Маргаринът е вреден

margarineНамазваш филийка с маргарин, изяждаш я и хоп, поздравления: ти си поел нужната доза от фибри и “можеш да забравиш за диетите!”  Това се опитват да ни убедят проиводителите на един не безизвестен маргарин.

Наистина ли той е полезен и по-добър от маслото?  Допринася ли той за нашето здраве?  Това са отговори на които сами трябва да си отговорим.  Нека първо проследим производствения процес наречен хидрогениране (всъщност създаден от Procter & Gamble с цел производство на сапуни).

Първо, олиото или другата използвана зеленчукова мазнина е течна.  За да се превърне в твърда маса продукта се загрява до много висока температура под налягане.  След това се вкарва водород (hydrogen) в сместа при наличието на никел /и алуминий, като катализатори.  Водородните молекули се свързват с въглеродните и ТАДАМ! вече имаме твърда маслена маса наречена маргарин…Или по скоро ако тъмната, лошо миришеща маслена смес е това което наричаме маргарин.  За да се стигне до маргарина, който познаваме се преминава през процес на избелване (много подобен на избелването на прането), оцветяване, прибавяне на консерванти,  парфюмиране и понякога добавяне на витамини.  Така вече имаме познатия продукт който мажем на филийки на децата.

Какъв е проблема?  Всъщност има четири главни проблема.

Първо, жестокото загряване и последваща обработка на олиото разрушава всички витамини и минерали, променя състава на протеините.

Второ, жизненоважните мастни киселини (Essential Fatty Acids)са променени а понякога дори превърнати в антагонистични съставки, т.е. вместо полезни са станали вредни.  Д-р Hugh Sinclair, завеждащ лабораторията за хранене на човека в Университета Оксфорд, е открил че липсата на тези мастни киселини: “допринася за нервни заболявания, сърдечни заболявания, артеросклероза, кожни заболявания…артрит и рак” (Drug Trade News).

Трето, получената субстанция е неразпозната от тялото, следователно се третира като чужд обект и количеството което не се изхвърли се отделя в мастните клетки.  Единствения ефект от тази мазнина, настрана от лошото здраве, е увеличаването на мастната маса.

Четвъртият, според мен най-голям проблем, е наличието на  никел  в процеса на проиводството.  За съжаление, никела остава в маргарина.  Според авторите на учебника “Индустриална Химия:” “никела не може да бъде филтруван изцяло, независимо от използвания метод…Процедурата е да се впръска раздробен на много малки частици никел…никела се използва от 0.5 до 1процента.”  Още по-лош е факта, че най-разпространения (евтин) метод е да се използва равна смес от никел и алуминий, при която обаче за да има ефект, използваното количеството се увеличава от един до десет процента от теглото на продукта.
Най-добре е обяснено влиянието на никела върху човешкото тяло от д-р Henry A Schroeder: “Този елемент дори и в минимални дози е канцерогенен.  Още повече, че  метали неприсъщи за човешкото тяло, като никела, са изследвани като причинители на  артеросклерозата…  Един метал може да замести друг и да го измести от биологичната система, така че има голяма вероятност никела да се състезава с друг, всъщност жиззненоважен, метал от ензимната система на тялото и да допринася за недостатъчност на витамин B6…” (Журнал на хроничните болести).

Следват разбира се по-малките проблеми с добавените оцветители, подобрители, консерванти и други химикали.

Според австралийските учени един от най-опасните за женската фигура продукти е маргаринът. Според техни експертизи, проведени с няколко вида маргарин от различни производители, този продукт може да навреди на жените не само по отношение на наднормени килограми, а и на общото здраве.
Много диетолози съветват дамите да заменят кравето масло с маргарин, още повече, че производителите се надпреварват да предлагат какви ли не диетични видове.
Австралийците обаче твърдят, че ползата от маргарина е съмнителна. Според тях в маргарина, дори и обогатения с витамини, няма достатъчно полезните количества от витамините А, Е, К, D. Мит се оказва и прословутото твърдение, че маргаринът съдейства значително за понижаване на холестерола. Производителите рекламират, че процентът за понижаване е 15%, но учените са на мнение, че всъщност става дума за не повече от 1-3%, и то само при хора, чийто холестерол е значително над нормите.
Експертите по хранене от Австралия твърдят, че в състава на маргарина има и други съставки, които могат да увредят женската елегантност. Подобно на британските си колеги те са стигнали до извода, че маргаринът може да повлияе отрицателно върху дейността на имунната система и да влоши качеството на спермата при мъжете, но отрицателното му въздействие при жените е значително по-изявено.

Източник: ivodoc.wordpress.com, http://www.dieti-otslabvane.com

Advertisements

2 thoughts on “Маргаринът е вреден

  1. Ами щом е толкова вреден,какви мерки вземат здравните инспектори или някои здравни институции за спирането му от свободния пазар???

    • Здравните институции не правят нищо защото за тях е в полза хората да са болни и да им копуват гадните хапчета.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s