Ана Павлова: Йога ни дава истините за човешкото съществуване

Ако човек види Ана Павлова, никога не би й дал годините, на които е. От 73-годишната жена се излъчва вътрешно спокойствие, увереност, жизненост, каквито нямат много от по-младите. Причината за това е душевното равновесие, постигнато чрез занимания с йога дълги години. От две десетилетия тя предава уменията си и на други, които желаят да практикуват системата йога и да стигнат до хармонията между ума и тялото, която тя дава.

Ана Павлова е икономист по образование, работила е в системата на външната търговия преди демократичните промени в България. Както много от важните неща в живота, повратът дошъл от ненадейна болест. Лекарите й поставят тежка диагноза, предричат й само няколко месеца живот. „И тъй като не ми се умираше млада, реших да потърся начин за спасение и сама”, казва тя сега. Попада на една-две книги за йога, единствените, издадени в България по това време. Увлечението бързо се превръща в страст, още повече че благодарение на упражненията, показани в книгите, постоянната й висока температура, която плаши лекарите и за която те предписват антибиотици, спада.

„След като за няколко години напълно възстанових здравето си, по-интересното беше да възстановя менталните си способности, които бяха изтощени, казва Павлова. – Разбира се, това не е проста работа, тялото е първата крачка, но да постигнеш равновесие на ментално ниво, а след това да започнеш и да развиваш, разширяваш способностите си в умствен план, изисква малко по-сериозна и по-задълбочена практика.”

„Целият ми живот се превърна в стремеж да достигна до истините за човешкото съществуване, която йога дава, да науча повече за сложната система на човешкото тяло, което чрез тази философия може да се управлява успешно” – споделя Павлова. Заминава за Ангола като преподавател по икономика заедно със съпруга си. Продължава да търси и намира още много книги за йога. Те й разкриват нови знания и възможности.

„Парите, които събрах от работата си в Ангола, бяха достатъчни, за да замина за Индия, за първи път през 1989 г. – казва Ана Павлова. – И оттогава животът ми се преобърна. Йога е система, която поддържа жизнената енергия, защото в нея се казва, че ние живеем не от храната, водата, която поемаме, а от така наречената прана. Това е жизнената енергия, тя е главната причина за нашата жизненост или отпуснатост. На липсата й се дължи бързото остаряване, износването на ума и оттам на цялото тяло. Това е основното в йога. Физическото тяло е една външна опаковка. Същността е отделната клетка, тя има собствено устройство. Йога дава възможност на клетката да върши правилно работата си и така продължителността на живота може да се увеличи, а тялото да се отърве от много болести.”

Първото необходимо условие да се практикува йога е да се прочисти умът, човек да се освободи от напрежението, от стреса, казва Ана Павлова. Йога не са прости физически упражнения, чрез тях се достига до дълбината на душата. Тя е най-важното нещо, защото всичко излиза от душата. „Когато в душата ти е чисто, ведро, и тялото ще е добре”, казва Ана Павлова. Защото според йога душата представлява корените на човешкото същество, а клоните и листата са тялото. Вече повече от 20 години българката поне по два пъти в годината посещава Индия и се среща със своя гуру. След това предава знанията и уменията си на свои привърженици у нас като инструктор по йога. Когато човек навлезе в дълбочина в познанията си по йога, разбира, че това не е само учение за хармонията между душата и тялото, посочва Павлова. Йога е възможност да увеличиш умствения си капацитет. Но това се постига чрез дългогодишни усилия и практика, подчертава тя и посочва основните грешки на съвременния човек, които му пречат да запази по-дълго жизнеността и младостта си.

„Това е стресът – казва тя. – Но има стрес и суперстрес. Обикновеното леко напрежение е необходимо, за да работят нормално тялото и ума. Но повечето хора се натоварват над своите възможности. Според йога всяко човешко същество има своя капацитет. По-голямата част от хората правят това, за което не са пригодени, натоварват се малко повече, отколкото трябва. Това изтощава организма най-вече в ментален план, което води и до физически изменения. И вместо по естествен път да се търсят начини да се възстанови загубеният енергиен баланс, равновесието в духовен план, се прибягва да най-лесния начин – химията, лекарствата. Мотото на йога е: „Когато нещо не върви вътре в тялото, значи в него има токсини, отрови, които трябва да се изведат”. Според йога на единица време напрежение трябва да има двойно повече време за релаксация. И когато този баланс се наруши, естествено всичко тръгва по обратен път.”

Йога не е терапия в никакъв случай, посочва Ана Павлова. Йога е превантивният елемент, който създава хармония вътре във физическото тяло. Когато съществува хармония между тялото и ума, тогава и едното, и другото работят добре, завършва тя.

 източник:bnr.bg-Автор:Милка Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s