Важно за съхраняването на яйца

qicaКъде съхранявате яйцата, след като ги купите от местния магазин или близкия супермаркет? Смятате да ги държите в хладилник? Много хора не се замислят и прибират кората с яйца директно в хладилника или ги нареждат на отредената за това поставка от вътрешната част на вратата му. Има и такива домакини, които са склонни да се съхраняват яйцата на стайна температура. Въпреки че в някои случаи това може да е безопасно, в други може да е доста вредно за здравето на Вас и децата Ви. Съхранението на сурови яйца в хладилника може да Ви изложи на опасността от някои бактерии като Salmonella, например.

Яйцата, които се съхраняват при стайна температура съдържат значително по-малко количество бактерии, отколкото тези, съхранявани в хладилника. Доказват го доста проучвания по света.

Ако сложите замърсени (заразени с бактерии) яйца до другите храни във Вашия хладилник, бактериите се размножават доста бързо.

Основно това се случва с коварната Salmonella, защото студената среда стимулира нейното бързо разпространение и по останалите продукти, които изискват ниска температура на съхранение.

Освен това, другото коварно нещо на тези бактерии, които причиняват хранително отравяне е, че те не променят вкуса, миризмата, или външния вид на заразената храна. Няма как да познаете дали едно пиле е заразено със салмонела или не. Ето защо е напълно възможно яйцата, които сте купили от магазина за хранителни стоки, от производител на пазара или от съседа да съдържат салмонела.

От Вас зависи да прецените как ще съхранявате яйцата вкъщи, но е редно да сте наясно с рисковете. Помнете, че преди да ги поставите в купата за варене или да ги чукнете върху тигана преди пържене, трябва добре да измиете яйцата внимателно с помощта на мека гъба за миене на чинии под топла вода с малко препарат за съдове. Превенцията е най-доброто лекарство, ето защо е по-добре да сте информирани и да се радвате на вкусна и безопасна храна, отколкото да съжалявате заради незнание.

Источник: http://delo.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s