Алкално-киселинен баланс

Какво е болестта? Какво е лечението? Коя храна е вредна? Защо се твърди, че суровоядството лекува? Кое лекува?

Въпроси много. Когато разберем принципите на човешкото тяло и природния закон, тогава отговорите изплуват в съзнанието ни – лесно и разбираемо. И наблюдавайки тялото си може сами да си помогнем и сами да достигнем до оптималното здраве и жизненост.

Какво е болестта – дисбаланс в тяло ни. Не на отделна част от тялото ни  –  заболяването на отделен орган е всъщност симптом, който лекарствата се опитват да премахнат или замаскират, но привидното справяне със симптома, не лекува тялото.

Какво е лечението? Връщане на баланса.

Коя е вредната храна? Всяка, която ни отклонява от този баланс.

Защо и кое в суровата растителна храна лекува? Отговорът на този въпрос има нещо общо с рН-показатели и известна доза химия.

Всяка храна, внесена в тялото ни, води до киселинност или алкалност. Дали една храна е алкална или киселинна се определя от минералното й съдържание. Така например едни от алкално-образуващите елементи са калий, натрий, магнезий, калций, желязо, а от киселинно-образуващите са фосфор, сяра, хлор, йод, манган. С всяка внесена храна в тялото ни ние променяме киселинно-алкалната среда – ако се храним с храна с киселинно рН това означава, че внасяме киселинност.

Защо е важна тази информация за алкалност и киселинност?

Хомеостазното кръвно е с рН приблизително 7,4 и този показател се оказва жизнено важен. Независимо с какво се храним тялото ни има механизми, чрез които поддържа постоянно рН на кръвта и извънклетъчната течност от 7,365. Това рН се счита за неутрално с много лека алкалност (7 е неутрално рН, по-ниско от 7 е киселинно, като 2 е силно киселинно, над 7 е алкално). Ако внесем киселинно-образуваща храна, тялото започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да опази неутралното рН на кръвта и течната среда. Тялото ни не е способно вечно да компенсира този киселинно-основен дисбаланс и когато злоупотребяваме с небалансирано хранене дълго време, идва моментът, в който се разболяваме. От тук следва, че това какво има в чинията ни, всъщност има значение.
“Много болести са резултат от опитите на тялото да възвърне равновесието на тази вътрешна среда. Според някои ракът е болест, чието развитие се ускорява от киселинността на телесните течности. Раковите клетки се развиват по-добре от нормалните клетки в кисела и бедна на кислород извънклетъчна течност.” /др. Казънс, “Съзнателно хранене”/

Ако киселинността е завишена, организма ни започва да издърпва от запасите си алкализиращи елементи. Пример: калцият е алкализиращ елемент, при силна киселинност, организма може да издърпа от запасите от калций (например от костите), за да неутрализира тази киселинност.

Нека сега да видим, коя храна е алкализираща и коя киселинно-образуваща.

Дали една храна е киселинно-образуваща не следва от това дали е кисела. Така например зрелите лимони са кисели, но попадат в графата за алкални храни, понеже минералното съдържание в лимоните от алкални микроелементи е много високо и попадайки в организма ни внася алкалност.

Обобщено може да кажем, че зрелите плодове и зеленчуци, някои билки са алкализиращи. Подкиселяващи са кафето, месните протеини, животинските мазнини, рафинираните храни, синтетичните витамини, всички Е-та и изкуствени добавки (оцветители, набухватели, консерванти, изкуствени подсладители), безалкохолните напитки, лекарствата, термично обработената храна. Колкото повече витамини и минерали съдържа дадена храна, толкова по-силно алкализираща е. Затова добре узрелите био плодовете и зеленчуците, отгледани в богати почви и в чиста околна среда, са едни от най-мощно алкализиращите и затова са особено силни в борбата с болестите.

Важно е да се отбележи, че емоциите също влияят на киселинно-алкалните показатели на течната среда в тялото ни. Така например негативните емоции и стреса са подкиселяващи, докато положителните емоции и преживявания, смеха, умерения спорт и танците са алкализиращи (да не забравяме, че тялото ни е като една химична лаборатория, в която се извършват хиляди химически процеси, като всичко от външната среда и начина ни на живот провокират определена реакция, която задейства даден химичен процес).

Ако възникне здравословен проблем или болест как може да си подобрим състоянието?

Добре е да установим от какво се състои менюто ни и какво е нашето емоционално състояние. Ако установим, че се храним предимно или изцяло с храни от таблицата под рН 6, това означава, че значително добре ще ни се отрази, ако за известно време намалим драстично тези храни и внесем в менюто си онези, които са с рН над 7, а за бърз ефект е добре да се храним със силно алкализиращи храни.

Баланса е в основата на оптималното здраве. Както свръх ацидозата (силно подкиселен организъм) е вредна за нас, така и свръх алкализирането води до здравословни проблеми.

Източник:http://www.zemianazaem.com

Това са приблизителни рН показатели на храните, всяка една може да варира от начина на производство и отглеждане. В зависимост от нашия конституционен тип и индивидуалност реакцията на организма към всяка храна също може да окаже влияние.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s