Ползите на сусама

Произхода му е от Индия и Судан

Този кичест храст с височина близо 2 метра и мъхести листа излъчва омайващ аромат по време на цъфтеж. Неговите бели или розови цветове се превръщат в шушулки, пълни с малки плоски, овални семенца – бели, кремави, кафяви или черни на цвят в зависимост от сорта.
Подходящ е за приготвяне на хлябове, кексове, бисквити, сладки,за сусамова тахан халва, в дресинг при приготвяне на салати.
Отличава се с високо съдържание на желязо и витамин Е. Той е и изключителен източник на калций, магнезий, мед, селений, минерални вещества и белтъчини. С високата си хранителна стойност той има голям принос за пълноценната и здравословната кухня

Сусамово семе

Сусамовото семе добавя деликатна, почти неосезаема хрупкавост към много азиятски ястия. То е основна съставка на тахинито (пастата от сусамово семе) и на прекрасния сладкиш на централна Европа – халвата. Сусамът е достъпен целогодишно.
Сусамовото семе е може би най-старата подправка, известна на човека, която датира от 1600 пр. Хр. То е било дълбоко ценено заради маслото си, което е изключително резистентно на гранясване. „Сезам, отвори се“ ( на английски sesame означава сусам), прословутата фраза от книгата „1001 нощи“, отразява отличителното свосйтво на сусама да разтваря пашкула си, когато достигне фазата си на узряване. Научното име на сусамовото семе е Sesamun indicum.
Ползи на сусамовото семе
Сусамовото семе е не само изключителен източник на мед и манган, но и много добър източник на магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри. В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки- сезамин и сезамолин. И двете принадлежат към групата на т.нар. лигнани, които имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е ефекти. Сезаминът предпазва черният дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.
– Богато е на полезни минерали. Сусамовото семе е много богат източник на мед, магнезий и калций, които от своя страна дават следните здравословни резултати:
– медта дава успокоение при ревматичен артрит. Ефективността на медта се дължи на факта, че тя е важен микроминерал, играещ важна роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи.
– магнезият поддържа сърдечносъдовото и респираторното здраве. Той е много полезен в случаи на въздушни спазми при аритмия, понижава високото кръвно налягане и възстановява нормалния сън при жените в периода на менопаузата.
– калцият помага в защитата от рак на колона, остеопороза и мигрена
– цинкът е много важен за здравината на костите. Съдържащият се в сусамовото семе цинк е особено добро решение за мъжете в напреднала възраст. Макар да се счита, че остеопорозата е характерна за жените след менопаузата, се оказва, че тя е потенциален проблем и за по-възрастните мъже, което означава, че те трябва да включат в диетата си храни, богати на този минерал.
– Фитостеролите, намиращи се в сусамовото семе, понижават нивата на холестерол. Фитостеролите са съединения, които се намират в растенията и имат химична структура, близка до холестерола. Когато присъстват в диетата ни в достатъчно количество, те редуцират нивата на холестерол в кръвта и увеличават отговора на имунната ни система към риска от определени видове рак.
Кратко описание и история
Сусамът представлява малки, плоски, овални семки с вкус на орехи и с много деликатен аромат. Те могат да са с различен цвят в зависимост от вида им. Има бял, жълт, черен и червен сусам.
Сусамовото семе е дълбоко ценено заради високото си съдържание на сусамово масло, което е изключително неподатливо на разваляне.
Предполага се, че сусамът е възникнал в Индия, тъй като за първи път се споменава в индийските легенди, в които е бил символ на безсмъртието. От Индия сусамовото семе се разпространява до Средния изток, Африка и Азия.
Днес най-големите производители на сусам са Индия, Китай и Мексико.
Как да го избираме и съхраняваме
– Ако купувате сусамовото семе пакетирано, погледнете дали опаковката е херметически затворена.
– Ако е възможно, помиришете сусамът, за да се убедите, че не се е развалил.
– Ако сусамовото семе е необелено, то може да се съхранява на хладно, сухо и тъмно място. Ако е обелено е добре да се съхранява в хладилник или във фризер.

Сусамов тахан

Признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит.
Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза.
Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.
Сусамът това 2 милиметрово семенце е:
за здрави кости, коса и дълголетие
Между лечебните му свойства може да се съобщят:
– допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.), също образуването на кръвта (при анемия), повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете), повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха
– профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица
– сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост
– при жени с преждевременна и силна менструация
– при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми
– външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
– увеличава продължителността на живота
Модерната диетология:
Сусамът съдържа тези най-важни вещества:
20% белтъчини
50% растителни масла
захариди 16%
9 % влакнести вещества
витамини – тиамин (В1),
рибофлавин(В2)
ниацин(В3)
каротени
минерални съставки – сусамът е отличен мултиминерален природен продукт-
в 100 гр. сусам има:
калций до 1500 мг. !!!
магнезий -350 мг.
желязо – 10 мг.
цинк – 10 мг.
калий – 410 мг.
фосфор – 890 мг.
Този състав го прави подходящ при лечението на :
високото съдържание на органичен калций, магнезий, фосфор – при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени.
високото съдържание на желязо – подходящ при жените и при анемичните хора
високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор – подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози. По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд
високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий – подходящ при сърдечно-съдови заболявания
високото съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма в организма
високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк са лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите
сусамовото мляко може да замести кравето мляко при хора с непоносимост към лактозата
Най-добре е да се консумира природен необелен сусам, защото състава на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето.
Колко е впечатляващо – толкова малко семенце, а може да помогне при твърде големи проблеми.
Една вкусна, лечебна чаша сусамово мляко дневно при много здравословни проблеми вкл. и фрактури:
100 гр. сусам
200 гр. вода
1 лъжица мед

всичко това се слага в подходящ съд и се размиксирва (с този миксер, който има перка на края), докато се получи бяла течност (бяла, защото при разкъсването на сусамовата обвивка се излива маслото, което с водата образува емулсия)
По желание може да се прибави и един банан на парченца и да се разбие с миксера – получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция между лекарствата и „хранителните добавки“
Сусам при бременни, кърмачки, малки деца, подрастващи, активно спортуващи, млади и порастнали, здрави и болни, за здраве, красота и дълголетие.

източник:patishta

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s