Полезни съвети от Швейцарската народна медицина 1-ва част

1.Рани-При леки,но трудно зарастващи рани най-доброто дезинфекциозно средство е  концентрат на суроватка.След това се поръсва с антицептична пудра и две нощи последователно се налага с прясно сирене (по добре да е домашно).При липса на сирене,накиснете жито или трици в неварено мляко и ги прекарайте през машинка за мелене ( може и с пасатор).Наложете получената каша като лапа върху раната,която така ще се запази чиста.След два дни,след като отново поръсите с а.пудра,наложете раната със зелеви листа,чиито краища предварително сте намачкали до омекотяване.Тези компреси лекуват къде по-добре от предписани лекарства!

В случай на рана на крака,даже при поява на синьо-черен цвят или други изменения на венозна основа,когато всякакво лечение изглежда безуспешно-не губете кураж и търпение.Компресите с намачкани зелеви листа,прилагани със седмици и месеци,ще олекчат значително,а дори ще доведат и до пълно оздравяване.

2.Възпаление на очите-Ето едно просто,изпитано лекарство: взимате белтък от яйце и леко го разбивате,преди да го положите върху парче тънак плат или марля за да го поставите на очите.Срадост ще видите болния да заспива спокойно ,понеже острото парене вече е изчезнало….Ако нямате яйце,заменете го със сирене или малко късче телешко месо.Това са стари изпитани средства,които винаги можете да използвате.Те се прилагат при случаи на временна слепота,причинена от слънцето високо в планината и силното му отразяване от снега и ледовете.

3.Хрема-В случай на хрема с обилно течение,кромидът е най-изпитаното средство.Отрежете тънко парче от пресен и здрав кромид,натопете го в чаша топла вода и веднага го извадете.Пийте водата през деня на малки глътки.Това лечение е подходящо и при пролетни хреми.Въздействието би се подсилило,ако поставите на нощната си масичка разрязан на две лук.Продължителната инхалация с летливите мъ масла ще предизвика “съзряване“ на хремата и ще намали предразположението към превръщането и в хронична. Компрес с лук върху врата през ноща много благоприятен ефект.Хремата може да бъде лекувана и с вдишване на солена вода или лимон.

4.Катар (силна хрема)-Потърсете някое иглолистно дърво:бор,лиственица  или ела.Все ще се намерят затворени или разцъфващи пъпки по клоните.Наберете от тези пъпки и започнете да ги дъвчете бавно през деня,като ги сменяте отвреме навреме.Катарът ще изчезне за няколко дни.На разходка, на ски-никога не забравяйте да извлечете полза от това просто лекарство.През ноща поставете на врата си компрес или парче плат, напоено в олио и покрито с топла вълнена материя.Кашлицата съвсем ще се успокои.

5.Прегракване-При прегракване Скоруша може да бъде много полезна.Ако нямате това растение може да ползвате Дивия анасон (предимно корените).Зърната Скорушата,както и корена на дивия анасон могат да се дъфчат-пресни или исушени,а сокът им, който ще се стараете да задържите в устата си колкото е възможно по дълго заедно с плюнката,ще въздейства върху гръкляна и пресипването скоро ще изчезне .

6.Напуквания на кожата от студ или студени крака-Опитайте редуващи се бани краката.Потопете отначало краката си в топла вода,след това в студена и така нататък.Студената баня да трае толкова секунди,колкото минути трае топлата.

Например: 3 минути топла вода и 3 секунди студена вода; повторете процедурата 6 до 8 пъти.Завършете със студена баня и веднага енергично разтрийте краката си при възможност с олио.Смущеният в циркулацията на кръвта скоро ще изчезнат.

7.Уморени крака и стъпала-потопете ги във водата, в която сте варили картофи или зеленуци.След банята поставете компреси от сол,приготвени по следния начин: запечете леко солта и я рзтелете върхо марлята, с която ще обвиете краката си.След няколко подобни операции умората ще изчезне.Също може да си приготвите и отвара от пряно сено или др.билки и се прибавят в сол.Подобна солена баня премахва всякакво чувство на умора.

8.Недостиг на калций-Копривата расте къде ли не: около къщата или в близката околност(стига мястото да не замърсено). Наберете си само младите стръкчета.А в кухнята винаги могат да се намерят черупки от яйца.Живеещите край морето могат да използват мидени черупки.И така, яйчените или мидените черупки се стриват с копривата и получената смес се изсушава. После от получената светлозелена праховидна смес се гребва на върха на ножа- 2 или 3 пъти дневно.В течение на няколко месеца състоянието на зъбите ще се подобри или след година или две, благодарение на това съвсем просто лекарство, те ще се заздравят,костите ще укрепнат и съпротивителните сили на организма ще се възтановят.

9.Задържане на урина-В такъв случаи водните процедури и основно билковите пари са особено необходими.Приготвя се отвара от лайка, която се изсипва в съд с гореща вода, върху който поставена дървена дъска така, че да пропуска парата.Болният, добре загърнат в топла завивка сяда на дъската.Издигащата се пара оказва затоплящо и отпускащо въздействие.Тези седящи бани са изключително благотворни: стимулират диурезата и спестяват викането на уролог с доста неприятна сонда.

10.Високо кръвно налягане и Артеросклероза(втвърдяване на артериите)

Ако възрасните ви роднини страдат от в.кръвно и артеросклероза ,преди всички трябва да се промени режима на хранене.Яицата,сиренето,зеленчуковите ястия и месото трябва да се заменят елда или ориз,които понижава кръвното налягане.Елдата се приготвя по същия начин както ориза.Има най-различни начини за приготвяне и с малко фантазия може да се постигне режим на хранене ,който само на пръв поглед изглежда еднообразен.Ястията-съвсем леко подсолени,това е наложително!
-да се поръсят с неутрални ароматни подправки.Суровите салати да се подправят с лимон,суроватка,олио,но никога с оцет.Да се изключат всички силни подправки.Диетата да се допълни с варени зеленчуци,които не предизвикват газове.

Пролета може да се добави див чесън към салатите или зеленчука.Обикновения чесън е известен с понижаващите кръвното налягане свои качества и влияе благотворно върху артеросклерозата.Стрикно спазване на указанията ще доведе страдащия до значително подобряване на състоянието му.

11.Сърдечни смущения-Ако сърцето ви функционира зле,винаги носете в джоба си стафиди,които трябва да дъвчете продължително време докато работите.Мусколите на сърцето  ще са ви благодарни! Сдъфкани стръкчета пресен розмарин сутрин на гладно е чудесно средцтво при сърдечни смущения.

Продължителните сърдечни болки,доколкото не става дума за сериозно заболяване,бързо ще изчесзнат с отвара от орехови ципи.Ципата представлява дървесинната обвивка,покриваща вътрешността на черупката.Вари се няколко минути,след което се похлупва и престоява 10 минути.Този чай има бързо успокоително въздействие и ако се приема редовно,ще премахне болките след извсно време.

12.Кисилини,парения в стомаха-Чувството за парене се дължи на повишена киселиност, която предизвиква неприятните оригвания.За да се излекува въпросното неразположение,един от главните ви съюзници е картофът.Настържете на ренде един суров картоф с кората и към изтискания сок добавете 2 или 3 части от неговия обем гореща вода, която се изпива сутрин на гладно; на обяд преди ядене;вечер преди лягане.Сокът трябва да се приготвя и изпива веднага-да не се оставя да престоява, понеже бързо се разваля при съприкосновение с въздоха. Ако паренията не изчезнат съвсем след това лечение,вземайте след ядене по една чаена лъжичка въглен,размит с топла вода.Няма начин това да не доведе до желания резултат.Топлата вода се изсипва върху въглена и сместа се изпива.Ако нямате въглен,използвйте въглена от изгоряло липово дърво,който се счуква,смесва се в топла вода или овесени ядки.По описания начин въглена се поглъща лесно и неутрализира стомашната кисилина.Ако ви е трудно да изпиете въглена,попарете го с топлавода и го прецедете през марля или памук.Ще имате същото неутрализиращо въздействие.

Подобен ефект се постига и при изпиване на глина с малко вода.Ако нямате глина,няколко глътки суроватка ще донесат  времено облекчение.Добре е да дъвчете сурови овесени ядки-за предпочитане пред не толкова безобидната сода бикарбонат.

За основно лечение на стомашните парения,нормализиране и стабилизиране на стомашнитесекреции е нужно да спазвате успокояваща диета,лишена от подправки и бедна на сол,като избягвате също така и рафинираната захар,сладкишите.Добре дайства също така отвара от млада метличина или неин воден екстракт.

13.Язва на стомаха-При стомашна язва пресният сок от картоф и зеле, поеман редовно в теченйе на седмици и месеци,ще има по -добро въздействие от който и да било фармацефтичен медикамент.Три пъти дневно преди ядене изпивайте сока от един малък картоф и три пъти на ден след ядене поглъщайте 50 г. зелев сок.Ако допълните това лечение с дървесна пепел или въглен(Вижте парене в стомаха) и ако спазвате една подходяща диета,можете да разчитате на пълно оздравяване. Ако прибавите пресни сокове в супата си,това трябва да става неподсредствено преди консумирането.Соковете никога да не се варят!

14.Чернодробни смущения-Ако сладкишите са ви противни и ако не понасяте пържено,бъдете нащрек: страдате от чернодробна недостатъчност.В малки количества сок от репички има благотворно въздействие,но погълнат в големи количества може да влоши състоянието.Максималната би трябвало да бъде 1 чаена лъжичка на ден.Сокът от моркови е също добро средство.Ако не можете да си направите сок,морковите могат да се консумират ситничко настъргани. Спазваната един или два дни диета от моркови може да направи чудо даже в случаи на тежки неразположения.Салатите от цикория,глухарче или други горчиви билки подсилват благоприятното въздействие на морковите.

Избягвайте мазнини,пържено,захарни изделия и даже сокове от плодове.Скоро черният дроб ще се успокои и повръщанията ще престанат.

15.Хепатитна диета-Ето изпитан пример при хепатитна диета

Закуска- 1 чаша сок от моркови, 1 филийка препечен хляб или сухар със съвсем малко масло.

Обяд- супа от зеленчуци,варен ориз или варени картофи, салата от моркови, цикория или други горчиви растения.

Пържено и сладки десерти не се допускат!

За избягване на еднообразието,ястията могат да се редуват по следния начин:

1-ви ден: ориз,задушен копър,различни салати;

2-ри ден: пресни небелени картофи с много  малко сирене,прясно масло и салати;

3-ти ден: супа от зеленчуци , филийка пълноценен или черен хляб или сухар, намазан тъничко с прясно масло и гарниран с кромид или чесън; резенчета домати или друг вид салати. Малко по-късно можете да си позволите чаша кафе от леблебия или цикория с малко прясно мляко,но без захар.

Вечеря- супа от овес,ечемик,ориз, подправена с някои зеленчуци,смесена салата,приготвена с лимон или суроватка но никога с оцет! За разнообразие да се сервират гарнирани филийки или салати, след това кафе от леблебия или цикория с прясно мляко без захар.

Докато черният ви дроб не е в добро състояние,въздържайте се от ядене на плодове.

Статията написа https://bgzdrave.wordpress.com

извадката е от книгата “Малкият доктор“ на А. Вогел

Снимка :knizhen-pazar

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s