За вредата от кафето

За ползите от кафето знаем толкова много, че сме издигнали в култ пиенето на кафе. Не се събуждаме сутрин, боли ни глава или ни пада кръвното без чаша кафе и още хиляди доводи, за да се наливаме с кафе. А то може да е много вредно.

Кафето е ободряваща напитка номер 1 в света. Но разликата между човек, който пие по 1-2 чашки кафе на ден и страстния кафеджия е огромна. Първият по-скоро ще подобри здравословното си състояние, а вторият ще го съсипе. Умерената консумация на кафе (до 3-4 чашки дневно, като 1 чашка означава около 80-100 мл кафе) е дори полезна за здравето, свръхконсумацията (над 6 чашки кафе дневно) – вредна.
Замислете се какви количества кафе поглъщате. Ако стигнете до заключението, че прекалявате, не се страхувайте да разберете какви вреди може да нанесете на здравето си със зависимостта си към кофеина.

Кафе и сърдечносъдовa система
В кафето има мощни антиоксиданти и умерената му консумация дори намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Но свръхконсумацията на кафе е много опасна за сърцето и кръвоносните съдове. Кофеинът, кафестолът и кахвеолът, които съдържа кафето, повишават нивата на “лошия” холестерол и на хомоцистеина, увеличавайки риска от коронарна болест на сърцето. Пиенето на кафе само по себе си не може да причини хипертония, но при страдащите от повишено кръвно налягане може да доведе до сериозни сърдечносъдови проблеми. Прекалената консумация на кафе може да предизвика и сърдечни аритмии (учестено сърцебиене или прескачане на сърцето).

Кафе и нервна система
Безспорно, кафето ободрява и смимулира мозъчната активност, но без да го зарежда с хранителни вещества. Енергията, която набавя е “празна” и след изчерпването й, консуматорът остава с нервна възбуда. След време се развиват невроза или неврастения. Хората с лабилна нервна система са най-застрашени и за тях е най-добре да се откажат от кафето или поне да го намалят до 1-2 чашки дневно. По отношение на влиянието му върху съня данните са противоречиви. При някои хора свръхконсумацията на кафе води до трудно заспиване, непълноценен сън и лесно събуждане, но при други – причинява отпуснатост и сънливост. Ако страдате от безсъние, не пийте кафе поне 6 часа преди лягане.

Кафе и костна система
Кофеинът изхвърля калция от организма, увеличавайки отделянето му с урината. Хората, които имат слаби кости и не приемат достатъчно калций, са особено застрашени. При жените в менопауза свръхконсумацията на кафе увеличава риска от развитие на остеопороза. Ако сте страстни кафеджии, компенсирайте загубата на калций с консумиране на повече мляко, млечни продукти и риба.

Кафе и храносмилателна система
Кафето повишава стомашната секреция, дразни лигавицата на стомаха и червата. При страдащите от тиреотоксикоза (хиперфункция на щитовидната жлеза) и с предразположеност към стомашни неразположения, свръхконсумацията на кафе рязко увеличава риска от развитие на гастрит, язви, колити и други заболявания на стомашночревния тракт. Киселата реакция, която предизвиква кафето в организма, поддържа развитието на бактерии в червата и задейства редица биохимични процеси в черния дроб, което го претоварва и изтощава. Ако черният дроб е задръстен от токсини, това се забелязва по състоянието на кожата – потъмняване, поява на бръчки, пигментни петна и кафяви бенки, и т.н.

Кафе и ген
Според едно американско проучване отрицателният ефект на кафето зависи от гена. Основна роля за преработката на кофеина в кафето от черния дроб имат ферментите на цитохрома. Хората, които са носители на “бавен” вариант на гена, са с около 40% по-голям риск от здравословни проблеми при повишена консумация на кафе, и обратното. При тези, които носят “бърз” вариант на гена, кафето дори има здравословен ефект. И все пак 1 чашка кафе дневно не вреди на организма, независимо от гена.

Кофеинова зависимост
След продължителна употреба кофеинът се натрупва в организма и това довежда до кофеинова зависимост, подобна на пристрастяването към наркотици, цигари, алкохол и т.н. По-леките симптоми са раздразнителност, повишена възбудимост и хронично главоболие, а по-тежките – различни психични заболявания. Най-вредно е нескафето, защото е остатъчен продукт с химически добавки.

Вредите, които може да нанесе свръхконсумацията на кафе, са доста стряскащи, но само за тези, които действително прекаляват или страдат от определени хронични заболявания. Една-две чашки кафе на ден няма да ви навредят, пет-шест ще отровят живота ви.

rozali.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s