Алое Вера (Aloe vera)

Растение с дебели и сочни листа. Лечебните му и терапевтични свойства действат от 5000 г. насам. Анти-ейджинг продукт номер едно? По-скоро добър стабилизатор на глюкозата в кръвта!

Какво е Алое Вера?

Алоето (Aloe vera, Asphodelaceae) e тропическо растение, натурално за региона на Северна Африка. Изкуствено се култивира в Южна Европа от преди четири века. Отглежда се във ферми из Китай, Индия, Австралия, Парагвай.
Растението е вечнозелено и достига до метър и половина на височина. Листата му са дълги, заострени наподобяващи тези на кактус. Именно те са ефективната част от растението, която е довела до международното му култивиране. От сока, който отделят листата след сушене и и сгъстяване, се получава стъкловидна маса, наречена Алое.
Алое Вера се използва в козметиката и медицината. Употребата му с медицинска цел е спомената през първия век от новата ера в Новия завет на Библията. През вековете и до днес алтернативната медицина придава на Алое освежаващи и подмладяващи свойства. В миналото екстракти от растението се използвали за лечение на изгаряния, за предотвратяване на инфекции в рани и други кожни проблеми.
Днес погледът към Алоето е все така оптимистичен, макар науката да гледа към ефективността на растението по-критично от всякога.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Алое Вера?

В листата на Алое се съдържат голямо количество биологично активни вещества: манани, полиманан, антраквинон, C-гликозиди, антрони и лектини.
Притежава силно противомикробно действие. Сгъстеният сок от пресните листа, се използва за стимулиране на заздравяването на раните при изгаряне, след рентгеново облъчване и др. Алоето е натурална субстанция, съдържаща около двеста биоактивни молекули. Полезното за нашия организъм съдържание на алое е следното:
Аминокиселини: незаменими /есенциални / за организма, които тялото не произвежда, но ги набавя, чрез храни:
• Триптофан – за възпроизвеждане витамини от група В. Както и на ниацин формира мозъчния невротрансмитер серотонин, който контролира състояния на стрес, повишен апетит, безсъние
• Хистидин – нужен в детска възраст; участва в произвеждането на червени и бели кръвни телца, регулира функциите на антителата, влияе за отстраняване на заболявания на слуховия нерв, алергии, анемии и при възпалителни процеси в организма
• Аргинин – необходим при недохранване, изгаряния, травми, хирургически интервенции, инфекции, туморни процеси
• Треонин – участва в изграждането на протеина еластан и колаген, в синтезата на аминокиселинитие глицин и серин
• Лизин – ограничава развитието на вируса Херпес симплекс; спомага производството на колаген при възстановяване на тъканите и изграждането на мускулните протеини след наранявания и хирургическа намеса
• Валин – също стимулира възстановяването на тъканите, благоприятен ефект при увредена централна нервна система, в следствие на чернодробна недостатъчност
• Метионин – спомага за унищожаването на липидите, които могат да образуват тромби в артериите;
• Фенилаланин – участва в производството на хормони в щитовидната жлеза и някои невротрансмитери, отговарящи за паметта, ведростта и добрия тонус
• Левцин – регулира протеиновия синтез. Потискане на болката, предпазване от мускулен разпад и загуба на мускулна маса. Подобрява мозъчната дейност
• Изолевцин – концентриран в мускулната тъкан. Необходим за Хемоглобина. Регулира кръвната захар заменими аминокиселини – организмът сам ги синтезира
• Аланин и аспарагин – благоприятно влияние върху централната и периферната нервни системи
• Аспарагинова киселина – при хронична умора и сърдечни проблеми.
• Карнитин – предотвратява натрупването на мазнини и намалява риска от сърдечни увреждания
• Цистеин – антиоксидант, улавя свободните радикали; предпазва черния дроб, мозъка и червените кръвни телца от вредното влияние на алкохол и цигари. Действа профилактично за атеросклерозата, сърдечния инфаркт, онкологични, ставни заболявания, регулира и инсулиновата скереция
• Цистин – за заздравяването на рани и изгарания
• Глутамин – подобравя функционирането на мозъка повишива концентрацията, на-малява депресивните състояния
• Глутаминова киселина – подопомага лечението на епилепсия и Паркинсон
• Глутатион – мощен антиоксидант; имунностимулиращ, намалява страничните ефекти от радиционно облъчване и химиотерапия
• Глицин – действащ за максималното функциониране на Алое Полифилацентралната нервна система, простата при мъжете, имунитета; намалвяа киселинността на стомашната секреция
• Орнитин – подобрява функцията на черния дроб и неутрализира токсините в него
• Пролин – благоприятно влияние върху кожата
• Серин – за метаболизма на мазнини и мастни киселини
• Таурин – подобрява зрението, намалява риска от катаракт
• Тирозин – отогваря за образуването на тироксин в щитовидната жлеза. Хормон, регулиращ растежните и метаболитни процеси; състоянието на кожата и на централната нервна система.

Витамини:
Витамин А – нужен за зрението, растежа на костите, за имунитета.
Витамин С – необходима за образуване на колаген – важно за здравината на костите, еластичността на кръвоносните съдове, заздравяването на раните, предпазващ при простуди и инфекции.
Витамин Е – антиоксидант, предпазващ от вредното действие на ултравиолетовите лъчи и радиацията.
Група витамин В1 – за растежа на тъканите витамин
Витамин В2 – в комбинация с В6 произвежда кръвни телца
В3 (ниацин) – регулира метаболизма, съдейства за поддържането на доброто състояние на храносмилателната система; облекчава болките при мигрена; облекчава гангренозния стоматит и лошия дъх в устата; снижава холестерола.
Витамин В6 – стимулира правилната асимилация на мазнините и белтъчините; предпазва от нервни и кожни смущения.
Витамин В12 – среща се предимно в месото и млечните продукти; доста рядко в растенията.
Витамин В9 (фолиева киселина) – снижава риска от вродени дефекти.
Холин – контролира появата на холестерол; стимулира паметта; прочиства токсините от черния дроб.

Минерали:
Калций и Фосфор – здравината на скелета и зъбите. Магнезий – роля в изграждането на костите и в обменните процеси.
Желязо – участва в синтеза на хемоглобина; помага на организма да се бори срещу инфекции.
Цинк – поддържа имунната система; благотворно влияние при кожни смущения, проблеми с косата.
Калий и натрий – съвместно регулират баланса на водата и течностите в тялото.
Хлор – спомага за елеминирането на остатъчни продукти в организма, като активизира функцията на черния дроб; Подпомага храносмилането; поддържа гъвкавостта на тялото.
Хром – срещу високо кръвно налягане.
Мед – необходим за трансформиране на телесното желязо в хемоглобин.
Сулфур – благоприятно влияние върху кожата, косата и ноктите; поддържа кислородното равновесие за правилното функциониране на мозъка; спомага за секрецията на черния дроб и жлъчката; срещу бактериални инфекции.
Манган – активизира ензимите, необходими за правилното усвояване на вит. А, В1, С.
Ензими:
каталаза – предотвратява задържането на вода;

целулаза – подпомага разграждането на целулозата;
липаза – подпомага храносмилането; амилаза – синтезира се в панкреаса и хидролизира алфавръзките в скорбялата;
Моно-полизахариди:
глюкоза – главен енергиен източник за мускулите, вътрешните органи, червените кръвни и мозъчни клетки използват само тях, като източник на енергия;
маноза – подпомага здравината на ставите;
целулоза.

Доказани ползи от Алое вера:

* Снижава нивото на кръвната захар при болни от диабет тип 2 при орален прием.
* Намалява нивата на липидите в кръвта при болни от хиперлипидемия при орален прием.
* Подпомага лечението на генитален херпес при локално приложение.
* Намалява тежестта на симптомите на себореята при локално приложение върху засегнатите участъци.
Предположения, слабо проучени твърдения и научни прогнози за Алое вера:
* Подпомага заздравяването на рани. Данни, получени при лабораторни животни, дават повод да се твърди подобен ефект, но проучванията с хора се провалят в откриване на позитивни аспекти от подобно лечение. Споменават се негативи и затова информацията е конфликтна.
* Подтиска развитието на определени видове бактерии и гъбички, без да притежава антибиотичен ефект. Изследванията са в начален етап.
* Придават му се противовирусни свойства срещу вируси, атакуващи кожата. Това прави екстрактите от алое приложими в продукти, борещи се с последиците от СПИН.
* Лечението на рак на кожата при кучета и котки се повлиява от продукти с алое, но терапията не е тествана при хора.
* Повлиява симптомите на псориазиса. Тук информацията е конфликтна. Едно изследване показва подобен ефект, а друго го отхвърля напълно.

Отхвърлени ползи:
* Не подпомага зарастването на кожата след слънчеви и термични изгаряния. Изследванията, проведени с хора, дават основания да се твърди, че екстрактите от алое, приложени върху наранената кожа, не само не подобряват заздравяването, а в някои случаи го затрудняват.
* Няма данни екстрактите от Алое Вера да оказват общ имуностимулиращ ефект.

Странични ефекти на Алое вера
Освен принципно често срещаните алергии няма други преки противопоказания за използването на продукти с алое (козметика, балсами, шампоани, гелове). Няма изследвания, потвърждаващи безопасността на оралния прием на продукти, съдържащи екстракт от алое при бременни и кърмещи жени, хора с хронични чернодробни и бъбречни заболявания.
При орален прием от диабетици или хора, подложени на високо протеинова диета (като тази на д-р Дюкан), кетонна диета (Аткинс) и други състояния, при които се приемат ниски количества въглехидрати, е добре да се следи нивото на кръвната захар. Оралният прием на продукти с екстракт от алое имат склонността да понижават нивата на кръвната глюкоза.
Дозировка
Следвайте дозата на етикета за закупения от вас продукт. Обикновено концентрацията на екстракт от Алое Вера в геловете е в рамките на 0,5%.
В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем Алое Вера?
Можете да срещнете екстракт от Алое Вера в състава на комплексна билкова формула за подобряване на имунната система, особено при формули, предназначени за жени, сред които растението е особено популярно. Екстрактът от Алое може да се намери и в самостоятелна форма.
Оттглеждане
Тъй като Алое Вера съдържа 95 % вода, то е изключително податливо на измръзване. Ако климатът е топъл и го отглеждате навън, засадете го на слънчево или леко сенчесто място. Почвата трябва да е богата на тор и добре овлажнена.

Ако живеете при умерен климат, най-добре засадете растението в саксия и я поставете близо до прозореца, където слънцето грее най-много. През лятото може да го изнасяте и навън. Интересно е, че то складира голямо количество вода в листата и корените си. През зимата може да ви се стори, че заспива зимен сън и използва много малко влага, затова през този сезон го поливайте по-рядко. Изчакайте докато почвата изсъхне напъно и тогава го полейте с 1-2 чаши вода. През лятото го поддържайте добре напоено с вода, но пак изчакайте да засъхне, преди да го полеете отново.

Растението има широка коренова система. Когато го пресаждате, изберете не дълбока, а широка саксия. Веднъж годишно, през пролетта, го наторявайте. Може да размножите растението, като отделите малък израстък от главното стебло, но също и от семена.

източник:bb-team

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s