Как да се избавим от бълхите ?

Справянето с бълхи у дома е същинско предизвикателство, особено когато в жилището има домашни любимци и/или деца. Най-често техен приносител са кучета и котки, но това не означава, че ако нямате домашни любимци не съществува риск Вие и Вашия дом да бъдете атакувани от тези досадни паразити.Те вредят не само на животните, които ги „приютяват“ в козината си, но и на човека. За щастие съществуват безвредни методи с билки и домашни средства, които понякога се оказват по-ефективни дори от повечето препарати. С всички методи за избавяме от този проблем ще Ви запознаем в този материал.

Натурални средства:

Чесън

По половин чаена лъжичка смлян на кашичка чесън прибавяйте към храната на домашния Ви любимец сутрин и вечер. Този лек е подходящ за прием от хора, но не и за котки.

Сяра

Със сяра може да дезинсектирате помещението, в което има бълхи. Методът е ефективен, но изпълнението му създава трудности. Помещението, в което се прилага трябва да остане затворено за две денонощия и влизането с него трябва да бъде внимателно след постепенно навлизане на свеж въздух. В специален съд, в който са поставени добре разгорени въглища, се изсипва половин килограм сяра и се оставя в помещението да го опуши добре. Препоръчително е да се отворят вратите на всички шкафове и гардероби в стаята, за да засегне опушването и вещите, намиращи се в тях. (dunov-knigi.com)

Черен орех

Добавка с екстракт от черен орех към менюто на Вашия домашен любимец също е сигурно средство за избавяме и защита не само от бълхи, но и от кърлежи. Този лек може да откриете в магазините за здравословни храни.

Оцет (по-добре ябълков)

Познатият ни със своите лечебни качества ябълков оцет е друго надеждно средство срещу бълхи. Впръскването му в козината на Вашите домашни любимци гарантира, че те няма да попаднат в плен на нашествието от бълхи, а също и от кърлежи.

Вариантите за приложението му са два – директно втриване в козината с помощта на тампонче, обилно напоено в него или чрез впръскване с пулверизатор.

Прибавянето на непастьоризиран оцет към водата на домашния любимец също е надежден репелент, който освен антипаразитно има и антивирусно действие, тъй като предпазва домашния ви любимец от заболявания и подсилва устойчивостта на имунната му система.

С оцет е възможно да приготвите и силен билков репелент. Необходимите съставки за него са:

 • градински чай

 • розмарин

 • лавандула

 • мащерка

 • мента – по  тридесет грама от изсушените билки

 • ябълков оцет – една бутилка

Всичко това се смесва в голям буркан, който се затваря и престоява две-три седмици. Добре е всеки ден да бъде разклащан. След указания срок се разрежда с вода в процентно съотношение 50 на 50. Приложим е за хора и животни.

Сол

Друго средство за справяне с бълхи е готварската сол. Понякога обезпаразитяването на настилките у дома може да Ви стори по-трудно от това на вашия домашен любимец. Солта е Вашият най-сигурен съюзник с бълхите.

Просто поръсете килима си с нея и изчакайте една вечер. На сутрин почистете с прахосмукачка. Този метод е доказано ефективен и стотици домакини вече са се избавили от досадните бълхи у дома.

Приложението му има още един голям плюс – солта буквално изсмуква влагата от пода. Ако в дома Ви влажността на въздуха е повишена, солта на килима на сутринта ще изглежда като влажна.

Евкалиптово масло

Евкалиптовото масло е друг ефективен лек срещу досадните бълхи. Предлагаме ви рецепта за приготвянето на репелентен лосион, които може да прилагате върху себе си и върху домашния любимец. Безвреден е дори за бебета, които са по0големи от шестмесечна възраст. Когато го прилагате върху деца и домашните си любимци, впръсквайте по места, до които те нямат допир с устата си.

Необходимите съставки за този мощен репелент са:

 • масло от гроздови семки

 • флорална вода от хамамелис – по тридесет грама от двете съставки, които са базисни за лосиона

 • масло от цитронела – 35 капки

 • масло от евкалипт – тридесет капки

 • масло от лимон

 • масло от кедър – по петнадесет капки от последните две масла

   Всичко това се поставя в шишенце с пулверизатор и се впръсква.

Бирена мая

Богатата на витамини и полезни вещества бирена мая е друг натурален лек, идващ на помощ в битката срещу досадните бълхи. Към вечерното хранене на домашния Ви любимец прибавяйте по лъжичка бирена мая.

Бъдете внимателно по отношение приложението на този метод. Желателна е консултацията с опитен ветеринар преди стартиране на лечението с бирена мая. Единствено специалист може да прецени какво е нивото на наличните дрожди в козината на любимеца Ви. Ако показателят е във високи стойности, рискът от развитие на гъбички и ушни инфекции, е завишен.

В случай, че показателят е в норма, приемът на бирена мая ще се отрази благоприятно на любимеца Ви – не само ще го избави от паразити, но ще направи гривата му по-лъскава.

Лавандула

Уханната лавандула предлага решение и на този проблем. Начините за приложението й при бълхи са няколко. В шишенце с пулверизатор сложете десет капки масло от ароматката билка и долейте с вода. Напръскайте козината на домашния си любимец с този разтвор и разрешете внимателно.

Лавандулата е сигурен щит срещу паразити. Дори и по време на разходка те да нападнат домашния Ви любимец, бъдете спокойни, че няма да се задържат за дълго върху козината му. Това се дължи на аромата на лавандула, който ги отблъсква.

С лавандулово масло може да направите и еко препарат, почистващ всички повърхности у дома, който гарантира, че ще се избавите от паразите.

Смесете:

 • алкохол – една чаша

 • дестилирана вода – същото количество

 • лавандулово масло

 • масло от мента – по пет капки от всяко масло

Изсипете съставките в горепосочените количества в шишенце, пригодено за впръскване, и впръскайте от течността на мястото, което желаете да почистите. Забършете със суха кърпа.

Тази течност е идеалният способ за почистване клетките на домашните любимци. Ако често я използвате в дома Ви няма да има дори паяци.

Алтернативен вариант за приготвяне на репелент е използването на свежа лавандула вместо масло от нея. Уместно е съчетанието й с мента, цитронела и лимонена трева. Може да използвайте само някои от тези билки в комбинацията, в която желаете или всички.

В чаша дестилирана вода сварете за няколко минутки общо три, най-много четири супени лъжици от тази смес. След като придобие нормална за допир температура,  е възможно да прецедите извлека.

Смесете го с чаша алкохол и го поставете в шишенце, удобно за впръскване. Съхранявайте го в хладилник, докато го изразходите напълно. Като бонус от употребата му е силният освежаващ и тонизиращ ефект за Вас и Вашия домашен любимец.

Чаено дърво

Въпреки, че познатото ни като антисептик масло от чаено масло, е сигурно средство за избавяне от бълхи, мнението на специалистите е, че този метод е напълно противопоказен за приложение на домашни любимци. Счита се, че банята със шампоан с това етерично масло е напълно възможно да доведе до парализа, сериозни увреждания и дори смърт на домашните любимци.

Друг метод препоръчва втриването на десет капки от маслото в козината на домашния любимец след баня. То е средство за премахването и на кърлеж. Намажете мястото, където сте открили кърлежа с разтвор от вода и масло от чаено дърво ( от пет до десет капки се слагат на половин литър вода).

Въпреки съмненията относно безопасността на този метод, прилаган върху домашни любимци, той е напълно безвреден, прилаган върху хора.

Препарати против бълхи:

Боракс

Боракс е друг ефективен лек срещу паразитите. Смес от две части него и една част салицилов спирт се поръсват местата, от където преминават бълхите. Те се концентрират предимно в пукнатините на пода и дюшеците.

Адвантикс

Адвантикс е препарат, използван само за кучета. Подходящ е дори през периода на бременност, кърмене и за малки животинки на възраст над седем месеца. Медикаментът отблъсква и убива бълхи и кърлежи. Три минути след нанасянето му паразитите спират да хапят и малко след това загиват. Несъвместима е употребата му върху котки. (dogbg.net)

Биокил

Биокил убива незабавно паразити и насекоми. Този препарат може да бъде използват както върху повърхности, така и директно върху животните. Действието му настъпва след пет минути и ефектът е траен – около 4 седмици. (vitania.bg)

Ектомин

Препаратът Ектомин ще откриете в аптечната мрежа и с наименованието Циперметрин. Той не се прилага като аерозол и се впръсква в мебелите и в пода, а не във въздуха. Препоръчителната е и баня на домашния любимец с медикамента, като литър вода се слага един милилитър ектомин.

Препоръчително е в продължение на три дни да се прилага редовна, след това два-три пъти за седмица. (insecta.bg)

Добър шампоан

От многообразието от репелентни шампоани може да се доверите на Перметрин, Био Зоо – Крочи и Вифос. Това са добрите и достъпни варианти. Ефективни и са и по-скъпите Камон, Канина. (shop.zoomania.org)

Репелентните шампоани са сигурен начин за предпазване от бълхи и други паразити. Достатъчно е да се ползват редовно. Освен това, плюсовете от тях са очевидни по видимо по-гладката и блестяща козина на Вашия любимец. Ако забележите, че даден шампоан не се понася добре на любимеца Ви, незабавно го сменете.

Диатомит

Диатомит, известен като инфузорна пръст (извлича се чрез фотосилизиране на морски раковини), е друг ефективен метод за избавяне от бълхи. Този продукт е одобрен от Агенцията по безопасност на околната среда и е приложим както в открити пространства, така и на закрити.

Принципът на нейното действие се изразява в това, че тя предизвиква обезводняване на бълхите и това води до тяхната гибел. За да ги убиете, нанесете диатомит по пода в дома си като използвате защитни очила и маска. До две денонощия след това паразитите загиват.

Този продукт е подходящ за директни нанасяне върху козината на домашния любимец. Не се страхувайте, че това ще отслаби имунитета му. За разлика от химичните препарати, диатомитът има остатъчно действие, което продължава и за в бъдеще. Това гарантира не само изтребване на бълхите, но и дългосрочна защита от тях.

И. http://www.bgbilka.com

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s