Време за усвояване на храната

разКогато се храним, различните продукти попадат в стомаха, където се отделят различни ферменти, които преработват храната, а отделяната солна киселина я обеззаразява.

Времето на престой в стомаха е различно за различните храни и зависи от типа им. Водата се усвоява мигновено, ако в стомаха няма нищо друго.

Плодовите и зеленчукови сокове се усвояват за период от 10 до 30 минути. Бульоните в зависимост от наситеността си се усвояват от 20 до 40 минути, а на прясното мляко са нужни 2 часа.

Краставиците, доматите, чушките, марулите се усвояват за 30 – 40 минути, но ако са овкусени с мазнина, времето се удължава до един час и половина.

Моркови, пащърнак, цвекло, ряпа се усвояват за 50-60 минути. Картофите, тиквата, кестените – за 1 час. Най бързо от плодовете се усвояват ягодите, малините, боровинките и къпините – 20 минути.

На цитрусовите плодове, динята, гроздето и другите сочни плодове са необходими 30 минути. Круши, ябълки, праскови, кайсии, вишни, череши и останалите плодове се усвояват за 40 минути.

Плодовите и плодово-зеленчуковите салати се усвояват за период от около 30 – 50 минути. По-бавно се усвояват от организма зърнените и бобовите култури.

Елдата, оризът, пшеницата престояват в стомаха от 1 час до 80 минути. Овесените изделия и царевичното 1 – 1, 5 часа. За 1 час и половина се преработват грах, нахут, леща и всички сортове зрял фасул.

На соята са нужни 2 часа, колкото е времето и за тиквените и слънчогледовите семки. Всички видове ядки се усвояват за около два часа и половина.

Кашкавалът, обезмаслената извара и сиренето се усвояват за час и половина. Твърдите мазни сирена се усвояват за около 4-5 часа.

Рибата се усвоява за около 1 час и нещо , на пилето и пуйката без кожа са необходими 2 часа, на овчето месо – 3 часа, телешкото се усвоява за около 3 до 4 часа, а свинското – до 5 часа.

Времето за престой на продуктите в стомаха трябва да се има предвид при храненето, тъй като при смесването им, продуктите които се преработват по-бърз, остават принудително дълго в стомаха и започват да гният или ферментират.

Разграждане на алкални храни:

1 час и 30 минути

  • Водорасли
  • Лимони
  • Магданоз
  • Майчино мляко

1 час и 45 минути

  • Авокадо
  • Маслини

2 часа

  • Грейпфрут
  • Домати
  • Картофи
  • Козе мляко
  • Кокосово мляко
  • Сухи маслини
  • Череши
  • Чесън

2 часа и 15 минути

  • Ананас
  • Карфиол
  • Кисело мляко
  • Марули
  • Смокини

2 часа и 30 минути

  • Бадеми
  • Бамя
  • Гъби
  • Мента
  • Праз
  • Сушени смокини
  • Фурми

2 часа и 45 минути

  • Дини
  • Кайсии
  • Кокос
  • Салвия
  • цвекло
  • Ябълки

3 часа

  • Банани
  • Бобови храни
  • Броколи
  • зеле
  • Качамак
  • Леща
  • Моркови
  • Соя
  • Спанак
  • Тикви
  • Фасул
  • Царевица

3 часа и 15 минути

  • Грах
  • Зехтин
  • Картофи
  • Краставица
  • Кромид
  • Пъпеш
  • Ряпа
  • Целина

3 часа и 30 минути

  • Горчица
  • Червено зеле

3 часа и 45 минути

  • Копър
  • Патладжан

 

Разграждане на киселинни храни:

1 час и 30 минути

  • Червено вино
  • Рафинирана захар
  • Ябълков сок

1 час и 45 минути

  • Грозде (червено)
  • Домати (сварени)

2 часа

  • Боровинки
  • Диви плодове
  • Какао
  • Шоколад

2 часа и 15 минути

  • Краве прясно мляко
  • Круши
  • Меласа
  • Пчелен мед
  • Ябълков оцет
  • Яйца

2 часа и 30 минути

  • Къпини
  • Праскови
  • Цариградско грозде

2 часа и 45 минути

  • Кестени
  • Риба
  • Сливи

3 часа

  • Агнешко месо
  • Брашно (пшенично)
  • Жито
  • Ленено семе
  • Лешници
  • Орехи
  • Ориз (бял и кафяв)
  • Рибено масло

3 часа и 15 минути

  • Извара
  • Краве масло
  • Магданоз
  • Нар
  • Пилешко месо
  • Просо
  • Ръж
  • Сирене и кашкавал
  • Скумрия
  • Фъстъци

3 часа и 30 минути

  • Говеждо месо
  • Грис
  • Овес
  • Спагети

3 часа и 45 минути

  • Дюли
  • Ечемик
  • Макарони
  • Сьомга

4 часа

  • Брюкселско зеле
  • Кондензирано мляко
  • Миди
  • Хрян
  • Шунка

4 часа и 30 минути

  • Кисело зеле
  • Пушена сьомга
  • Пушена херинга
  • Твърдо мазно сирене

 

С помоща на  gotvach.bg и pravilnohranene.com

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s