Туршията полезна или вредна

Туршията е традиционно българско ястие, което се похапва с удоволствие от малки и големи. Обикновено приготвянето на туршия става през последните летни месеци и тези месец от началото на есента. Консумацията на туршия обаче почти изцяло е съсредоточена през зимните месеци, когато говорим за здравословни туршии, трябва да се има в предвид, че за производството им не се използват консерванти дори и аспирин.
Както всички знаем туршията представлява микс от зеленчуци и подправки, залети с марина. Това определя, че всяка туршия трябва да бъде полезна. Да ама не. Прекаляването с туршия води до нежелани последствия за стомаха и тънките черва. Киселото води до образуването на допълнителни стомашни киселини, което причинява болки в стомаха, нарушава перисталтиката на червата, чува се къркорене.

Друг проблем при консумацията на домашна или купешка трушия това е високото съдържание на сол. Както знаем приема на голямо количество сол уврежда очите, но не само тях. Натриевия хлорид (сол) е важен за обмяната на веществата в организма и когато той е в по-голямо количество, той навлиза в клетките и измества водата. Поради тази причина жените, които злоупотребяват с туршията система ще имат по-слаба коса и не толкова свежа кожа.

Въпреки, че туршията се приготвя от зеленчуци, съдържанието на витамини в тях е много ниско. При добавянето на марината, част от полезните качества на зеленчуците се губят! Но въпреки това разбира се зеленчуците в туршията остават богати на витамини.

Все пак консумацията на туршия има и свои плюсове. Един от тях е насладата, която изпитваме от вкусът и. Храните, които отговарят на нашите вкусови очаквания и изисквания водят до отделянето на хормона окситоцин, който е хормон на щастието. Той се отделя по време на оргазма на жената и мъжа и се счита за едно от най-мощните средства за борба с депресията!

източник:lechitel.info

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s