Лечебните свойства на аронията

аронияАронията (Aronia) e от семейство Розоцветни (Rosaceae). Води се многогодишен храст. Височината му е от 1,5 до 3 м.

На мен ми прилича на дръвче. Това се дължи на факта, че това, което наблюдавам е още младо. По книгите обещават, след 3-4 години да заприлича на истински храст, както и добивите от няколко кичура черни топчета, да стигнат до 4-12 килограма.

Най-известна е черноплодната арония. В Русия я наричат рябина. Доста съм се чудила що за красота е това, а пък то било арония. И там от край време я използват заради лечебните й свойства. Родината й е Северна Америка. Добре понася условията на умерения климатичен пояс, зимните застудявания и летните жеги, така че ако имате колебания дали ще се прихване – неоснователни са.

Всъщност на вкус аронията е доста стипчива – така че със сигурност не става за директна консумация.

Но пък е идеална за всичко останало като започнем от най-обикновен сок, вино, сладко, ликьор… и всичко в този дух.

Сега ще се опитам накратко да напиша за какво се смята, че е полезна пък вие ще си решите как да я използвате.

Може би първо трябва да си насадите храстче в градината или пред блока и после да мислите. А може би предприемчиви хора вече я продават по пазарите и може да се възползваме наготово.

Факт е, че хората от години я използват и е доказано, че е полезна.

Оказва се, че е богата на всякакви витамини и най-вече на не толкова популярния витамин Р. Благодарение на него се укрепва съединителната тъкан и се предотвратяват капилярните кръвоизливи. Използва се за възстановяване след инфаркт, инсулт и други болести на сърдечносъдовата система.

Аронията е силен имуностимулант. Пресен сок от арония се препоръчва и за нормализиране на високото кръвно налягане.

Съдържа още калий, калии, фосфор, магнезий, желязо, йод.

Аронията се препоръчва за диабетици. Смята се, че дава положителни резултати и при лечение на рак на черния дроб.

И забележете има антирадиационен ефект – пази от компютърни лечения, мобилни телефони и прочие радиационни лъчи. Наистина не можем да го проверим, трябва да се доверим на групата съветски или американски или каквито са там учените. И винаги тези неща си ги предаваме като градски легенди, защото на практика няма как да проверим информацията. Хубавото е, че както се казва и да не ни помогне не вреди. Истината е, че за почти всяка билка или растение, което тръгнем да проучваме – какво съдържа и за какво е полезно като цяло повтаряме едно и също и почти за всяко, че е ефикасно дори против рак. Явно нещо в дозите и комбинациите, които се препоръчват не е съвсем стиковано, защото иначе лечението на всичко щеше да е много по-лесно.

Затова както се казва пийте, яжте профилактично.

Сокът от арония е добър срещу главоболие, преумора, нервни напрежения и разстройства, както и стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан.

И ето нещо за профилактика – има антисептични свойства – предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити.

 

  • Отразява се благоприятно на растежа на децата.
  • И има противоалергичен ефект.
  • Подходящ е за малки деца, бременни и хора, които се подлагат на диети.
  • Идеален да разтоварващи дни и пречистващи организма диети.
  • Има силен диуретичен ефект. Препоръчва се и при бъбречни възпаления и нарушение на работата на щитовидната жлеза.

Още:

1. Вкусен източник на антиоксиданти
2. Бори се срещу сърдечно-съдовите болести и поддържа в нормите високото кръвно налягане
3. Плодовете на аронията съдържат йод и фенолкарбонови киселини, които лекуват заболявания на щитовидната жлеза
4. Помага за здравето на уринарния тракт
5. Антисептични свойства – мощно средство за борба с грипа предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити. С високо съдържание на йод – влияе благотворно на растежа при децата, както и на йододефицитни заболявания (ендемична гуша).
6. Бори се с паразити, бактерии и вируси, спомага за по-бързо оздравяване от грип и настинки
7. Има aнтирадиационен ефект – необходим за работещите с компютри, ползващите мобилни телефони, телеманиаци, и в условия на други радиационни лъчения.
8. Мощен антиоксидантен и мутагенен ефект – от 3 до 5 пьти по-силен от останалите витамини А, С, Е. Унищожава свободните вредни радикали, които увреждат клетъчната мембрана и променят нормалният състав на клетките. Успешно може да се ползва в комплекса от мерки за борба с раковите образувания.
9. Тонизиращ ефект: повишава жизнените сили на организма, подпомага преодоляването на нервните разтройства и преумора, стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан, кръвообразуването и обмяната на веществата.
10. Противоалергичен ефект – благоприятен при различни алергични реакции. Използува се при хипоациден гастрит (с намалена секреция на стомашен сок), кръвоизливи, анемии, ревматизм. Най-подходящ за бременни, деца, диабетици, активни спортисти, ползуващи големи количества изкуствени стимулатори
11. Подсилва паметта и подпомага концентрацията
12. Стимулира храносмилането и намалява рисковете от недоброкачествени заболявания на дебелото черво
13. Способства за производството на така наречения добър холестерол, HDL
14. Осигурява на организма полифеноли и витамин P. Получените резултати през четирите години на производството на сок от плод арония ни дават основание да твърдим, че това е една от най-високо витаминозните изцяло плодови напитки, предлагани както на българския, така и на международния пазар.

Источник: az-jenata.bg и svoizbor.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s