Здравословен и диетичен Козунак

7513Козунаците са нещо специално за Великден, макар че днес са достъпни целогодишно. Какво е Великден без червеното яйце и ароматния козунак, късащ се „на конци“?
И докато много хора не се притесняват да хапват козунаци на корем, други се замислят дали е възможно да се направи по-здравословен и диетичен козунак, за да не си развалят хранителния режим или по други причини.
Преди да започнем, ще направя няколко уточнения:
  • Традиционният козунак не е толкова „вреден“, колкото хората си мислят, особено, ако е домашно приготвен. Да, съдържа бяло брашно, захар и масло, които не са най-здравословната и диетична комбинация, но много хора просто са склонни да прекаляват, в което всъщност е по-големият проблем (вероятно носени на крилата на лакомията, типична за много от нас).
  • Колкото и здравословна и диетична да е една рецепта, това не значи, че може да ядете безкрайно от нея. Калориите са си калории и макар да идват от сами по себе си полезни съставки, те не изчезват в пространството.
  • Разликата между лекарството и отровата е в дозата.
Представите ми за здравословно и диетично хранене са такива, че в тях трудно ще се впишат рецепти за традиционен козунак.
Все пак има рецепти, които по вкус и аромат наподобяват великденския козунак и днес ще ви представя две от тях.
  • Едната е подходяща за хората, които имат непоносимост към глутен и това всъщност е моят ежегоден „козунак“.
  • Другата съдържа глутен и по съставки се доближава до „хляба на конци“, но полученото изделие не е така пухкаво и меко.
Кавичките около козунак не са сложени случайно – рецептите, които ще ви покажа днес, се доближават до вкус, но не и до консистенция до познатия козунак. Не искам да ви подвеждам или разочаровам, но днешните здравословните алтернативи не се късат на конци, а са по-ронливи.
Въпреки това са вкусни, хранителни и ароматни. Може да ги приготвите сутринта на Великден или пък в събота, но не е удачно да е по-рано от това.

Билдърски „козунак“ без глутен

Необходими продукти
  • 700 г царевично брашно
  • 400 мл кокосово мляко
  • 60 мл оризово олио
  • 250 г стафиди (златни и тъмни)
  • настъргана кора на лимон и половина
  • 3 пакетчета ванилия
  • течна стевия на вкус
  • 1 ½ ч.л. сода
  • 1 ½ ч.л. лимонена киселина на кристали
Начин на приготвяне
В дълбока купа се смесват брашното, кокосовото мляко, оризовото олио, стафидите, настърганата кора от лимони, ванилията и стевията (прибавяйте стевията постепенно и непрекъснато опитвайте сместа, за да достигнете желаната сладост – не бива да горчи, което би могло да се получи, ако прекалите със сладката билка).Постепенно се прибавя топла вода, като сместа се бърка непрекъснато до получаването на хомогенна консистенция, по-гъста от палачинки. Тя е по-скоро течна, отколкото като тесто – не може да се меси.Накрая се прибавя содата и лимонената киселина (кристалчетата се разтварят предварително в малко вода), за да направят реакция и да допринесат до бухването на нашия „козунак“. Разбърква се отново с плавни движения.В предварително загрята и намазнана тава се изсипва всичко и се пече на 180 градуса за около 55-60 минути.
  • „Козунакът“ е подходящ за хора, които имат непоносимост към глутен и/или лактоза. Може да се консумира и от вегетарианци.
  • В цялото количество има: 4497 ккал: 73.28 г белтъчини, 751 г въглехидрати, 136.95 г мазнини
  • Ако изсипете в кръгла тава, се получават 8 триъгълни парчета, всяко от които е по около 180 г.
  • Времето за приготвяне е общо 70 минути.

Сладък хляб за Великден

Необходими продукти
  • 500 г ръжено брашно
  • 2 яйца, L размер
  • 8 г суха мая
  • 200 мл прясно мляко
  • 250 г златни стафиди
  • течна стевия на вкус
  • жълтък за намазване
Начин на приготвяне
Маята се разтваря с малко от прясното мляко (леко затоплено). Яйцата, стевията и останалата част от прясното мляко се разбиват на ръка с тел. Брашното се прави като кладенче, а в средата се изсипват разбитите яйца и маята. Оформя се на тесто и се оставя да втаса за 40 мин.
След това тестото се размесва, добавят се стафидите и се разделя на 3 топки, които се разтеглят като ленти и се сплитат на плитка.
Тя се слага в тава (върху хартия за печене) и се оставя да втаса за още 30-40 минути. Намазва се с жълтък и се пече за около 45 минути на 180 градуса.
  • По желание в суровата смес може да се прибави настъргана лимонова кора, ванилия и фурми.
  • Тази рецепта се доближава повече до сладък хляб, отколкото до козунак, но е вкусна, лесна и ефектна.
  • Отнема повече време от първата (около 120 минути), но пък не изисква кой знае какъв труд в кухнята. Докато тестото втасва, може да свършите нещо друго.
  • Не е необходимо да се меси дълго време, както при традиционният козунак.
  • В цялото количество има: 2895.8 ккал, 84.06 г белтъчини, 591.8 г въглехидрати, 30.05 г мазнини

За финал

И двете рецепти са много лесни за приготвяне и дори и да нямате опит в кухнята, не би трябвало да ви затруднят.

  • Първата рецепта се прави за по-кратко време и се доближава повече до козунака по текстура и вкус.
  • Втората рецепта иска повече време за втасване и наподобява хляб – по-плътен и твърд е, но все пак е един различен прочит на традиционния козунак.
  • Продуктите са здравословни, а отсъствието на бяла захар и бяло брашно е факт, който не бива да се пренебрегва, ако целта ви е да приготвите нещо наистина диетично, а същевременно да е вкусно.
Источник : http://www.bb-team.org
Статията написа Вероника Налбатска

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s