Маргаринът е вреден

margarineНамазваш филийка с маргарин, изяждаш я и хоп, поздравления: ти си поел нужната доза от фибри и “можеш да забравиш за диетите!”  Това се опитват да ни убедят проиводителите на един не безизвестен маргарин.

Наистина ли той е полезен и по-добър от маслото?  Допринася ли той за нашето здраве?  Това са отговори на които сами трябва да си отговорим.  Нека първо проследим производствения процес наречен хидрогениране (всъщност създаден от Procter & Gamble с цел производство на сапуни).

Първо, олиото или другата използвана зеленчукова мазнина е течна.  За да се превърне в твърда маса продукта се загрява до много висока температура под налягане.  След това се вкарва водород (hydrogen) в сместа при наличието на никел /и алуминий, като катализатори.  Водородните молекули се свързват с въглеродните и ТАДАМ! вече имаме твърда маслена маса наречена маргарин…Или по скоро ако тъмната, лошо миришеща маслена смес е това което наричаме маргарин.  За да се стигне до маргарина, който познаваме се преминава през процес на избелване (много подобен на избелването на прането), оцветяване, прибавяне на консерванти,  парфюмиране и понякога добавяне на витамини.  Така вече имаме познатия продукт който мажем на филийки на децата.

Какъв е проблема?  Всъщност има четири главни проблема.

Първо, жестокото загряване и последваща обработка на олиото разрушава всички витамини и минерали, променя състава на протеините.

Второ, жизненоважните мастни киселини (Essential Fatty Acids)са променени а понякога дори превърнати в антагонистични съставки, т.е. вместо полезни са станали вредни.  Д-р Hugh Sinclair, завеждащ лабораторията за хранене на човека в Университета Оксфорд, е открил че липсата на тези мастни киселини: “допринася за нервни заболявания, сърдечни заболявания, артеросклероза, кожни заболявания…артрит и рак” (Drug Trade News).

Трето, получената субстанция е неразпозната от тялото, следователно се третира като чужд обект и количеството което не се изхвърли се отделя в мастните клетки.  Единствения ефект от тази мазнина, настрана от лошото здраве, е увеличаването на мастната маса.

Четвъртият, според мен най-голям проблем, е наличието на  никел  в процеса на проиводството.  За съжаление, никела остава в маргарина.  Според авторите на учебника “Индустриална Химия:” “никела не може да бъде филтруван изцяло, независимо от използвания метод…Процедурата е да се впръска раздробен на много малки частици никел…никела се използва от 0.5 до 1процента.”  Още по-лош е факта, че най-разпространения (евтин) метод е да се използва равна смес от никел и алуминий, при която обаче за да има ефект, използваното количеството се увеличава от един до десет процента от теглото на продукта.
Най-добре е обяснено влиянието на никела върху човешкото тяло от д-р Henry A Schroeder: “Този елемент дори и в минимални дози е канцерогенен.  Още повече, че  метали неприсъщи за човешкото тяло, като никела, са изследвани като причинители на  артеросклерозата…  Един метал може да замести друг и да го измести от биологичната система, така че има голяма вероятност никела да се състезава с друг, всъщност жиззненоважен, метал от ензимната система на тялото и да допринася за недостатъчност на витамин B6…” (Журнал на хроничните болести).

Следват разбира се по-малките проблеми с добавените оцветители, подобрители, консерванти и други химикали.

Според австралийските учени един от най-опасните за женската фигура продукти е маргаринът. Според техни експертизи, проведени с няколко вида маргарин от различни производители, този продукт може да навреди на жените не само по отношение на наднормени килограми, а и на общото здраве.
Много диетолози съветват дамите да заменят кравето масло с маргарин, още повече, че производителите се надпреварват да предлагат какви ли не диетични видове.
Австралийците обаче твърдят, че ползата от маргарина е съмнителна. Според тях в маргарина, дори и обогатения с витамини, няма достатъчно полезните количества от витамините А, Е, К, D. Мит се оказва и прословутото твърдение, че маргаринът съдейства значително за понижаване на холестерола. Производителите рекламират, че процентът за понижаване е 15%, но учените са на мнение, че всъщност става дума за не повече от 1-3%, и то само при хора, чийто холестерол е значително над нормите.
Експертите по хранене от Австралия твърдят, че в състава на маргарина има и други съставки, които могат да увредят женската елегантност. Подобно на британските си колеги те са стигнали до извода, че маргаринът може да повлияе отрицателно върху дейността на имунната система и да влоши качеството на спермата при мъжете, но отрицателното му въздействие при жените е значително по-изявено.

Източник: ivodoc.wordpress.com, http://www.dieti-otslabvane.com

3 thoughts on “Маргаринът е вреден

  1. Ами щом е толкова вреден,какви мерки вземат здравните инспектори или някои здравни институции за спирането му от свободния пазар???

    • Здравните институции не правят нищо защото за тях е в полза хората да са болни и да им копуват гадните хапчета.

  2. Има два вида хора които твърдят това. Ако сте от млечната мафия, явно няма смисъл да говорим, явно е защо защитавате тази теза. Но ако сте от тези които са повярвали на тези глупости мисля че можем да поспорим. Маргарина се произвежда от обикновено олио което Вие използвате всеки ден. Как мислите къде има по вече по-вече холестерол, олиото или маслото? Колкото до начина на приготвяне, там нещата са по спорни. Факт обаче е че време на кризи и войни всички изследвания стават много добри за маргарина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s