Ползата от Лимоновата трева

info_spices_42Билката лимонова трева е много популярна в азиатските региони на Изток. Научно й наименование е: Cymbopogon citratus. Листата й са светло зелено, с остри ръбове, на външен вид подобни на  трева. Тя процъфтява в песъчливи почви с тропически климат.
Индийската лимонова трева (С flexuosus) се използва предимно в парфюмерийната промишленост, тъй като тя съдържа по-малко мирцен и следователно, има по-дълъг срок на годност.
Билката лимонова трева  има множество здравословни ползи, защото съдържа етерични масла, химикали, минерали и витамини, които лекуват широк спектър от болести.
Лимоновата трева има мощни обезболяващи свойства. Това помага за облекчаване на мускулни спазми.Тя помага за всички видове болка, включително коремна болка, главоболие, болки в ставите, мускулни болки, спазми на храносмилателния тракт, мускулни спазми, болки в корема и други. Освен това подобрява кръвообращението.
Като противогъбично и антибактериално средство, лимоновата трева убива бактерии и е полезна при стомашно-чревни инфекции, както и при външни рани. Като антиоксидант лимоновата трева пречиства черния дроб и така помага на организма да се справи с  по-бързо с токсините. Тя е идеалното средство за облекчаване на запек. Някои източници сочат, че лимоновата трева има антидепресантни свойства и по този начин е полезна за нервната система и маха стреса. Билката съдържа само 99 калории на 100 грама. Лимонова трева се ползва прясна или сушена, но винаги е богат източник  на минерали като калий, цинк, калций, желязо, манган, мед и магнезий. Калият е важен компонент в клетъчните и телесни течности, който помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане. Манганът се използва от организма като ко-фактор за действието на  ензима супероксид дисмутаза.
Источник : http://zdrave.ws
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s