Пуканките – вредни или полезни?

pukankiПуканки – топ меню за кино. Малко хора биха се лишили от вкусните пуканки по време на филм, дори да осъзнават, че ще навредят на фигурата и на здравето си. Но вредни ли са пуканките наистина?
Повечето киноманиаци не влизат в киносалона без пуканки и не сядат пред телевизора без купа от любимия царевичен продукт. Заслужава ли си тежестта в стомаха след изядените пуканки или е по-добре да се лишим от това удоволствие дори по време на филм.
Специалистите са на разнопосочни мнения по отношение на консумацията на пуканки. Едни ги отричат напълно като нездравословни, други твърдят, че са полезни, заради високото съдържание на антиоксиданти. Истината вероятно е някъде по средата.
Защо са вредни пуканките?
Пуканките са висококалорични (около 500 ккал в 100 г), с 60% съдържание на въглехидрати и 30% мазнини. Останалите 10% са фибри, с които се свързват здравословните им ползи. Една малка кофичка пуканки съдържа повече сол от препоръчителната дневна доза, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и намалява плътността на костите.
Но това не е всичко. Преди години беше открито заболяването Bronchiolitis obliterans, наречено „болест на пуканките за микровълнова фурна“.
Болестта е изключително рядка и се развива при работниците в тази индустрия, но впоследствие се оказва, че може да се появи и при редовна консумация на пуканки за микровълнова печка.
Неотдавна е диагностициран случай на американец, развил коварната болест след като всеки ден хапвал пуканки, приготвени в домашната му микровълнова печка. Заболяването е нелечимо и се изразява в силни болки при издишване на дълбоко поет въздух.
Причинител на болестта е веществото диацетил. След нагряването му и при дълбоко вдишване то създава сериозни дихателни проблеми. Диацетилът се използва за подсилване на вкуса не само на пуканките за микровълнова печка, но и за овкусяване на други полуготови продукти, някои видове чипс, сладкиши, бира и т.н. Веществото не е официално забранено, но много компании търсят заместител, засега без успех.
Защо са полезни пуканките?
Пуканките са богати на фибри и полифеноли със силно антиоксидантно действие. Те защитават клетките от вредното въздействие на свободните радикали и предпазват от сърдечносъдови и ракови заболявания. Това дава основание на някои учени да определят пуканките като полезни.
Кои пуканки са полезни?
Вече разбрахме, че пуканките може да са както вредни, така и полезни. Заложете на домашно приготвени, обезсолени пуканки от т.нар. „попкорн“ или пуканкова царевица. Тя е с ниско съдържание на мазнини, холестерол и натрий и богата на витамин С.
Как да си приготвим домашни пуканки?
Купете си пуканкова царевица, наронете зърната и ги оставете да изсъхнат хубаво. Използвайте сух съд с тънки стени, капак и дръжки, сложете 1 супена лъжица мазнина и след като загрее изсипете царевичните зърна и солта. Захлупете капака и с помощта на дръжките движете съда напред-назад, докато зърната спрат да се пукат.
Ако искате пуканките да имат пикантен вкус, добавете подправки. Ако искате да са сладки, добавете кафява захар или мед. За да запазите пуканките за по-дълго време, сложете ги в полиетиленова торбичка.
Още по-здравословна алтернатива са ядките и сушените плодове, но не е задължително да се лишавате и от пуканките. Не са чак толкова вредни!

източник:cooker.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s