Киселец

kiselec-listaКиселецът е многогодишно растение с месест вретеновиден корен. Той е от род Rumex, а латинското му наименование е Rumex acetosa. Киселецът е семейство Лападови и расте в изобилие по поляните в по-голямата част от Европа и отглеждано като листен зеленчук. В Европа, Азия, Америка и Африка като киселец се използват и други, предимно диви форми. Сортовете киселец се различават предимно по цвета на листата.

Листата са продълговати, като по-ниските са дълги 7-15 см, донякъде стреловидни в основата, с много дълги дръжки. Горните листа са без дръжки и често са тъмночервени. Обикновеният киселец има копиевидни тъмнозелени листа и дръжки, докато Лионски киселец има едри, месести, тъмнозелени, широко яйцевидни листа. Майкоопският киселец е с едри зелени листа. Местният киселец има копиевидни светлозелени листа, които често имат червеникав пигмент под влияние на ниските пролетял и есенни температури.

Киселецът е пренесен в Европа от Азия. Отглежда се във всички страни на Европа и Северна Америка има селекционирани много сортове. Той е един от най-ранните пролетни зеленчуци. Използват се свежите листа за салати, супи, пюре, гарнитури и като подправка на зеленчукови консерви.

Дори Захари Стоянов пише за киселец, като благословена храна. Той описва как родните борци за свобода събирали в планинските гори. В същия контекст се споменава и в други литературни източници.

Състав на киселец

Киселецът е доста богат на витамини (С, В1, В2, РР, каротин), белтъчни вещества, минерални соли на калий, желязо, магнезий и фосфор, ябълчена, лимонена и янтарна киселини. Растението съдържа оксалова киселина, която допринася за характерния му вкус. В 100 г киселец има едва 21 ккал.

Избор и съхранение на киселец

Избирайте пресен киселец, който има хубав зелен цвят, без петна или следи за разваляне. Може да съхраните киселеца, както и спанака и лапада, замразени. В такъв случай измивате зеленчука добре, подсушавате го и след това го нарязвате, нареждате в найлонови пликове или кофички и го прибирате на студено във фризер.

Друг начин да запазите свежестта на киселеца за дълго време е, като го консервирате. За целта кипнете вода, бланширате зеленолистния зеленчук вътре за 2-3 минути и го отцеждате добре. Щом поизстине, го подреждате в буркани, завивате добре капачките и го стерилизирате.

Здравословни ползи от киселец

Киселецът, заедно със своите роднини спанака, лапада, лопош, може да предостави доста здравословни ползи на тялото ни. Киселецът има хомеопатично, противовъзпалително действие, подобрява апетита. От листата на киселица се приготвя чай, който помага при проблеми с черния дроб и бъбреците.

В стари времена считали, че той подобрява храносмилането и служи като добро противоскорбутно средство. В българската народна медицина отварата от листа от киселец се приемала при разстройства на стомаха и като жлъчкогонно средство при жълтеница и други заболявания на черен дроб. В храната се употребяват листата във варен и суров вид (салати). Може да се консервира.

Вреди от киселец

Киселецът съдържа много голямо количество оксалова киселина, която в по-голямо количество лишава нашия организъм от калций. Оксаловата киселина може да доведе до болки в ставите и бъбреците, а при деца може да доведе до спиране на растежа.

Това автоматично прави киселеца противопоказен за консумация от хора с ревматоидни оплаквания, камъни в бъбреците или пикочния мехур и др. подобни. Киселецът е също разхлабително средство. Киселецът не се препоръчва при нарушение на солевия обмен, при възпаление на червата и туберкулоза.

Не трябва да се консумира от хора, които страдат от камъни в бъбреците, ревматизъм или артрит, затова не се препоръчва на възрастни хора.

Источник:gotvach.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s