Лечение на гърлобол (болки в гърлото)

1. Бяла мура -50 г.,градинска ружа /цвят и корен/  40 г.,градински чай  40 г.,лайка ,30г.Смесват се и се  вземат 3 с.л., които врят в 1 л. вода 15 мин.Пие се  през деня вместо вода.

2. Вземат се корени,стебло и листа от слез и се  варят в вода или мляко./дн.• 4-42 стр.

3. Вземат се корени от черен оман сваряват се, прибавя се нишадър и малко мед и се прави гаргара 3-4 пъти на ден и възпалението спада.

4. Вземат се 25 листа ендрише,20 ядки счукани от  бадеми или кайсий,1 ч.л. кафе/при ниско кръвно/ или 1 ч.л.  канела/при високо кръвно/се смесват към 500 г. пчелен  мед.Взема се по 1 супена лъжица  преди ядене 3 пъти на  ден.

5. Вземат се 2 глави червен лук измиват се с люспи те,нарязват се на колелцата,10 ореха с черупките измити  и счукани,5-6 бонбона „лукчета“ ,5-6 локума,едно пакетче   небет шекер/нерафинирана захар/ се заливат с 1 л.вряща   вода и се варят докато остане на половина.Прецежда се и   се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди  ядене.

6. При ангина се прави гаргара с разреден хрянов  сок./дн.• 5-29 стр./

7. При възпалено гърло и болни сливици се взима 1 лъжичка   бъзов цвят и 1 кафеена лъжичка мащерка и се варят 2-3 мин.в 250мл. вода .Прави се гаргара по 3-4 мин.половин час преди ядене.Много  ефикасно средство е да се прави гаргара с сода бикарбонат/1ч.л.сода на 1 чаша вода/2-3 пъти на ден 30 мин. преди ядене./В-к“Зн-30-95г/

8. Гърлото се налага със  счукано синапено семе.Прави се гаргара с отвара плюскавиче,къпинови листа./Енц.БНМ стр.98./

9. Да се прави гаргара с ракия и  нишадър,отвара от магданос,с пържен в зехтин праз лук се налага гърлото./Енцикл БНМ-221 стр./

10. При възпалено гърло един два пъти дневно се прави гаргара с щипка нишадър,разтворен в кафеена чашка вода./В-к“Зн“бр.49-2001г.

11. При болки в гърлото трябва да се издуха леко посредством   подгъната листче нишадър на прах по посока на вътрешната част на отворената уста,към гърлото, два пъти дневно два дни поред.(Владимир   Кондов)/В-к“Зн“ бр.44-02 г./

източник:http:indigota.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s