за 3 часа и се филтъра. Взема се 1 чаена лъжица 3 пъти на ден.

Използването на магданоз е противопоказно за бременни жени.

източник:agronet.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s