Здравословна полза от Индришето

info_spices_23Какви са полезните вещества на Индришето

Надземната част на индришето съдържа голямо количество полифеноли, етерично масло, витамин С и предшественик на витамин А. В употреба се прилагат младите, облистени стръкове, носещи благоуханни листа и цветове, съдържащи от 0.1 – 0.3% етерично масло (Herba Pelargonii rosei).

За добиване на етерично масло се употребяват още 2 вида индрише — главесто и миризливо. В надземната част на розеното индрише се съдържа до 0, 25% етерично масло, полифенолни вещества и др.

Обикновено суровината от индришето се употребява в свежо състояние, защото при изсушаване ароматът се губи и силно се снижава съдържанието на етерично масло от индришето . Индришето има вещества с инсулиноподобно действие и предизвиква рязко спадане на тръбната захар. В случая самолечение не е препоръчително.

Етеричното масло от индрише се добива чрез дестилация с водна пара. Веществата в него са близки до тези на етеричното масло от казанлъшката роза, затова има подобен аромат. Това масло е чест фалшификатор на истинското розово масло. Етеричното масло от индрише е известно в търговията под името „тереше“ и представлява бледозеленикава течност.

Здравословни ползи от индрише

Индришето в нашата стая освен приятен аромат и атмосфера, оказва благоприятно въздействие върху нервната система – освежава, ободрява, снема умората и напрежението. Наред с приятния аромат, който излъчва, то отделя и вещества, осъществяващи естествена дезинфекция на помещението. Тези вещества се наричат фитонциди и в сравнително кратки срокове убиват микробите и вирусите във въздуха.

Народната медицина и билкарство отдавна прилага индришето за подобряване на храносмилането, за лечение на упорита диария, като добро кръвоспиращо и укрепващо кръвоносните съдове средство – особено ефикасно при упорити маточни кръвотечения.

Българската народна медицина препоръчва препаратите от индрише за лечение на захарна болест при възрастни хора, сърдечни смущения, високо кръвно налягане, суха пристъпна кашлица при грип и ларингит у деца. Тези препарати са отлично общоукрепващо средство след тежки продължителни боледувания и за преодоляване на пролетната умора. В такива случаи индришето се прилага вътрешно.

Доброто местно противомикробно и противовъзпалително действие на индришето позволява външното прилагане на стрити листа или сок от растението под формата на промивки и лапи. Ефектът е много добър при кожни възпаления, трудно зарастващи и гноящи рани. При безсъние, нервни депресии и сърдечни смущения се препоръчва лечение чрез инхалация. Ароматът на индришето е прохладен и мек и спомага за по-бързо заспиване, затова се слага във вани за къпане.

След болести и при умора: 200 г мед или течна глюкоза се смесва със сока на 3-4 лимона, заедно с фино настърганите им кори, 20 пресни, стрити на каша листа от индрише и 30 счукани бадема или ореха. Сместа се съхранява в добре затворен съд на прохладно място. Приема се по 1 супена лъжица сутрин – 30 минути преди закуска. Срещу диабет и при високо кръвно налягане се препоръчва консумирането на 2-3 свежи листа от индрише или 6-9 изсушени 30 минути преди хранене. При силна, суха, дразнеща кашлица се прилагат 2-3 листа индрише, 2-3 супени лъжици босилек, 2-3 счукани ореха (заедно с черупките), които се сварят в 500 мл вода в продължение на 5 минути. Така приготвената отвара се изпива за 1 ден на 3-4 пъти, подсладена с небет-шекер или с мед.

Источник : http://www.zajenata.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s