Грижа за зъбите

зъбПървобитният човек е имал здрави зъби, защото си е служил с тях при дъвченето на храната не тъй, както ние си служим с тях сега. С течение на времето обаче човекът станал „културен“ и измислил готвенето. Чрез огъня и водата той размеква толкова много храната, че за зъбите остава твърде малко работа при дъвченето й. И естествено, те започват да отслабват и да се поддават на разни болести. Човекоподобните маймуни, чиито зъби не се различават от човешките, умират със здрави зъби, но те не знаят що е готвена храна. Техните челюсти са много добре развити, венците им много яки, и зъбите здрави, защото постоянно ги упражняват. Затова всеки, който има здрави зъби, трябва да ги упражнява чрез правилно дъвчене и разумно хранене с чер тричав хляб и растителна храна, която укрепва челюстите и предотвратява замърсяването на устната кухина и изгниването на зъбите. При това той не трябва да избягва твърдите храни (но не и да чупи орехи и лешници), защото от зъбите всичките лиги и късчета от храната произвеждат малък прилив към устата и се увеличава отделянето на слюнката, чрез която се подобрява храненето. В старо време храната била по-груба, защото била повече растителна. Затова тогава зъбите по-добре се упражнявали и били по-здрави.

След всяко ядене зъбите трябва да се изплакват с хладка вода и събраната между тях храна да се изчиства със специални дървени клечки, но никога с игла, фуркети или други метални предмети. Добре е след ядене да се дъвчат кори от ябълка или хляб за изчистване на зъбите.

Не всички неща могат да се измиват с вода, затова е потребно зъбите да се изтриват с четка и паста за зъби, и то вечер преди лягане и сутрин след сън. Вечерното миене е по-важно, защото хранителните остатъци в устата може много да повредят зъбите през нощта. Колкото по-здрави са зъбите, толкова по-твърда трябва да бъде четката. Тя трябва да е изрязана дъгообразно, тъй че в средата четината да бъде по-къса така по-добре се приспособява към кривината на зъбите, а с върховете си достига по-лесно скрити и мъчно достъпни места.

Чистенето само с пръст и изплакването са недостатъчни, защото остатъците от храна се замазват и вкарват между зъбите, където започват да гният.

Напречното триене, както най-често се практикува, не е най-полезното, защото четката вкарва всичко между зъбите и често разранява намиращите се между тях венечни връхчета. Много по-полезно е четката да се движи по посока от корена на зъбите към короната им, т. е. по височината на зъбите. Това миене, което включва и масаж на венците, без да ги поврежда, отначало е по-трудно, но после става навик и в резултат зъбите са грижливо изчистени, а венците здрави. За вътрешните части на устата, както и за дъвкателните повърхности на зъбите е нужно още по-голямо внимание, особено в началото. Не трябва положението на зъба да бъде пречка за неговото измиване, а с удвоени усилия и старание да се постигне и в най-скритите и недостъпни места същата чистота.

Венци, които кървят много при миенето на зъбите, трябва да се прегледат от зъболекар.

Пастата (прахът) за зъби не трябва да действа върху меките и твърдите тъкани в устата, а да има чисто механически свойства. Не трябва да съдържа много разядливи вещества, които ще възпалят лигавицата в устата. Пастата за зъби отстранява отлаганията и остатъците от храната и убива микробите, които причиняват загниване. Тя трябва по възможност да чисти зъбите от натрупания зъбен камък или най-малкото да го прави по-малко твърд, за да може да се премахва със зъбната четка. Домашните прахове от въглища, пепел от цигари и други са вредни. Не са вредни чистият сапун, тебеширът на прах, селското непресято брашно и изгорената до черно среда от хляб, стрита на прах.

Препоръчва се всяка вечер след ядене да се изяждат по една-две корави и сочни ябълки заедно с кората и семките.

Хладък чай от лайка или хладък чай от слез са много добри природни дезинфекционни средства за зъбите, устата, носа и гърлото. Към тях може да се прибави малко сол или пък устата и гърлото да се изплакват със солена вода.

Зъбен камък

Причини. Поради недостатъчни грижи за зъбите и устата у някои хора се натрупва ниско около венците зъбен камък. Най-често това става от употреба на лекарства, неприродосъобразна храна (много месо, риба, алкохол и други), от пушенето на тютюн, у работници, които постоянно работят с метали, от неправилно дъвкане, т. е. само от едната страна, от неправилно поставени поправки на зъбите (коронки, мостове и т. н.).

Признаци. Според произхода зъбният камък е различен по цвят от светложълт до черен в най-различни оцветявания. Колкото е по-тъмен, толкова по-твърд е зъбният камък, от една страна, и толкова по-незначителен е по количество. Колкото по-бързо се образува, толкова е по-мек и по-светъл. Черният зъбен камък се образува бавно, но е и много твърд. Обикновено у хора в напреднала възраст зъбният камък е твърд, докато у децата е много мек. Най-много зъбен камък се набира по зъбите, които лежат в съседство с отворите на слюнчените жлези.

Усложнение. Вредата от зъбния камък е голяма. Той разрушава връзките на зъба с челюстта, венците се подуват и зачервяват, а в по-голямо количество може да повлияе развитието на някои болести, като възпаление на околозъбната тъкан, разклащане на зъбите, венечни гнойници, пиорея и редица други заболявания, опасни еднакво както за зъбите, така и за целия организъм. Следователно отстраняването на зъбния камък е наложително.

Предпазване. Редовно чистене и миене на зъбите, употреба на природосъобразна (млечно-растителна) храна.

Лечение. В леки случаи камъкът се изчиства, като след всяко чистене и миене на зъбите устата се жабури със смесена отварка от липов цвят, пача трева и пита от слънчоглед без семе по нея.

Приготовление: Четвърт пита слънчоглед се нарязва на дребни парчета, прибавят се по 4 супени лъжици липов цвят и пача трева и в литър и половина вода се вари 25 минути, а като изстине, се прецежда. Тази отварка в началния период руши камъка. Освен това в продължение на 24 седмици да се изпива по 1 чашка домашна лимонада (100 г вода и 1 чаена лъжичка лимонов сок), подсладена с малко мед или захар.

Друга помощ срещу зъбен камък

Пчелен мед

Според медицински изследвания, проведени в Нова Зеландия, пчелният мед в разтворена форма предотвратява развитието на бактериите, които причиняват зъбна плака. В меда се съдържа водороден пероксид. При разтваряне на меда в напитка или ястие, свързаният водороден пероксид се освобождава и осъществява антибактериален ефект. По този начин се възпрепятства метаболизма на бактериите, които се прикрепват към зъбните повърхности. Затова за предотвратяване на натрупване на зъбна плака, и съответно за образуване на зъбен камък, се препоръчва подслаждате храните и напитките си с мед, а не със захар.

Друга отвара, която предпазва от натрупване на зъбен камък е следната: липов чай (две супени лъжици цвят в половин литър вода врат пет минути) се смесва с едно зърно калиев хиперманганат. От течността, която се получава, се наливат по четири супени лъжици в чаша топла вода. Отварата се разбърква и с нея се изплаква устата, след като зъбите са предварително измити.

Сода бикарбонат

Содата бикарбонат също се включва в алтернативни методи за предпазване от натрупване на зъбен камък. Тя има противокиселинен ефект – тя прихваща йоните, които създават киселинна среда, и да ги неутрализира. От друга страна тя почиства и полира зъбния емайл. Тези качества превръщат содата бикарбонат в средство за борба срещу натрупването на зъбния камък.

Ксилитол

Ксилитолът е захарен алкохол, който се използва за подслаждане. При честа употреба потиска ръста на бактериите, намиращи се в устната кухина и намалява зъбният налеп, а оттам и натрупването на неприятния зъбен камък.

Народни рецепти за премахване на зъбен камък:

1. Трийсет грама кора от орех се заливат с вода и се варят на слаб огън в продължение на петнайсет минути. Напоявате четката си за зъби с разтвора и миете зъбите си в продължение на пет минути. Процедурата се прави три пъти на ден.

2. Четири супени лъжици липов цвят и четири супени лъжици слънчоглед се заливат с един литър вода и се вари в продължение на половин час. Устата се измива с разтвора след всяко хранене.

3. Трийсет грама хвощ се заливат с вода и се варят на тих огън в продължение на десет-петнайсет минути. Два пъти на ден в продължение на двайсет дни се пие по 1/3 чаша от отварата.

4. Смесват се една чаена лъжичка бобови шушулки и една чаена лъжичка корени от репей и се заливат с една чаша вряща вода. Разтворът престоява на тъмно в продължение на дванайсет часа, след което се прецежда. Взема се три пъти на ден по равни порции.

Ябълков оцет

В народните рецепти за премахване на зъбен камък присъства и ябълковият оцет. Той се използва веднъж седмично за търкане с четка за зъби. След това устата се изплаква с чиста вода, за да не се увреди зъбният емайл.

Източник: dunov-knigi.com и framar.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s