Естествено красиви със сода бикарбонат

содаНатриевият бикарбонат или т.нар. сода бикарбонат е толкова универсално средство, че едва ли не всеки ден някой някъде му измисля ново приложение. Вълшебното свойство на това съединение е неговият противокиселинен ефект, дължащ се на свойството му да прихваща йоните, които създават киселинна среда и да ги неутрализира.

Вече сме ви споделяли как можете да използвате содата, за да си направите вкъщи безвреден дезодорант. Тя обаче има още куп други чудни приложения, които да внесете в личната си козметична лаборатория.

Почиства лицето
Содата бикарбонат ефективно премахва черните точки и мъртвите клетки и отпушва порите. Фините гранулки вършат тази тежка работа. А антисептичното действие на содата предотвратява възпаления и зачервявания на кожата.

Това, което трябва да направите, е да смесите сода с вода до получаване на гъста каша. Нанасяйте я върху лицете с кръгообразни движения в продължение на 2-3 минути. После отмийте с топла вода, а след това, за да запушите порите си – със студена. Накрая намажете лицето си с хидратиращ крем.

Такава употреба на содата е добре дошла при кожа, предразположена към акне. Действието се корени в изсушаването на лицето, затова е важно след това да се нанесе подходящ крем.

Без торбички под очите!
С тази цел отново се прави разтвор от сода и вода, но този път нека бъде малко по-течен от горепосочения. Потопете два козметични тампона в сместа и ги поставете върху клепачите. Задръжте ги за около 15-20 минути. След около 2 часа може да повторите процедурата, ако отоците не са спаднали.

За чиста и спретната коса
За по-ефикасно измиване на косата добавете сода към шампоана в пропорция 1 към 4. Така „гривата“ ви ще стане по-мека, по-еластична и едновременно с това по-податлива на оформяне. Ефектът идва оттам, че содата премахва дори най-фините частици, останали от стилизантите за коса.

Избелва зъбите
Поради абразивната си плътност, содата почиства зъбите и полира зъбния емайл. Зъболекарите обаче препоръчват подобни домашни процедури да се правят възможно най-рядко.

Против лош дъх
Със сода бикарбонат лесно се премахва лошия дъх, дължащ се на ферментацията на погълнатата храна. За целта разтворете половин чаена лъжичка в голяма чаша вода и я изпийте.

Против гъбички
Рецептата е: лъжица сода в един литър вода. С получения разтвор измийте засегнатите места. Натриевият бикарбонат пречи на развитието на гъбичките, тъй като те се разпространяват в кисела среда, а както вече казахме, содата има притивокиселинен ефект.

За добро храносмилане
Преди хранене, или поставена в сготвената храна, содата алкализира стомашната среда, която има естествена киселинност.

Премахва херпеси
Нанесете малко сода върху засегнатото място. Содата ще неутрализира бактериите и херпесът ще изчезне доста по-бързо.

Без мускулна треска
След тежко физическо натоварване, използвайте същата „отвара“, като при проблема с лошия дъх. Това ще отпусне мускулите и няма да усетите неприятните болки от треската.

Помага при цистит
При инфекции на уринарния тракт също можеte да си помогнете с натриев бикарбонат. Отново разворете лъжичка сода в чаша вода и изпийте сместа. В дните, когато болките са особено силни, пийте по веднъж или два пъти дневно.

Въпреки вълшебните свойства на содата бикарбонат, трябва много да се внимава с нейната употреба. В противен случай противокиселинният ѝ ефект може да се окаже доста опасен. Натриевият бикарбонат може да лиши организма от важни витамини и минерали, затова се опитайте да ограничите неговия прием до минимум, особено когато говорим за вътрешно приемане.

Важно е да знаете също, че никога не трябва да използвате содата на прах, а винаги разтворена във вода.

източник:jenite.bg

One thought on “Естествено красиви със сода бикарбонат

  1. Инхалацията със сода -2 супени лъжици заляти с 200 мл гореща вода,в продължение на 5 мин ,два-три пъти на ден лекува респираторни болести и идеално отпушва запушен нос.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s