Захарта разболява децата

Съвети от специалиста д-р Павлина Андреева

Захарта е наричана „бялата отрова“ на човечеството. Отдавна е известно, че прекомерната й употреба води до затлъстяване, диабет, кариеси и т.н.

Въпреки това, не можем без да си „подсладим живота“, сладките изкушения са особено любими и на децата. Всъщност, въглехидратите и в частност захарта, не трябва да се анатемосва, тя е необходима за растежа на малките, снабдява детския организъм с енергия за жизнените процеси.

Въпросът е в дозата. Природата се е погрижила да има достатъчно източници за тази енергия – сладките плодове, картофите, ориза, боба, зърнените култури, от които се прави хляб. Тяхната консумация е напълно достатъчна, за да задоволи нуждите на тялото от въглехидрати.

Само дето децата не признават природните сладости. Те предпочитат да похапват шоколад, сладкиши, вафли, бонбони, често без мярка. И резултатите са налице.

Броят на болните от диабет деца непрекъснато расте, затлъстяването взема застрашителни размери, децата с високо кръвно налягане не са изключение, свръхактивните малчугани създават проблеми както в семейството, така и в училище.

Кристалната захар няма никакви полезни качества като храна, тя съдържа само „празни“ калории. В природата няма чисти захари. В растенията те са свързани с микроелементи и витамини, за да се усвояват лесно от организма. Захарта се извлича от захарната тръстика в чист вид, рафинирана захар.

Попадайки в организма, този неестествен продукт търси начин как да се метаболизира и усвои. За да го преработи, тялото започва да черпи от своите резерви ензими, витамини, калий, натрий, магнезий, калций.

Последният се извлича от костите и те стават по-чупливи. Затова децата все по-често чупят кости дори при минимални травми. При възрастните остеопорозата стана болест на цивилизацията, в която основно място в храненето заема захарта.

Освен това прекаляването със сладки лакомства води и до отслабване на имунната система, тъй като те променят нормалната чревна флора. Последната ни защитава от инвазията на бактерии, вируси, гъбички и когато е унищожена, боледуваме. Когато захарта се приема заедно с протеини (шоколад, сладкиши, кремове), последните гният в червата, при което се отделят много токсични вещества.

Развиват се бактерии, които унищожават нормалната, защитна флора на червата, балансът на веществата се нарушава и имунната система отслабва. Затова децата ни боледуват все по-често. И все по-често се оплакват от болки в корема, газове, запек.

Затлъстяването е най-видимата вреда от злоупотребата със захар. Излишъкът от захарите се превръща в мазнини, които се натрупват не само под кожата, но и във вътрешните органи, затруднявайки тяхната функция. При затлъстяване страда и имунната система, тъй като се забавя циркулацията на кръвта и лимфната система.

Замисляли ли сте се какво поглъща вашето дете? При необходими дневни калории за едно дете около 1000-1200, една вафла съдържа 300, порция оцветено „плодово“ мляко 450, а в чаша безалкохолна напитка има около 5 чаени лъжички захар!

Захарта е и основният виновник за кариесите. Според стоматолозите още преди да тръгнат на училище малките деца имат средно по три кариеса! Причина за развалените зъби е бактериалната плака, която разяжда емайла. Захарта създава идеална храна за развитие на бактерии в устната кухина, образува се бактериална плака и кариесът е готов. Децата ни постоянно дъвчат нещо сладко – близалки, бонбони, шоколади, захарта от които полепва по зъбите.

Каквито и таблетки за заздравяване на емайла да давате, колкото и редовни да са децата в миенето на зъбите, прекаляват ли със сладките изделия, здрави зъби няма да има.

Според някои специалисти прекомерната употреба на захари се отразява и на поведението на децата. Те стават нервни и раздразнителни, буйни. Причината е, че захарта стимулира надбъбречните жлези. При нейната консумация нивото на произвеждания от нея адреналин може да се повиши няколко пъти, което е типична стресова реакция за организма.

Захарният диабет също се повлиява от начина на хранене, особено ако има генетична предразположеност. Захарта от храната бързо навлиза в кръвообръщението и стойността на кръвната захар рязко се покачва. Панкреасът започва да произвежда хормона инсулин, който контролира кръвната захар.

При системна злоупотреба обаче той се изтощава, кръвната захар остава трайно висока и единственият начин да се нормализира е вносът на инсулин отвън. Развива се диабет.

Не можем да се борим с „лошите“ гени, но има фактори, които могат да се контролират, като храненето например. Вкусът се култивира от най-ранна възраст.

Ако още от бебешката количка научим детето постоянно да е с вафла, солетка, зрънчо или друго лакомство в ръка, няма как да го накараме да се храни здравословно, когато порасне.

А има много по-полезни заместители и това са плодовете и зеленчуците.

Източник:edna.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s